Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
"Φάντασμα" ο νότος;

Πολλές από τις περιοχές έμοιαζαν ερημωμένες, καθώς οι ιθαγενείς τις εγκατέλειψαν μετά την έντονη παρουσία και δράση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -

Ερημες πόλεις και χωριά - "φαντάσματα" αντίκρισαν χτες οι δημοσιογράφοι και οι εκπρόσωποι οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατάφεραν να επισκεφτούν τις νότιες επαρχίες του Μεξικού, μετά τη χορήγηση σχετικής άδειας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πολλές από τις περιοχές του νοτίου Μεξικού έμοιαζαν εγκαταλειμένες, καθώς η έντονη παρουσία και δράση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του τελευταίου 15ήμερου φάνηκε να έχει οδηγήσει τους αυτόχθονες ινδιάνους χωρικούς - υποστηριχτές του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας - μακριά από τη γη που είχαν καταλάβει εδώ και αρκετούς μήνες...

"Ελάτε να πάρετε τρόφιμα. Σας έχουμε φέρει φάρμακα!", φώναζαν από τα μεγάφωνα οι άνδρες του ομοσπονδιακού στρατού, μιλώντας στην τοπική ινδιάνικη διάλεκτο για να προτρέψουν τους χωρικούς να επωφεληθούν από τη βοήθεια της κυβέρνησης του Μεξικανού Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες των δημοσιογράφων που επισκέφτηκαν χτες το Σαν Κριστομπάλ ντε λας Κάσας, ελάχιστοι ήταν οι ινδιάνοι χωρικοί που έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους για να επωφεληθούν από τα τρόφιμα και τα φάρμακα του ομοσπονδιακού στρατού.

Στο μεταξύ, οι Ζαπατίστας διαμήνυσαν χτες στην κυβέρνηση του Προέδρου Ζεντίγιο, πως είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσουν όλες οι ένοπλες δυνάμεις από τις θέσεις που κατέλαβαν κατά την πρόσφατη ανάπτυξή τους στο νότιο Μεξικό.

"Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση προαπαιτούν την αποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων. Πρέπει να πάψουν να συλλαμβάνουν απλούς πολίτες. Ζητάμε, επίσης, να ακυρωθούν όλες οι διαταγές για τη σύλληψη των ηγετών του κινήματος του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας", δήλωσε χτες εκπρόσωπος των ανταρτών στους δημοσιογράφους.

Πάντως, η αβέβαιη και τεταμένη κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στις νότιες πολιτείες του Μεξικού, επιτείνει τη δύσκολη φάση οικονομικής ύφεσης που μαστίζει τη χώρα. Το περασμένο 24ωρο, οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Πόλης του Μεξικού παρουσίασαν νέα ανησυχητική καθοδική πορεία, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Εστεμπάν Μοκτεζούμα, ότι "η τάξη και η νομιμότητα έχουν αποκατασταθεί" στο νότιο τμήμα της χώρας. Το ίδιο 24ωρο, άρχισαν οι συνομιλίες της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Μεξικανό υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις λεπτομέρειες για αποδέσμευση του διεθνούς πακέτου οικονομικής βοήθειας προς το Μεξικό, ύψους 50 δισ. δολαρίων, ενώ υπήρχαν έντονες φήμες για παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Μιγκέλ Μανσέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ