Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Αλλεπάλληλες μεσολαβήσεις

ΜΟΣΧΑ . -

Με τους διεθνείς διαμεσολαβητές Ντέιβιντ Οουεν, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και Τόρβαλντ Στόλτενμπεργκ, από τα Ηνωμένα Εθνη, επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες βράδυ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κόζιρεφ στη Μόσχα για να συζητήσουν τις ειρηνευτικές εξελίξεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Οι δυο διεθνείς διαμεσολαβητές είχαν, την Τετάρτη, συνάντηση για το ίδιο ζήτημα με τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το ίδιο θέμα συζήτησης, όμως, είχαν και οι εκπρόσωποι των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής των "5", που συναντήθηκαν στο Παρίσι την Τρίτη. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η γαλλική πρόταση για άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, εκτός από το διεθνές εμπάργκο όπλων ενάντια στο Βελιγράδι, με την προϋπόθεση ότι οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας, οι Κροάτες και οι Σέρβοι θα συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διαίρεσης του εδάφους σε 2 περιοχές ίδιας έκτασης, και σε αμοιβαία αναγνώριση.

Τελικά, μετά από πολύωρες συζητήσεις, οι αξιωματούχοι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ενώ δεν έγινε καμία νύξη για την ιδέα της σύγκλησης μιας βαλκανικής συνόδου κορυφής "της τελευταίας στιγμής", όπως τη χαρακτήρισε ο εισηγητής της Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Αισιόδοξο "αέρα" έδωσε στη νέα αυτή πρωτοβουλία της Ομάδας Επαφής και η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν στη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Βελιγραδίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα αυξήσει τις πιέσεις προς τους Σέρβους της Βοσνίας να δεχτούν το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο.

Η προϋπόθεση αυτή, όμως, δε φαίνεται τόσο ρεαλιστική, αφού ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας "Πολίτικα", επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι "δεν μπορεί να αναγνωρίσει την Κροατία και τη Βοσνία ώσπου να βρεθεί πολιτική λύση και να δοθούν εγγυήσεις για την ίση μεταχείριση των Σέρβων της Κράινα και της Βοσνίας".

Παραφωνία στη διαμεσολαβητική αυτή εγρήγορση αποτελεί η νέα προειδοποίηση του Σερβοβόσνιου Προέδρου Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δήλωσε, από την Μπάνια Λούκα όπου βρίσκεται, ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καινούρια εκεχειρία με τους μουσουλμάνους, εάν, μέχρι τη λήξη της παρούσας συμφωνίας (1η Μάη), δεν έχει βρεθεί τελική διπλωματική λύση εκ μέρους των διεθνών διαμεσολαβητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μιλόσεβιτς: «Ρωτήστε τους Γάλλους για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα!» (2002-09-28 00:00:00.0)
Ανθρακας η κατάθεση ενός ακόμη προστατευόμενου μάρτυρα... (2002-07-10 00:00:00.0)
Κροατομουσουλμανική σύσφιγξη σχέσεων (1996-04-02 00:00:00.0)
Η Σερβία απορρίπτει πρόταση της "Ομάδας των 5" (1995-04-15 00:00:00.0)
Απορρίπτουν το σχέδιο των "μεγάλων" (1995-02-15 00:00:00.0)
Δυσοίωνες προοπτικές για τη συνάντηση (1995-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ