Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οξύνεται η κρίση

Νέες παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, την ώρα που ο Ετσεβίτ διόριζε νέους υπουργούς και επέμενε ότι δεν υπάρχει λόγος πρόωρων εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αποφασισμένος να διατηρήσει τα ηνία της χώρας όσο περισσότερο μπορεί εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, καθώς προχώρησε σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων υπουργών, ενώ συνεχίζεται το κύμα αποχωρήσεων των βουλευτών του κόμματός του. Οι ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν, πλέον, ομοφώνως πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ «κλειστά» κρατούν τα χαρτιά τους οι δύο «ισχυροί» άνδρες της τουρκικής κυβέρνησης, οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, που συναντήθηκαν, χτες, για να συζητήσουν «την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ».

«Υπάρχουν, όντως, σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία της κυβέρνησης, όμως η κατάσταση δεν είναι τέτοια που να φθάσω στο σημείο να παραιτηθώ» φέρεται να ξεκαθάρισε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ στην Τανσού Τσιλέρ, επικεφαλής του συγκυβερνώντος Κόμματος του Ορθού Δρόμου, με την οποία συναντήθηκε, χτες. Την ίδια στιγμή, μετά την Τσιλέρ και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και ο ηγέτης του τρίτου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, τασσόταν δημόσια υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Ο Γιλμάζ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Kanal D», τόνισε ότι, εκτός από την εύθραυστη υγεία του πρωθυπουργού, σημαντικότατος παράγοντας της κρίσης είναι οι διαφωνίες των συγκυβερνώντων κομμάτων, από τις οποίες ξεχώρισε την άρνηση του Μπαχτσελί να συναινέσει στις μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της χώρας που προβλέπονται ενόψει της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αρνηση, που, κατά τον Γιλμάζ, διατυπώθηκε ανοιχτά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο, στις 7 Ιουνίου. Ο Γιλμάζ πρότεινε είτε εκλογές στα τέλη Σεπτέμβρη με την υπάρχουσα κυβέρνηση, είτε εκλογές το φθινόπωρο του 2003, ως «διευκόλυνση» της υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων για την ΕΕ.

Παραιτήσεων συνέχεια

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν οι παραιτήσεις βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Ετσεβίτ, και υπουργών. Χτες, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Χασάν Τζεμιτζί και ο υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων, Μουσταφά Γιλμάζ. Από τη Δευτέρα, έχουν παραιτηθεί, συνολικά, 26 βουλευτές του Κόμματος του Ετσεβίτ, εκ των οποίων οι 5 από υπουργικές θέσεις. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός διόρισε, χτες, τον Σουρκού Σίνα Γκιουρέλ, αρμόδιο για το Κυπριακό, στη θέση του αντιπροέδρου, τον Σουάτ Τσακλαγιάν ως υπουργό Πολιτισμού και τον Ταϊφούν Ιτσλί ως υπουργό Ανευ Χαρτοφυλακίου, στις θέσεις των Χουσαμεντίν Οζκάν, Ισταμιχάν Ταλάι και Ρετζέπ Ονάλ, που αντιστοίχως παραιτήθηκαν αυτών των θέσεων τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει την κατάσταση, αρκούμενος, μετά από συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζεμ για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, να υπερθεματίσει υπέρ της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων για την ΕΕ και να εκφράσει την εκτίμηση ότι «χρειάζεται περισσότερη σταθερότητα και θα υπάρξει σε λίγες ημέρες, όταν ηρεμήσουμε κάπως». Σχόλια για την κατάσταση αρνήθηκε να κάνει και ο Ισμαήλ Τζεμ.

Τις «σημαντικές εξελίξεις» στην Τουρκία δήλωσε ότι παρακολουθεί «με εξαιρετικό ενδιαφέρον» η Ουάσιγκτον. Παρά τους νέους υπουργούς και την επιμονή του Ετσεβίτ, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ως αναπόφευκτη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με δεδομένες τις συνθήκες. Εντούτοις, αβέβαιο είναι ποιο θα είναι το αποτέλεσμα πρόωρων εκλογών, τη στιγμή που χτεσινές δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το φιλο-ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής προτίμησης, εν μέσω κρίσης, στοιχείο που εκτιμάται ότι ανησυχεί εντόνως τους Τούρκους στρατιωτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ