Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
"Κοινοβουλευτική Δικτατορία"

"Πρόκειται για μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό πρόσωπο".

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε το καθεστώς και την κατάσταση στην Τουρκία ο δικηγόρος, Δ. Χατζηπαναγιώτου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία επισκέφτηκε τη γειτονική χώρα για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις των μελών της αντιπροσωπείας αντανακλούσαν με τον καλύτερο τρόπο τις όψεις της καταστολής που ασκείται στην τουρκική κοινωνία και του δράματος των λαών της:

"Δεν υπάρχει και δε λειτουργεί κράτος δικαίου στην Τουρκία", παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΔΣΑ, δικηγόρος Παναγιώτης Κανελλάκης.

"Αντίθετα, συνέχισε, τα ανθρώπινα δικαιώματα μοιάζουν να αποτελούν ένα δυτικό είδος πολυτελείας. Ο τουρκικός λαός, μολονότι σε σημαντική έκταση αντιστέκεται, είναι πια εθισμένος στην παραβίασή τους. Ενας αθέατος παρακρατικός μηχανισμός, που οι συνομιλητές μας βουλευτές, δημοσιογράφοι, αγωνιστές, μάς ανέφεραν κάθε τόσο με τον όρο "κοντρ - γκερίλα" έχει αναλάβει το έργο της τρομοκρατίας του λαού και της καταστολής κάθε δυναμικής λαϊκής διεκδίκησης".

"Κάποτε, μιλούσαμε για τους αγνοουμένους της Κύπρου. Τώρα πια, οφείλουμε να μιλάμε και για τους αγνοουμένους της Τουρκίας", υπογράμμισε ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου, που συμμετείχε στην αποστολή ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, αλλά και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

"Η κατάσταση στην Τουρκία σήμερα θυμίζει πολύ την κατάσταση στη χώρα μας στα χρόνια της δικτατορίας", συνέχισε. "Οι περισσότερες οργανώσεις είναι παράνομες και οι συνδεδεμένες μαζί τους νόμιμες ομάδες ή σχήματα πασκίζουν μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να βοηθήσουν τα θύματα των κρατικών διώξεων και να ενημερώσουν την κοινή γνώμη της χώρας, αλλά ιδιαίτερα των κρατών του εξωτερικού. Ας μην ξεχνάμε ότι το τουρκικό κράτος έχει σαφείς δεσμούς και εξαρτήσεις από τα κράτη της Δύσης και μόνον αν η κοινή γνώμη των συγκεκριμένων κρατών πιέσει τις κυβερνήσεις τους να πάψουν να το στηρίζουν, μπορούμε να προσδοκούμε τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία".

Η Ιωάννα Σωτήρχου, δημοσιογράφος της "Ελευθεροτυπίας", από τη μεριά της, επέμεινε ιδιαίτερα στην απαράβλητη ψυχική δύναμη και αγωνιστικότητα των ανθρώπων, που η ελληνική αντιπροσωπεία συνάντησε, μέσα κι έξω από τις φυλακές.

"Νομίζω πως ένα και μόνον πράγμα αρκεί να δώσει το στίγμα της τουρκικής πραγματικότητας", κατέληξε. "Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και στην Ελλάδα, αν εξαφανιστεί κάποιος, οι δικοί του επισκέπτονται την αστυνομία και της ζητούν να ψάξει να τον βρει. Στην Τουρκία, όμως, αν εξαφανιστεί κάποιος, οι δικοί του είναι πεπεισμένοι ότι τον έχει συλλάβει κάποιος κατασταλτικός μηχανισμός: αστυνομία, ασφάλεια ή χωροφυλακή. Και πηγαίνουν στην αστυνομία μόνον και μόνον για να ζητήσουν πληροφορίες για την τύχη του, σίγουροι, ότι, μολονότι τον κρατά, το πιθανότερο είναι να το διαψεύσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ