Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995

Υπερώριμη η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το θέμα της διεκδίκησης, από την ενιαία πλέον Γερμανία, της καταβολής των πολεμικών επανορθώσεων και την επιστροφή του κατοχικού δανείου


ΣΕΛ.  5

ΠΡΟΤΑΣΗ
ζωής για την παιδεία

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την παιδεία παρουσίασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Σε μια σημαντική και ιδιαίτερης σημασίας παρέμβαση για τα κρίσιμα και οξυμένα προβλήματα της παιδείας προχώρησε χτες το ΚΚΕ, προβάλλοντας τις σχετικές προτάσεις του, στη διάρκεια της επίσκεψης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

"Είναι αδιανόητο το φαινόμενο των αντιπαραθέσεων, που εμφανίζονται στο χώρο της παιδείας, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα,παρουσιάζοντας,στην κατάμεστη αίθουσα της παλιάς φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τις προτάσεις του ΚΚΕ για την παιδεία. Η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" δεν πρέπει να περάσει στην παιδεία. Ο εχθρός δε βρίσκεται ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, ανάμεσα στους απόφοιτους διαφορετικών ταχυτήτων, ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται αλλού, εκεί που αρχίζει η πολιτική της υποταγής στο καπιταλιστικό κέρδος.

Φιλοδοξούμε, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, να ανοίξουμε σ' αυτή τη φάση μια συζήτηση για την ουσία του εκπαιδευτικού προβλήματος, για τις αρχές της εκπαιδευτικής πολιτικής. Ποιος, δηλαδή, μαθαίνει, για ποιο σκοπό μαθαίνει, τι μαθαίνει. Να συζητήσουμε για την ποιότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνικοπολιτικής της κατεύθυνση... ".

Στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της, η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε, επίσης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές και τους καθηγητές των εκπαιδευτικών αυτών ιδρυμάτων.


ΣΕΛ.  9   -   11

Με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε υποδομή, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Πέραμα και στη Δραπετσώνα αντιστέκονται, τόσο στην κρατική αδιαφορία, όσο και στα συσσωρευμένα προβλήματα της περίθαλψης των ασφαλισμένων. Τα δυο υποκαταστήματα επισκέφτηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής


ΣΕΛ.  16   -   17

Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Οι Β. Α. και Κ. Α. προσφέρουν ως δεύτερη δόση 200.000 δρχ. (σύνολο 500.000 δρχ. )
  • Ο αντιστασιακός ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ πρόσφερε 200 βιβλία αξίας 300.000 δρχ. στις ΚΟ του Βύρωνα. Οι εισπράξεις τους διατέθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών του αρχείου.
  • O Δήμος Τρίπολης προσφέρει 200.000 δρχ. με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ.

Επικίνδυνες "συμφύσεις"

Ενας "άλλος κόσμος", όπου οι "άτυπες σχέσεις" μεταξύ πολιτικών, μυστικών υπηρεσιών και πρακτόρων, ακόμη και βαρυποινιτών, στο όνομα πάντα του "εθνικού συμφέροντος", έρχεται τις μέρες αυτές στο φως της δημοσιότητας.

Ο λόγος για τα όσα έρχονται στην επιφάνεια, με αφορμή την "πέτρα του σκανδάλου", που οδήγησε σε παραίτηση τον Γ. Κουβελάκη. Δέκα χρόνια σχεδόν μετά, μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ενδιαφερθεί σφόδρα για την απελευθέρωση του καταδικασμένου σε ισόβια για δύο φόνους, "μυστηριώδη" κρατούμενου Μπ. Ντανίλο, για λόγους "δημοσίου συμφέροντος". Η παράδοξη, τουλάχιστον, εκδήλωση ενδιαφέροντος της κυβέρνησης έγινε μέσω της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και της διοίκησης της ΕΥΠ.

Οκτώ χρόνια μετά, η "τυχαία" συνάντηση ενός "πολυπράγμονα" "πράσινου" συνδικαλιστή, του αρχιφύλακα Αραβαντινού με τον κατάδικο Ντανίλο, γίνεται η αφορμή για την παραίτηση Κουβελάκη.

Τα κενά και, ιδιαίτερα, τα ερωτηματικά αυτής της βρόμικης ιστορίας είναι πολλά. Τα υπάρχοντα στοιχεία, όμως, επαναφέρουν με επιτακτικό τρόπο το δημοκρατικό αίτημα του κοινοβουλευτικού ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών. Ούτε είναι, βέβαια, τυχαίο ότι ένα χρόνο σχεδόν μετά την ψήφισή του, ο νόμος για την προστασία του απορρήτου παραμένει κενό γράμμα.

Αυτή είναι η σοβαρή και κρίσιμη ουσία του θέματος, όσο και αν ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε χτες να το αφυδατώσει, παραπέμποντάς το στο υπουργείο Δικαιοσύνης.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ