Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΑΜΥΝΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
"Προτάσεις" για ΝΑΤΟική συμμόρφωση

ΤΙΡΑΝΑ. -

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, κατέθεσε ένα σύνολο προτάσεων για "μικρά βήματα", όσον αφορά την άμυνα των χωρών των Βαλκανίων, τα οποία θα αποσοβήσουν μελλοντικές εθνικές συγκρούσεις όπως αυτή της Βοσνίας.

Εκκινώντας τις εκδηλώσεις της εξαεθνούς διάσκεψης για την Ασφάλεια στα Βαλκάνια, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί το πρώτιστο στοιχείο για την οικοδόμηση της "Νέας Ευρώπης".

Στη διάσκεψη μετέχουν οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και της Ιταλίας.

Τα σημαντικότερα "βήματα" που πρότεινε ο Πέρι για τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

- Συμμετοχή τους σε όλες τις ασκήσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιφέρεια. Αυτές οι ασκήσεις "αναπτύσσουν τη στρατιωτική συνεργασία, η οποία δε θα μπορούσε να επιτευχθεί με διαφορετικό τρόπο".

- Να δημιουργήσουν διεθνικά κέντρα εκπαίδευσης μιας ειρηνευτικής δύναμης. Η προσπάθεια αυτή, υποσχέθηκε, θα ενισχυθεί από τις ΗΠΑ.

- Τη δημιουργία μιας πολυεθνικής "δύναμης ταχείας αντίδρασης", αποτελούμενης από ομάδες, οι οποίες θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις διάσωσης ή καταστολής. "Είναι ένα πεδίο", είπε ο Πέρι, όπου οι σχέσεις καλής γειτονίας δε θα ενδυναμώνουν απλώς την καλή πίστη και την εμπιστοσύνη, αλλά θα σώζουν ζωές".

- Ανταλλαγή πληροφοριών για τις στρατιωτικές δαπάνες και τα σχέδια και αποκατάσταση δεσμών επικοινωνίας μεταξύ των τριών κρατών.

- Την απόσυρση επιθετικής κατεύθυνσης δυνάμεων από τα σύνορα, όπως συνέβη στην περίπτωση Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Οι κυβερνήσεις της Βοσνίας, της Κροατίας, και της Σερβίας δεν προσκλήθηκαν στη σύνοδο, ενώ η Ελλάδα αρνήθηκε να συμμετάσχει, ακριβώς εξαιτίας της μη πρόσκλησης των άλλων χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

Ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Σαφέτ Ζουλάλι, πάντως, σχολιάζοντας τη μη συμμετοχή της Ελλάδας, είπε ότι "ουδόλως θα επηρεάσει τις σχέσεις μας και δε στρέφεται επ' ουδενί κατά της Αλβανίας". Και πρόσθεσε ότι "εξαίρουμε τη συνεισφορά της Ελλάδας, την οποία θεωρούμε φιλική χώρα".

Ο αναλυτής στρατιωτικών θεμάτων του πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες", Ρόμπερτ Μπερνς, συνέκρινε τη διατύπωση του Πέρι για μια "Νέα Ευρώπη" με το όραμα του Τζορτζ Μάρσαλ, το οποίο, κατά τον ίδιο "βοήθησε, με τη μορφή του Σχεδίου Μάρσαλ, την αναδόμηση της Ευρώπης (!), μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ