Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ
Επικίνδυνες "συμφύσεις"

Ενας "άλλος κόσμος", όπου οι "άτυπες σχέσεις" μεταξύ πολιτικών, μυστικών υπηρεσιών και πρακτόρων, ακόμη και βαρυποινιτών, στο όνομα πάντα του "εθνικού συμφέροντος", έρχεται τις μέρες αυτές στο φως της δημοσιότητας.

Ο λόγος για τα όσα έρχονται στην επιφάνεια, με αφορμή την "πέτρα του σκανδάλου", που οδήγησε σε παραίτηση τον Γ. Κουβελάκη. Δέκα χρόνια σχεδόν μετά, μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ενδιαφερθεί σφόδρα για την απελευθέρωση του καταδικασμένου σε ισόβια για δύο φόνους, "μυστηριώδη" κρατούμενου Μπ. Ντανίλο, για λόγους "δημοσίου συμφέροντος". Η παράδοξη, τουλάχιστον, εκδήλωση ενδιαφέροντος της κυβέρνησης έγινε μέσω της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και της διοίκησης της ΕΥΠ.

Οκτώ χρόνια μετά, η "τυχαία" συνάντηση ενός "πολυπράγμονα" "πράσινου" συνδικαλιστή, του αρχιφύλακα Αραβαντινού με τον κατάδικο Ντανίλο, γίνεται η αφορμή για την παραίτηση Κουβελάκη.

Τα κενά και, ιδιαίτερα, τα ερωτηματικά αυτής της βρόμικης ιστορίας είναι πολλά. Τα υπάρχοντα στοιχεία, όμως, επαναφέρουν με επιτακτικό τρόπο το δημοκρατικό αίτημα του κοινοβουλευτικού ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών. Ούτε είναι, βέβαια, τυχαίο ότι ένα χρόνο σχεδόν μετά την ψήφισή του, ο νόμος για την προστασία του απορρήτου παραμένει κενό γράμμα.

Αυτή είναι η σοβαρή και κρίσιμη ουσία του θέματος, όσο και αν ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε χτες να το αφυδατώσει, παραπέμποντάς το στο υπουργείο Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ