ΙΤΑΛΙΑ
Εν αναμονή διεργασιών για μια κυβέρνηση «σταθερή» για το κεφάλαιο
Τετάρτη 7 Μάρτη 2018

Copyright 2018 The Associated

Ο Μ. Ρέντσι του Δημοκρατικού Κόμματος στη συνέντευξη όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του
ΡΩΜΗ.--

«Το "Κίνημα Πέντε Αστέρων" (M5S) δεν είναι τρομακτικό. Αξιολογούμε (προτεινόμενα) μέτρα, συζητούμε για τα δημοκρατικά κόμματα», σχολίασε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης των Ιταλών μεγαλοβιομηχάνων Confindustria, Βιντσέντζο Μπότσια, εκφράζοντας την ... καρτερικότητα με την οποία το μεγάλο κεφάλαιο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, υπό το βάρος και των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή. Σημειώνουμε ότι σε αυτές (υπολείπονται στην καταμέτρηση 27 εκλογικά τμήματα) αναδείχτηκαν νικητές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις που πρωτοστατούν στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος της Ιταλίας, όπως το «Μ5S» (που ήρθε πρώτο κόμμα με 32,6%, αλλά και η «Λέγκα» που είναι κυρίαρχη με 17,3% στον κεντροδεξιό εκλογικό συνασπισμό που ήρθε πρώτος με 37% (σε αυτόν συμμετείχε και η «Φόρτσα Ιτάλια» που έμεινε στο 14%). Η δε συμμαχία της σοσιαλδημοκρατίας (κεντροαριστερά), όπου συμμετέχει το μέχρι τώρα Δημοκρατικό Κόμμα (που κατρακύλησε στο 18,2%, ενώ ο Μ. Ρέντσι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μετά το σχηματισμό κυβέρνησης), πήρε συνολικά 22,85%.

Στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες «δεν ανησυχούν» για το «δύσκολο αποτέλεσμα» των ιταλικών εκλογών, προσθέτοντας ότι «η Ιταλία είναι ένα πολύ δυνατό έθνος. Είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλει πέρα», ενώ σχολίασε και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να εκληφθεί ως «έκκληση για επανεκκίνηση για την ΕΕ και να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα». Πρέπει ακόμα «να αναρωτηθούμε πώς θα επανιδρύσουμε τη δημοκρατία ώστε οι Ευρωπαίοι να νιώθουν άνετα;», συμπλήρωσε. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις... επαναλαμβάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Πρόεδρο της χώρας», που τις επόμενες βδομάδες θα ξεκινά να διερευνά το σχηματισμό κυβέρνησης, μέσα από επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στο μεταξύ, όλες οι αστικές δυνάμεις μελετούν τα περιθώρια μέσα στα οποία είναι έτοιμες να κινηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες, με κοινό παρονομαστή τη στήριξη του ιταλικού κεφαλαίου. Το παζάρι πάντως αναμένεται μακρύ, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, εφόσον μια συμμαχία που θα συγκεντρώνει το 40% των εδρών δεν επιτευχθεί. Οι διεργασίες θα κορυφωθούν κοντά στα τέλη του μήνα, όταν τα νέα σώματα Βουλής και Γερουσίας θα πρέπει να συγκληθούν για την εκλογή προεδρείων.

Μέχρι και χτες, γενικά ήταν περιορισμένες οι δηλώσεις των κομματικών επιτελείων σχετικά με όρους κυβερνητικών συνεργασιών.

Πάντως, ο αρχηγός της «Λέγκα», Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι (στον κεντροδεξιό συνασπισμό) «έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κυβερνήσουμε», επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι «το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος». Ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, αν και απέκλεισε τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση είδους «σούπας μινεστρόνε», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο υπεύθυνος Οικονομικών της «Λέγκα», Κλαούντιο Μπόργκι, δεν απέκλεισε συνεργασία με το «M5S», σημειώνοντας ότι «πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε περισσότερα από ένα θέματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκρίθηκε η νέα κυβέρνηση Κόντε (2019-09-11 00:00:00.0)
Σκληρό παζάρι για το σχηματισμό κυβέρνησης (2019-08-28 00:00:00.0)
«Βήματα» στις διερευνητικές επαφές M5S - PD (2018-04-27 00:00:00.0)
Διερευνητική εντολή στην Καζελάτι (2018-04-19 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης (2018-04-05 00:00:00.0)
«Ζεσταίνουν τις μηχανές» για τα ενδοαστικά παζάρια (2018-03-08 00:00:00.0)