Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Ανθρακας η κατάθεση ενός ακόμη προστατευόμενου μάρτυρα...

ΧΑΓΗ.--

Ενας ακόμη μάρτυρας κατηγορίας ενταγμένος σε πρόγραμμα προστασίας, ο Κ-25, προσήλθε χτες στο δικαστήριο της Χάγης, όπου δικάζεται ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με την ιδιότητα του πρώην μέλους των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο μάρτυρας, του οποίου η εικόνα και η χροιά της φωνής είχαν παραποιηθεί από τις οθόνες που υπάρχουν στην αίθουσα Τύπου, κατέθεσε διάφορα περιστατικά κατά τα οποία υποστήριξε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας πυροβολισμού συλληφθέντων κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ από μέλη των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας. Η ενάγουσα αρχή προσπάθησε να συνδέσει την κατάθεση του μάρτυρα για να στηρίξει τις κατηγορίες της έναντι του Μιλόσεβιτς, ότι δηλαδή οι σερβικές δυνάμεις και όχι οι βόμβες του ΝΑΤΟ... προκαλούσαν τις σφαγές και τον εκτοπισμό πληθυσμού Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο! Ωστόσο, κατά τη διαδικασία αντεξέτασης του μάρτυρα από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Κ-25 παραδέχτηκε, αφ' ενός, πως ενώ κατήγγειλε σε ανωτέρους του κρούσματα παραβίασης των εθίμων του πολέμου «αγνοεί την εξέλιξη των ερευνών που οι ανώτεροί του αξιωματικοί έκαναν», και, αφ' ετέρου, πως «σε απολύτως καμία περίπτωση αστυνομικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο δε διεξήχθησαν με τρόπο ώστε να θέσουν σε κίνδυνο ζωές αμάχων».

Νέα σύλληψη Σερβοβόσνιου...

Με βάση ένα ακόμη μυστικό ένταλμα σύλληψης, Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες της SFOR συνέλαβαν χτες στη νοτιοανατολική βοσνιακή πόλη Φότσα το Σερβοβόσνιο Ράντοβαν Στάνκοβιτς, κατηγορώντας τον για βιασμούς Βόσνιων μουσουλμάνων γυναικών το 1992 - '93, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Ο 33χρονος σήμερα Ράντοβαν Στάνκοβιτς συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο οκτώ Σέρβων της Βοσνίας που κατηγορούνται για συστηματική εκστρατεία βιασμών μουσουλμάνων γυναικών το 1992 και το 1993, εκ των οποίων κάποιοι έχουν ήδη καταδικαστεί σε βαριές ποινές από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ