Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Η "Επιτροπή"

"Οχι, όσες φυλακές κι αν επισκέφτηκα, δεν είδα ποτέ όργανα βασανισμού στο εσωτερικό τους".

"Η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που καταγγέλλει τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι, πιστεύω, μονόπλευρη. Εξάλλου, τα περιστατικά που αναφέρει δεν είναι αποδεδειγμένα".Ο Σαμπρί Γιαβούζ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής του τουρκικού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προσπάθησε "φιλότιμα" να καλύψει την κυβέρνησή του. Αρνήθηκε σχεδόν τα πάντα, απάντησε στις ερωτήσεις μας με ευγένεια, ασάφειες και υπεκφυγές. Αλλά δεν κατάφερε καθόλου να πείσει κανέναν μας για την αλήθεια των ισχυρισμών του.

Αντίθετα, μάλιστα, μας επέτρεψε να συνειδητοποιήσουμε πολύ καλά τη διάθεση συγκάλυψης που χαρακτηρίζει την τουρκική κυβέρνηση και τα κύρια όργανά της μπροστά στα εγκλήματα σε βάρος των ανθρώπων και των δικαιωμάτων τους που τελούνται στη χώρα. Μας επέτρεψε να καταλάβουμε πως η Επιτροπή μες στο φιλόδοξο όνομα της οποίας ήταν πρόεδρος δεν ήταν παρά μια "βιτρίνα".

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 1991, μετά από σχετική πρωτοβουλία του συμπολιτευομένου Σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος. Αλλά οι αρμοδιότητές της ήταν από την αρχή περιορισμένες. Το έργο της είναι να δέχεται καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασανιστήρια εξαφανίσεις και, στη συνέχεια, να απευθύνει αιτήσεις για έρευνα στους Εισαγγελείς Κρατικής Ασφάλειας και τους διευθυντές φυλακών και Ασφάλειας. Οι τελευταίοι δεν έχουν, βέβαια, παρά να τις διαψεύσουν και το ζήτημα τελειώνει εκεί.

Η Επιτροπή μπορεί επίσης να συγκροτεί επιτροπές για να ερευνούν συγκεκριμένα ζητήματα παραβιάσεων. Μέχρι στιγμής, έχουν συσταθεί υποεπιτροπές για τα ζητήματα του Τούντζελι και των "εξαφανίσεων". Αλλά ενδεικτικό των ορίων των επιτροπών αυτών είναι το πρόβλημα που προέκυψε στις εργασίες της υποεπιτροπής για τους "Εξαφανισμένους", όταν οι συγγενείς τους αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί της. Αιτία; Επικεφαλής της είχε οριστεί ο εθνικιστής ακροδεξιός βουλευτής και φίλος του Τουρκές Οκές Κενγκέρ - Σεντιλέρ, που θεωρείται ως ο κύριος ένοχος της μεγάλης σφαγής των Κούρδων στο Καχραμάν Μαράς το 1978!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ