ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΤΡΑΜΠ
Πολλά τα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Ιδιαίτερα «δύσκολο» θεωρείται από τη γερμανική πλευρά το σημερινό ταξίδι της καγκελαρίου στην Ουάσιγκτον, με το σκληρό παζάρι να είναι σε πλήρη εξέλιξη

Παρασκευή 27 Απρίλη 2018

Copyright 2017 The Associated

Από προηγούμενη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ το Μάρτη του 2017 στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με το σκληρό παζάρι σε μια σειρά μέτωπα - εμπορικοί δασμοί, υψηλό γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, Συρία, αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, νέος ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2» κ.ά. - να εντείνεται, το ταξίδι της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή της σήμερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Πριν από τρεις μέρες είχε προηγηθεί το ταξίδι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσιγκτον.

Ενδεικτικό των οξυμένων αντιθέσεων μεταξύ των δύο ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι πως το ταξίδι της Μέρκελ χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς κύκλους και γερμανικά ΜΜΕ «ιδιαίτερα δύσκολο». Σύμφωνα με χτεσινές διαρροές στον γερμανικό Τύπο, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ως πολύ πιθανό να μην επεκταθεί μετά την 1η Μάη η εξαίρεση της ΕΕ από τους αμερικανικούς δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα, οι οποίοι έχουν επιβληθεί προς το παρόν στην Κίνα. Οι απειλές των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα στις εισαγωγές από την ΕΕ στοχεύουν κυρίως στη Γερμανία, όπως άλλωστε και οι δασμοί στα γερμανικά αυτοκίνητα.

«Οπως είναι τα πράγματα σήμερα, είναι πιθανό οι δασμοί να έρθουν από 1η Μάη και τότε πρέπει να δούμε πώς θα το χειριστούμε», ειπώθηκε από κυβερνητικούς κύκλους χτες. Λεγόταν επίσης ότι η καγκελάριος θα προσπαθήσει κατά τις συνομιλίες της με τον Τραμπ να ανοίξει «νέο κύκλο διαπραγματεύσεων», τονίζοντας την ανάγκη εμβάθυνσης των «πολύ καλών οικονομικών σχέσεων» που είναι «χρήσιμες και για τις δύο χώρες». Η γερμανική πλευρά θα επιδιώξει να τεθούν στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ όλοι οι εκατέρωθεν δασμοί της βιομηχανίας. Επίσης θα επιχειρήσει να δρομολογήσει την υπογραφή νέας διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

2% για το ΝΑΤΟ και «Nord Stream»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει επιτακτικά στη Γερμανία την επίτευξη του στόχου της χρηματοδότησης στο 2% του ΑΕΠ το χρόνο για τις αμυντικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, στον οποίο έχει αποφασιστεί να φτάσει το κάθε μέλος του Συμφώνου σταδιακά, το αργότερο έως το 2024. Επιπλέον, αντιδρά έντονα στην κατασκευή του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Νord Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία και στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετέχουν πέντε ευρωπαϊκοί όμιλοι, ανάμεσά τους και δύο γερμανικοί. Γενικότερα, η γερμανική επιχειρηματική παρουσία στη Ρωσία, την οποία η Γερμανία φιλοδοξεί να αυξήσει, και οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Γερμανίας. Οι αμερικανικές κυρώσεις προς ρωσικές επιχειρήσεις πλήττουν σε μεγάλο βαθμό και τα γερμανικά συμφέροντα.

Χαρακτηριστικά, σε χτεσινή ανακοίνωσή του το γερμανορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο Εξωτερικού (AHK) εκφράζει την προσδοκία των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία να επιτύχει η καγκελάριος Μέρκελ στην Ουάσιγκτον «εξαιρέσεις και διευκολύνσεις για τις γερμανικές επιχειρήσεις» από τις πρόσφατες (6 Απρίλη) νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις του ΑΗΚ καλούν τη γερμανική κυβέρνηση «να επικρίνει δημόσια τις νέες κυρώσεις και να φροντίσει ώστε οι γερμανικές επιχειρήσεις να μην διώκονται από την αμερικανική πλευρά λόγω της δραστηριότητάς τους στη Ρωσία».

Οπως αναφέρει η γερμανική αρθρογραφία, η Μέρκελ δεν έχει πολλά περιθώρια για ελιγμούς στις απαιτήσεις του Τραμπ. Για τον αγωγό «Nord Stream 2» η καγκελάριος έχει επιχειρήσει το τελευταίο διάστημα να υπογραμμίσει ότι θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ουκρανίας, η οποία θα πρέπει να παραμείνει χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου, κάτι που ζητούν και οι ΗΠΑ. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση ζητά τη διατήρηση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία απειλούν να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ έως τις 12 Μάη, δηλώνοντας πάντως ότι συμμερίζεται τις αμερικανικές «ανησυχίες» για το πρόγραμμα, όπως και συνολικά για το ρόλο του Ιράν στη Μέση Ανατολή (σε Συρία, Υεμένη, Λίβανο κ.α.), και το παζάρι για επέκταση ορισμένων όρων της Συμφωνίας στο γεωπολιτικό επίπεδο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για Ενέργεια και «διευθέτηση» στην Ανατολική Ουκρανία (2021-08-24 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο από τη Γερμανία για «εξηγήσεις» (2020-09-08 00:00:00.0)
Προετοιμασία κυρώσεων και αντιποίνων για τον «Nord Stream 2» (2020-07-23 00:00:00.0)
Νέες κυρώσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ (2020-02-05 00:00:00.0)
Συνομιλίες Μέρκελ - Πούτιν με «πλήρη ατζέντα» (2018-08-21 00:00:00.0)
Σφοδρός ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια (2017-06-20 00:00:00.0)