Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Κροατομουσουλμανική σύσφιγξη σχέσεων

Υπογράφτηκε καινούρια συμφωνία

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Συμφωνία για την ενίσχυση της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας υπέγραψαν μουσουλμάνοι και Κροάτες.

Δυτικοευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι βασικό στοιχείο της συμφωνίας, που υπεγράφη την Κυριακή, είναι η δέσμευση Κροατών και μουσουλμάνων για την κατάργηση των εσωτερικών δασμών και η δέσμευση των Κροατών της Βοσνίας να καταβάλλουν στο ομοσπονδιακό ταμείο όλους τους δασμούς που εισπράττουν στα σύνορα με την Κροατία. Η συμφωνία ρυθμίζει γύρω στα 20 ζητήματα, μεταξύ των οποίων μία κοινή σημαία, την προετοιμασία για το σχεδιασμό προϋπολογισμού, τη δημιουργία τραπεζικού συστήματος στην κροατομουσουλμανική ομοσπονδία. Ο Μίχαελ Στάινερ, βοηθός του διεθνούς μεσολαβητή Καρλ Μπιλντ, λίγο μετά την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας ανήγγειλε την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης κορυφής σχετικά με την ενίσχυση της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας στο Πίτερσμπουργκ της Γερμανίας μέσα στο μήνα που διανύουμε.

Χτες, ο Ζακ Κλάιν, πολιτικός διοικητής του ΟΗΕ στην Ανατολική Σλαβονία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ν. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζητώντας του να πείσει τους Σέρβους της Ανατολικής Σλαβονίας να παραμείνουν σ' αυτή την περιοχή που παραδίδεται σταδιακά στην Κροατία. "Αν αυτοί οι άνθρωποι (Σέρβοι της ανατολικής Σλαβονίας) φύγουν, θα έχουμε αποτύχει. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν τίποτε να φοβούνται. Υπάρχουν διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια για την οικονομική τους ανάκαμψη", δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, Ζακ Κλάιν.

  • Περίπου 9.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου διαδήλωσαν το Σάββατο στη Βέρνη της Ελβετία,ς με αίτημα την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου, ουδέτερου κράτους. Οι διαδηλωτές επέκριναν "την παθητικότητα της διεθνούς κοινότητας" και ζήτησαν την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων από την περιοχή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γαλλογερμανικές αντιδράσεις στην υποψηφιότητα Κάρατζιτς (1996-06-22 00:00:00.0)
Ανάμειξη του ΝΑΤΟ και εκτός Βοσνίας (1996-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ