Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΒΑΝ - ΚΙΝΑ
Αντιστρέφονται οι όροι

ΤΑΪ - ΠΕΪ.-

Μετά τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια, τα γυμνάσια της Ταϊβάν, που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες, 50 χιλιόμετρα νότια των κινεζικών παραλίων, δημιουργούν και πάλι ένταση στην περιοχή.

Το στρατιωτικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, επιχειρεί να αποσυνδέσει τις ασκήσεις από οποιοδήποτε πολιτικό νόημα - όπως, άλλωστε, και τα περισσότερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. "Τα γυμνάσια", αναφέρει το ανακοινωθέν, είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα", ενώ τα κινεζικά ήταν "πολεμικού" χαρακτήρα.

Το επιχείρημα είναι πολλαπλώς αστείο. Οσο πολεμικά ήσαν τα κινεζικά, άλλο τόσο είναι και τα γυμνάσια των δυνάμεων της Ταϊβάν. Οσο για το αν υπάρχει πίσω από τα "προγραμματισμένα", κατά το ανακοινωθέν, γυμνάσια, πολιτικό μήνυμα, αυτό είναι προφανές. Οι δυνάμεις της Ταϊβάν διατυμπανίζουν το αξιόμαχόν τους...

Να, λοιπόν, που η "καυτή άνοιξη" που προέβλεπαν πολιτικοί αναλυτές ένθεν κακείθεν (για να το πούμε αλλιώς: στις ΗΠΑ και την Κίνα), φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα...

Παράλληλα, χτες η Κίνα απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να μην λάβουν θέση υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αφού κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τα πράγματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιαν Τσισέν, τόνισε, σε χτεσινές του δηλώσεις στο Τόκιο, ότι "εάν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες δεν υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, είναι δυνατόν να διατηρήσουμε μια ειρηνική κατάσταση".

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Ρουτάρο Χασιμότο, ο Τσισέν είπε ότι "το θέμα μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, αλλά είναι εξαιρετικά απλό", αναφερόμενος στη διαδικασία επανένωσης της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε την "ανησυχία του" για τις ασκήσεις της Ταϊβάν και τις πιθανές αντιδράσεις της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ