ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ Ι ΚΑΙ ΙΙ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τα τσιράκια της εργοδοσίας μίλησαν «αντ' αυτής»...
Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Από ενημερωτική συγκέντρωση του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ
Φαρδιά πλατιά την υπογραφή της εργοδοσίας έχει η ανακοίνωση με την οποία το «σωματείο» που έστησαν τα τσιράκια της εμφανίστηκε στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco» στον Πειραιά, την Παρασκευή 24/8, μέρα κατά την οποία προγραμματιζόταν η συνάντηση της εταιρείας με το σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ, τους πραγματικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, για τη ΣΣΕ.

Θυμίζουμε ότι «Cosco» και εργολάβοι έκατσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή Σύμβασης μόνο μετά τον μαχητικό απεργιακό αγώνα των εργαζομένων τον περασμένο Μάη. Θυμίζουμε επίσης ότι την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις από τη Σύρο, υποκρινόμενος τον προστάτη των εργατικών δικαιωμάτων, απέναντι στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Σε ανακοίνωσή του το εργοδοτικό μόρφωμα, που φτιάχτηκε μόλις πριν από λίγες μέρες, ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εργαζομένων και με επιστολή του στην εργοδοσία ζητάει να σταματήσει τη διαπραγμάτευση με την ΕΝΕΔΕΠ.

Επιβεβαιώνει και μ' αυτόν τον τρόπο ότι καθοδηγείται απευθείας από τα γραφεία των προϊσταμένων της πολυεθνικής και των εργολάβων, που κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν απογειώσει την εκμετάλλευση στο λιμάνι, σαρώνοντας τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Κι επειδή απέναντί τους βρήκαν την ΕΝΕΔΕΠ και τους εργαζόμενους μια γροθιά, τώρα ενεργοποιούν ό,τι πιο σάπιο έχουν στη δούλεψή τους, για να κάμψουν αγωνιστικές διαθέσεις και διεκδικήσεις, με απειλές και εκβιασμούς στους εργαζόμενους να εγγραφούν στο εργοδοτικό σωματείο.

Είναι μάλιστα τέτοιο το μίσος της εργοδοσίας για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, που επιτίθεται μέσω του εργοδοτικού σωματείου με ψέματα και συκοφαντίες τόσο στην ΕΝΕΔΕΠ, όσο και στα σωματεία του Πειραιά και ευρύτερα της Αττικής που στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα τους, δηλώνοντας καθαρά ότι «είμαστε απέναντι σε απεργιακές κινητοποιήσεις»!

Το ίδιο διατυμπανίζουν άλλωστε και στο καταστατικό τους, όπου το χέρι της εργοδοσίας έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του, γράφοντας στο άρθρο 17: «Προτού όμως κηρυχθεί η απεργία ή οποιαδήποτε μορφή αυτής, θα πρέπει να εξαντληθούν οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών»...

Κατά τ' άλλα, η ανακοίνωση βρίθει από διαπιστευτήρια στην πολυεθνική και τους εργολάβους, με χυδαία φρασεολογία που χρησιμοποιούσαν και οι χρυσαυγίτες στη Ζώνη, όπως «δεν θα επιτρέψουμε να βάλουμε σε ρίσκο τις δουλειές μας για να κάνουν κάποιοι κύριοι πολιτική καριέρα», «είμαστε αντίθετοι σε απεργιακές κινητοποιήσεις που καθοδηγούνται από κάποιους σωτήρες που έχουν διαλύσει τη χώρα και πολλές επιχειρήσεις» κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δίκη σέρνεται ο πρόεδρος την ερχόμενη Δευτέρα (2024-03-05 00:00:00.0)
Απεργούν στις 25 Οκτώβρη ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και μεταλλεργάτες (2022-10-20 00:00:00.0)
Σε απεργιακό αναβρασμό για τη ΣΣΕ, για δουλειά με δικαιώματα (2022-04-16 00:00:00.0)
Κλιμακώνουμε για υπογραφή ΣΣΕ, δεν χαρίζουμε σε κανέναν τους αγώνες μας (2021-11-16 00:00:00.0)