Σάββατο 22 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ωράριο για "χατίρι" των μεγάλων καταστημάτων

ΒΟΝΝΗ.-

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ψήφισε χτες νομοσχέδιο που προβλέπει να παραμένουν ανοιχτά για περισσότερες ώρες τα εμπορικά καταστήματα, ενέργεια που θα έχει αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά μικρά μαγαζιά, μιας και δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν λόγω του ανταγωνισμού με τα μεγάλα πολυκαταστήματα, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν υπερωρίες.

Ο νέος νόμος υπερψηφίστηκε από 327 βουλευτές, ενώ 321 βουλευτές ψήφισαν κατά.

Σύμφωνα με το νόμο, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 4 το απόγευμα τα Σάββατα, ενώ επιτρέπει τη λειτουργία των φούρνων και τις Κυριακές. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα καταστήματα της Γερμανίας παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 18.30 τις καθημερινές και μέχρι τις 14.00 τα Σάββατα.

Πάντως τα σωματεία των εργαζομένων έχουν ανακοινώσει ότι όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τις νέες Συλλογικές Συμβάσεις, θα ασκήσουν πίεση ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους εργαζομένους για τις υπερωρίες που θα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν.

Ομως, πιθανώς, οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ελέγχουν την Ανω Βουλή της χώρας, να ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου, ενέργεια που θα αναγκάσει την Κάτω Βουλή να ξαναψηφίσει. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή 337 ψήφους) ώστε να υπερισχύσει της απόφασης της Κάτω Βουλής και να περάσει ο νόμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ