Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΦΤΑ
Οραματίζονται "τρίτο δρόμο" για την ανεργία

Τα σχέδια στην κατεύθυνση της "Λευκής Βίβλου" τα περνούν σαν σχέδια για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα που οι ίδιοι δημιούργησαν

ΛΙΛ.-

Ενας "τρίτος δρόμος" ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και στο αμερικανικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης παρουσιάζεται υποκριτικά ως λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας ανεργίας. Αυτή είναι, τουλάχιστον, η κατεύθυνση που έδωσε με την εναρκτήρια ομιλία του στη Σύνοδο της Ομάδας των εφτά πιο ανεπτυγμένων χωρών ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Η ισορροπία και η γεφύρωση του ευρωπαϊκού μοντέλου, που, κατά τον Ζακ Σιράκ, "συνίσταται από την ευρύτερη κοινωνική ασφάλιση και τη λιγότερο δυναμική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", και στο αμερικανικό, που "συνίσταται από τις περιορισμένες κοινωνικές παροχές και τη δυναμική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", φέρεται να είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών για τους εκπροσώπους των εφτά πιο ανεπτυγμένων χωρών. Παρουσιάζοντας τον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη δεύτερη αυτή διήμερη σύνοδο της "Ομάδας των 7", ο Ζακ Σιράκ δεν μπόρεσε να μην αναφερθεί στους τρόπους μείωσης του δημοσίου ελλείμματος, στη μείωση του κόστους της ανειδίκευτης εργασίας, στην αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και στην εισαγωγή νέων πρωτοβουλιών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι η προσπάθεια ισορρόπησης των παγκόσμιων οικονομικών προβλημάτων και καταπολέμησης της ανεργίας μπορεί, κάλλιστα, να οδηγήσει στο κοινωνικό περιθώριο και σε κάκιστη οικονομική κατάσταση μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.

Με την αριθμητική υπεροψία της δημιουργίας 8,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας τα τελευταία 3 χρόνια εμφανίστηκε στη Σύνοδο ο Γραμματέας Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρον Μπράουν. Χαρακτήρισε ως κλειδιά στην καταπολέμηση της ανεργίας τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του πληθωρισμού. Ο Μπράουν, όμως, απέφυγε να αναφερθεί στις συνέπειες της οικονομικής αυτής πολιτικής, που δεν είναι άλλες από την αύξηση της φτώχειας, την περικοπή των μισθών και συντριπτική αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης, την εργασιακή αβεβαιότητα, την ανισότητα στους μισθούς, την πτώση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γκέδερ Ρέξντροτ, υπογράμμισε ότι η χώρα του, τουλάχιστον, δεν έχει καμία πρόθεση να εφαρμόσει το αμερικανικό σύστημα της "πρόσληψης και απόλυσης", χωρίς, βέβαια, και αυτός να σχολιάσει καθόλου το θέμα της μείωσης των κατώτερων μισθών που έχει προκαλέσει τη σθεναρή αντίδραση των γερμανικών εργατικών συνδικάτων.

Η σύνοδος των αντιπροσωπειών από τις 7 πιο ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζεται και σήμερα. Στο περιθώριο της συζήτησης αυτής, ορισμένες ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκανε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ζαν Κλοντ Παϊ, δίνοντας το στίγμα της συνόδου των 26 χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μάη. Ο γγ του ΟΟΣΑ αποκάλυψε ότι ο οργανισμός δεν πρόκειται να εισηγηθεί τη θέσπιση "κοινωνικής ρήτρας" στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, όπως έχει ζητήσει επιμόνως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την προτεινόμενη"κοινωνική ρήτρα" θα επιβάλλονταν κυρώσεις στις χώρες που έχουν διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, αλλά δε σέβονται τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Στην προοπτική αυτή είχαν αντιδράσει, κυρίως, η Ινδία, η Γερμανία (!) και ο Καναδάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ