Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996

Σαπίζουν τα καρπούζια

Δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χτες οι καρπουζοπαραγωγοί της Λάρισας, καθώς αδυνατούν πλέον να πουλήσουν τη σοδειά τους, ενώ οι πιο τυχεροί αναγκάζονται να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές


ΣΕΛ.  14

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
καλλιεργεί η κυβέρνηση

ΚΚΕ: Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να προωθήσει και την καταιγίδα των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων του ΟΟΣΑ

Αν και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, δε φαίνεται να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, για την πρόωρη ή μη προσφυγή στις κάλπες, μια σειρά ενδείξεις των τελευταίων ημερών συνηγορούν στην εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μεθοδικά και συστηματικά τις προϋποθέσεις, για κάθε ενδεχόμενο.

Πάντως, οι ενισχυόμενες απαιτήσεις των εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ), οι "υποδείξεις" του ΟΟΣΑ για λήψη άμεσων μέτρων, που διακρίνονται για την πρωτοφανή σε έκταση και σε βάθος επίθεση στα εισοδήματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, καθώς και η κατάσταση της οικονομίας, η οποία δε δικαιώνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης, την υποχρεώνουν να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο της πρόωρης "ανανέωσης" της λαϊκής εντολής και της υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου, πριν τη λήψη των πρωτόγνωρων αντιλαϊκών μέτρων.

"Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με αμείωτη ένταση, όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και ετοιμάζεται να προωθήσει την καταιγίδα των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, που εισηγείται και η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ", υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας: "Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να έχουν πια ίχνη αυταπάτης... ".


ΣΕΛ.  7,    10   -   11

Στοιχειοθετημένη και σκληρή απάντηση στις ολοσέλιδες καταχωρήσεις "θριάμβου" του Χρήστου Λαμπράκη, στην πλειοψηφία των εφημερίδων, δίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας. Χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα, πληρωμένα δημοσιεύματα του μεγαλοεκδότη ανήθικα, ψευδή και προκλητικά, ενώ βάλλει κατά της κυβέρνησης, που όχι μόνο επιτρέπει αλλά - κυρίως - καλύπτει τις παρανομίες του Χρ. Λαμπράκη. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή δεν αφήνει στο απυρόβλητο, ούτε την Ευρωπαϊκή Επίτροπο, Ματίες Γουλφ, και διερωτάται αν γνωρίζει η Γερμανίδα Επίτροπος Περιβάλλοντος "τι θα πει παρανομία, πάρκο, φύση, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ηθική".


ΣΕΛ.  13

"Καθαρό" θράσος

Πολύ συγκεχυμένα φαίνεται πως παραμένουν τα όρια μεταξύ της "καθαρής γλώσσας", την οποία υπόσχεται η κυβέρνηση Σημίτη, κατά την άσκηση του κυβερνητικού της έργου, και του θράσους, της κουτοπονηριάς και της υποκρισίας. Γεγονός, το οποίο αποδείχνεται και από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδη, για τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές 737 φαρμάκων.

Ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζόμενων και συνταξιούχων, με συνεχείς ανακοινώσεις και παραστάσεις, καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική. Ενώ, χτες, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο απάτης στις πρόσφατες ανατιμήσεις των φαρμάκων, βγήκε χτες ο κ. Χρυσοχοϊδης, για να πει τι; Οτι ο θόρυβος των τελευταίων ημερών είναι άνευ αντικειμένου και αποκύημα φαντασίας, αφού η κυβέρνηση ορθώς ενέκρινε τις αυξήσεις αυτές και οι πολυεθνικές των φαρμάκων σωστά επέβαλαν τις αυξήσεις, που έφτασαν μέχρι και 443%. Πάλι καλά, που ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν ισχυρίστηκε ότι όλοι αυτοί που φωνάζουν ...αναιτίως είναι επηρεασμένοι από την καλοκαιρινή περίοδο...

Οτι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένοι της υπουργοί έχουν αναλάβει τη συστηματική και ολόπλευρη ικανοποίηση των απαιτήσεων του πολυεθνικού κεφαλαίου είναι, ίσως, γνωστό. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να συγχωρεθεί στον κ. Χρυσοχοϊδη, είναι το απύθμενο θράσος του, να περιπαίζει - με τον τρόπο που το έπραξε χτες - εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους. Επιτέλους, σε όλα τα πράγματα υπάρχουν και όρια.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
  • Η Κοινότητα ΤΥΛΙΣΣΟΥ Ηρακλείου πρόσφερε 200.000 δρχ. για την αποκατάσταση του αρχείου του ΚΚΕ.
  • Ο αγωνιστής ΘΑΝΑΣΗΣ και οπαδοί του ΚΚΕ, που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία, προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Αλμυρού Μαγνησίας, 110.000 δρχ. στο ΚΚΕ.


Κ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Ανάγκη συντονισμένου αγώνα

Την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας κοινός - συντονισμένος αγώνας των εργαζόμενων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με τους εργαζόμενους των άλλων ναυπηγείων, των εργαζομένων του Θριάσιου και γενικότερα, τόνισε ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, χτες, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας


ΣΕΛ.  5
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΟΤ
Καταγγέλλουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

Τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τα προεδρεία των συλλόγων υπαλλήλων του ΕΟΤ. Ανάμεσά τους, το συγκρότημα Λαμπράκη, τους μεγαλοξενοδόχους και τους "μεγάλους τουριστικούς παράγοντες"


ΣΕΛ.  11
Αναστολή της "απελευθέρωσης" ζητά η ΟΒΣΑ

Την άμεση αναστολή της διάταξης, που προβλέπει την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων 20ετίας και την απόσυρση κάθε σχεδίου, που θα δίνει την ευχέρεια στους ιδιοκτήτες να κάνουν έξωση με "συνοπτικές διαδικασίες", ζητά από την κυβέρνηση η ΟΒΣΑ


ΣΕΛ.  10
Τα σκουλήκια βγήκαν στους δρόμους!

Ενα χωριό, το Καβαλάρι, δίπλα στην υπερμολυσμένη λίμνη της Κορώνειας, ζει τώρα και ένα νέο τρόμο. Τα βιομηχανικά λύματα σε παρακείμενο κανάλι, έχουν μετατραπεί σ' εκκολαπτήριο σκουληκιών, που βγαίνουν από το κανάλι στους δρόμους του χωριού!


ΣΕΛ.  14
Στάχτη 26.000 στρέμματα

Μαύρος ο απολογισμός της φωτιάς στη Χίο. Αλλες 3.000 στρέμματα έγιναν κάρβουνο και στην Κρήτη όπου καταστράφηκαν πολλές καλλιέργειες


ΣΕΛ.  14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ