Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενταση λόγω δημοσιευμάτων

ΚΑ+ΔΚΙΡΟ . -

Ενταση δημιουργήθηκε στις διπλωματικές σχέσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ μετά από τη χτεσινή απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να απαγορεύσει την κυκλοφορία της ισραηλινής εφημερίδας "Τζερούσαλεμ Ποστ".

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ισραηλινού δημοσιογράφου, Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, η αιγυπτιακή κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση επειδή η εφημερίδα, με δημοσίευμά της, ασκούσε κριτική σε 3 ανωτέρους Αιγύπτιους αξιωματούχους, υποστηρίζοντας ότι εκφράζουν πολιτική κατεύθυνση εχθρική προς το Ισραήλ. Το επίμαχο δημοσίευμα βρίσκεται στο φύλλο της Δευτέρας και το υπογράφει ο Γιεχούντα Μπλουμ, ο οποίος είναι πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη.

Συγκεκριμένα, το άρθρο έλεγε τοι "το γεγονός ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, ο προκάτοχός του, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, και ο σύμβουλος του Προέδρου Μουμπάρακ, Ουσάμα Ελ Μπαζ, οι οποίοι έχουν πολλάκις εναντιωθεί στη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, κατέχουν θέσεις - κλειδιά στην αιγυπτιακή εξωτερική πολιτική, είναι ένδειξη μιας διαχρονικής προσπάθειας συρρίκνωσης του Ισραήλ και επαναφοράς του στην αρχική του έκταση".

Η ανακοίνωση της απαγόρευσης άνοιξε έναν πόλεμο διπλωματικών ανακοινώσεων μεταξύ των 2 χωρών, αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση - εξήγηση εκ μέρους της αιγυπτιακής κυβέρνησης για το λόγο της απαγόρευσης αυτής. Πάντως, πολλοί διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή της Αιγύπτου αποτελεί άλλη μια μορφή πίεσης προς το Ισραήλ, ώστε το τελευταίο να προσχωρήσει στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών και να επιτρέψει τη διεξαγωγή ελέγχου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, που λέγεται ότι έχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ