Σάββατο 15 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Η Σερβία απορρίπτει πρόταση της "Ομάδας των 5"

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Η "Ομάδα Επαφής" εξαπέλυσε χτες λεκτική επίθεση εναντίον του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επειδή ο τελευταίος απέρριψε για ακόμη μια φορά τις προτάσεις της για την εκ μέρους του αναγνώριση της Βοσνίας και της Κροατίας μέσα στα προπολεμικά σύνορά τους.

Εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας και των ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα χτες ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς απέρριψε οριστικά τις προτάσεις που του παρουσίασαν οι απεσταλμένοι της "Ομάδας Επαφής". Οι προτάσεις αυτές προέβλεπαν την αμοιβαία αναγνώριση όλων των Δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την πραγματοποίηση διάσκεψης μεταξύ των Προέδρων Σερβίας, Κροατίας και Βοσνίας, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Βοσνία. Ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος των Γάλλων Ρισάρ Ντικέ επέρριψε τις ευθύνες για την επιδείνωση της κατάστασης και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στον Σέρβο Πρόεδρο, λέγοντας πως εμποδίζει πεισματικά τις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι, μέσα στα ανταλλάγματα που η "Ομάδα Επαφής" υποσχέθηκε, τελικά, στον Μιλόσεβιτς για να εξασφαλίζει την εκ μέρους του αναγνώριση των δύο Δημοκρατιών, δεν περιλαμβάνονται ούτε η άρση του εμπάργκο στην τροφοδοσία με πετρέλαιο, ούτε το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της Σερβίας στο εξωτερικό, δύο πράγματα που αποτελούν κύριες προτεραιότητες του Μιλόσεβιτς.

Στη Βοσνία, όπου οι μάχες συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα, ένας Γάλλος κυανόκρανος έχασε χτες τη ζωή του από τα πυρά ελευθέρων σκοπευτών σε συνοικία του Σεράγεβο και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Μπαλαντίρ ζήτησε από τον ΟΗΕ να διερευνήσει τις συνθήκες του θανάτου του και να τιμωρήσει τους υπευθύνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ