Σάββατο 22 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Γαλλογερμανικές αντιδράσεις στην υποψηφιότητα Κάρατζιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Τις έντονες αντιδράσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας προκάλεσε η υποψηφιότητα του Σερβοβόσνιου ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στις επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

"Η πρόταση από το Πάλε για την υποψηφιότητα του Κάρατζιτς παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας του Ντέιτον", υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης "πρέπει να δικαστεί από το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης και όχι να καθίσει στην προεδρική καρέκλα"!

Σε παρόμοιους τόνους κυμάνθηκε και η αντίδραση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. "Η υποψηφιότητα Κάρατζιτς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συνθήκης, που προβλέπει ότι κανένας, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, δεν μπορεί να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη", δήλωσε χτες στο Παρίσι ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζακ Ριμελάρ.

Την ίδια στιγμή, ο Βόσνιος πρωθυπουργός, Χασάν Μουράτοβιτς, άδραξε την "ευκαιρία" επίθεσης κατά της σερβοβοσνιακής ηγεσίας, υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητα του Ράντοβαν Κάρατζιτς στις εκλογές του Σεπτέμβρη θα προκαλέσει προβλήματα στη διεξαγωγή τους, πρότεινε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ακόμη και την πραγματοποίηση μίας ακόμη ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στο Πάλε!

"Η μόνη δυνατότητα για να γίνουν οι εκλογές και να αλλάξει η κατάσταση είναι να απαλλαγούμε από τον Κάρατζιτς. Ολος ο κόσμος ξέρει ότι οι δυνατότητες υπάρχουν, είτε ασκώντας πιέσεις στον (σ.σ. Σέρβο Πρόεδρο) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ή με μία επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ (!)" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βοσνίας στη διάρκεια χτεσινής συνάντησής του με εκπροσώπους του Τύπου.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών από τον ασκούντα χρέη προέδρου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φλάβιο Κόντι, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα στοιχεία για τον αριθμό και τους υποψήφιους των κομμάτων που θα κατέβουν στις εκλογές.

Τα κόμματα φθάνουν τον αριθμό των 49 και οι υποψήφιοι δεν ξεπερνούν τους 33. Από τα 49 κόμματα, τα 27 προέρχονται από την κροατομουσουλμανική ομοσπονδία και τα 22 από τη σερβοβοσνιακή δημοκρατία.

Αποστρατιωτικοποίηση της ανατολικής Σλαβονίας

Την ικανοποίησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της ανατολικής Σλαβονίας εξέφρασε χτες ο πολιτικός διοικητής του ΟΗΕ στην περιοχή, Ζακ Κλάιν, ζητώντας από Κροάτες και Σέρβους να προχωρήσουν και "σε ψυχολογική αποστρατιωτικοποίηση".

"Η αποστρατιωτικοποίηση τελείωσε... Είναι εκπληκτικό, μιας που επρόκειτο για μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις", δήλωσε ο Ζακ Πολ Κλάιν στο Βούκοβαρ, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον Κροάτη Πρόεδρο, Φράνιο Τούτζμαν, να διευθετηθούν οι ανακρίβειες που υπάρχουν στον κροατικό νόμο σχετικά με τη χορήγηση αμνηστίας σε Σέρβους στρατιώτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ