Σάββατο 15 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισε ο "αποκλεισμός του Πάσχα"

Απαγορεύτηκε, ως τις 22 Απρίλη, ημέρα τέλους του γιορτασμού του εβραϊκού Πάσχα, η είσοδος των Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος

ΓΑΖΑ.-

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Από χτες τα ξημερώματα, απαγορεύτηκε, ως τις 22 Απρίλη, ημέρα τέλους του γιορτασμού του εβραϊκού Πάσχα, η είσοδος των Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος. Η απαγόρευση εισόδου θα ισχύσει για όλους τους Παλαιστινίους που κατοικούν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Από τον περιορισμό αυτό θα εξαιρεθούν ελάχιστες περιπτώσεις, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Ερίκ Μπαρ Σεν, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι αυτές οι εξαιρέσεις. Ο αποκλεισμός αυτός αναμένεται να οξύνει ακόμα περισσότερο τα πνεύματα. Χτες, μάλιστα, πρώτη ημέρα της απαγόρευσης, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του αποκλεισμού, δυο Αραβες (ο ένας, μάλιστα, ισραηλινής υπηκοότητας) έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι τους καταδίωξαν, επειδή δε σταμάτησαν για οδικό έλεγχο. Το επεισόδιο αυτό έγινε στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Οχθη. Αρκετά χιλιόμετρα δυτικά, σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα της Νεκράς Θάλασσας, ένας αγνώστων στοιχείων ένοπλος τραυματίστηκε σοβαρά και συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, επειδή άνοιξε πυρ εναντίον των φρουρών του συγκροτήματος.

Σανίδα σωτηρίας για την ισραηλινο - παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, που σείεται συθέμελα, μπορούν να χαρακτηριστούν οι χτεσινές δηλώσεις του Γιτζάκ Ράμπιν στην εφημερίδα "Μααρίβ". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι δεν αποκλείει, στο μέλλον και όταν θα έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους, να απομακρυνθούν όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί που υπάρχουν τώρα στη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ