Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

ΤΟΚΙΟ. -

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν το περασμένο 48ωρο τους δρόμους της ιαπωνικής νήσου, Οκινάουα, απαιτώντας την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από την περιοχή. Η κινητοποίηση, που διοργανώθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, έστειλε σαφές μήνυμα όχι μόνον στην Ουάσιγκτον αλλά και στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ριουτάρο Χασιμότο, η οποία φαίνεται ανήμπορη να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις που προκαλεί η παρουσία 30.000 Αμερικανών πεζοναυτών στην Οκινάουα ενόψει και της προγραμματισμένης για τις 16 του μήνα επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον στη χώρα.

Η συμμετοχή του πλήθους στην ειρηνική διαδήλωση της Κυριακής, ήταν εντυπωσιακή και θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Οκινάουα από τον περασμένο Σεπτέμβρη, οπότε πάνω από 10.000 Ιάπωνες βγήκαν στους δρόμους του νησιού για να εκφράσουν τον αποτροπιασμό και την οργή τους για το βιασμό 12χρονης μαθήτριας από τρεις Αμερικανούς πεζοναύτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του "Γαλλικού Πρακτορείου", στη διαδήλωση της περασμένης Κυριακής συμμετείχαν περισσότερα από 90.000 άτομα. Μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν: "Εξω οι Αμερικανοί από την Οκινάουα", "Βάλτε τέλος στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία ", "Τέλος στη συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ - Ιαπωνίας". Η μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας κατέληξε στο στρατηγείο των αμερικανικών βάσεων στην Οκινάουα και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παράταση που έδωσε ο πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο στην ημερομηνία λήξης των ενοικιοστασίων στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Παρόμοιες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί τόσο στην Οκινάουα, όσο και στο Τόκιο. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τη διαταγή να τηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην προκαλέσουν τις αντιδράσεις των διαδηλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ