Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 1997

Συλλαλητήριο σήμερα στον Πειραιά

Τα πραγματικά τους αιτήματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που "καταβροχθίζει" το πρώτο λιμάνι της χώρας, προβάλλουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Πειραιά σε συλλαλητήριο, που οργανώνουν 27 πρωτοβάθμια σωματεία στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κοραή. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν και αποκαλύπτουν την απάτη του ψευδεπίγραφου "κοινωνικού διαλόγου"


ΣΕΛ.  2,    13

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Αντιλαϊκή ομοβροντία από ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και κυβέρνηση

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, να φράξουν με τους αγώνες τους τα εγκληματικά σχέδια, η ολοκλήρωση των οποίων θα σφραγίσει τη ζωή του λαού για τις επόμενες δεκαετίες

Με μια νέα ομοβροντία, κυβέρνηση, διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και μεγαλοβιομήχανοι κλιμακώνουν την επίθεσή τους ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Οι εκθέσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, οι χτεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων του ΣΕΒ και η πασιφανής προσπάθεια των κυβερνώντων, να τα αξιοποιήσουν, για να προετοιμάσουν το έδαφος και να προχωρήσουν στην επιβολή των μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί, δίνουν ακόμα ακριβέστερα το στίγμα για τις άμεσες επιδιώξεις και τους στόχους της άρχουσας τάξης.

"Τώρα είναι η στιγμή για τολμηρά μέτρα", σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ, όπου μαζί με τα εύσημα, προτρέπει και ουσιαστικά δίνει εντολές για "εδώ και τώρα" ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και καθιέρωση... "εναλλακτικών μορφών απασχόλησης", μείωση μισθών και συντάξεων, περιορισμό του εύρους της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, περικοπή όλων των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων, αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και επιβολή νέων φόρων για τις παρεχόμενες από αυτές υπηρεσίες κ. ο. κ. Παράλληλα, το ΔΝΤ δίνει έμφαση στη συνέχιση της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου" και χαιρετίζει κάθε εκδήλωση συναίνεσης των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Την πλήρη συμφωνία του με τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ, πριν καν αυτές δοθούν στη δημοσιότητα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο Ι. Στράτος εξήρε τις σχέσεις ΣΕΒ - κυβέρνησης, τονίζοντας όμως με έμφαση ότι "τα βρίσκει" και με την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Τα μέτρα που προτείνονται από τους οργανισμούς και τη στάση της κυβέρνησης κατάγγειλε χτες με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους και συνταξιούχους σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

ΣΕΛΙΔΕΣ


Ας αναλάβει τις ευθύνες του

Tο κακό πια παράγινε. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος υπουργός, ο Γ. Παπανδρέου, σηκώνει στους ώμους του την επιχείρηση προώθησης της άποψης περί νομιμοποίησης των, δήθεν, "μαλακών", εξαρτησιογόνων ουσιών. Τώρα κάνει ένα ακόμη βήμα και μας προτείνει και την οικιακή καλλιέργειά τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παίζει τον "παπά", καθώς κάποιος άλλος εκπρόσωπός της - χτες ο αρμόδιος υφυπουργός - δηλώνει πως οι απόψεις αυτές δεν την εκπροσωπούν.

Το κύριο πρόβλημα, πλέον, δε βρίσκεται στο αν οι θέσεις του Γ. Παπανδρέου βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση. Ούτε στο ποιες είναι οι απόψεις του συγκεκριμένου υπουργού, αλλά στην εξόφθαλμη εκμετάλλευση της κυβερνητικής του καρέκλας, για την προβολή, την προπαγάνδιση και την προώθηση αυτών των απόψεων.

Tο ερώτημα είναι σαφές και ο πρωθυπουργός ο αυτονόητος αποδέκτης του: Μπορεί ένας υπουργός να ενεργεί σαν "βαποράκι" των παραπάνω αντιλήψεων; Μπορεί να εκμεταλλεύεται την υπουργική καρέκλα, για να λανσάρει την "πρωτοποριακή" ιδέα της ελεύθερης χρήσης και καλλιέργειας του χασίς;

Αν ναι, ας το δηλώσει σαφώς ο πρωθυπουργός - αφήνοντας κατά μέρος τα όποια φτηνά επιχειρήματα, περί "ελεύθερης, προσωπικής γνώμης" - για να το μάθει και ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νέα γενιά. Αν όχι, ας αναλάβει τις ευθύνες του. Ετσι κι αλλιώς είναι όλες δικές του.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Οργανώνεται η αντεπίθεση

Σε σύσκεψη για την "οργάνωση της αντεπίθεσης" των εργαζομένων ενάντια στην επερχόμενη λαίλαπα καλεί όλα τα συνδικάτα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας, την ερχόμενη Δευτέρα



ΛΑΡΙΣΑ
Πανθεσσαλικό προσκλητήριο ενάντια στις διώξεις

Πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο για το σταμάτημα των διώξεων των αγροτών γίνεται αύριο στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, την ώρα που οδηγούνται σε τρεις διαφορετικές δίκες τα μέλη της Πανθεσσαλικής και πολλοί ακόμα αγρότες


ΣΕΛ.  17
Αοριστολογίες για τα ψυχιατρεία

Η περικοπή της επιχορήγησης για τη μισθοδοσία θα δημιουργήσει προβλήματα στα ψυχιατρεία, παραδέχτηκε χτες ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, και κατέφυγε σε υποσχέσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος...


ΣΕΛ.  18   -   19

Παραμένουν ερωτηματικά

Παρά τα νέα, σοβαρά στοιχεία, αναπάντητα παραμένουν ορισμένα ερωτηματικά, σχετικά με τις συνθήκες που πυροβολήθηκε ο επικεφαλής της φρουράς του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο


ΣΕΛ.  3

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ