Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ο "παρανοϊκός"

Ο βομβαρδισμός και η ολοκληρωτική καταστροφή της Δρέσδης, "ήταν συνέπεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου που κήρυξε ένας παρανοϊκός", δηλαδή ο Χίτλερ. Αυτό αποφάνθηκε πριν λίγες μέρες ο τωρινός Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μιλώντας στην επιμνημόσυνη τελετή για την 50ή επέτειο.

Τότε, δηλαδή τη νύχτα της 13ης προς 14ης Φλεβάρη 1945, επέδραμαν εναντίον της πανέμορφης αυτής πόλης του Ελβα με τους αμύθητους πολιτιστικούς θησαυρούς, πάνω από 3.200 αμερικανοαγγλικά αεροπλάνα και, μέσα σε λίγα λεπτά, τη μετέτρεψαν σε στάχτη και ερείπια. Οι σκοτωμένοι από τα βλήματα και οι απανθρακωμένοι από τις φλόγες, γέροι, παιδιά, γυναίκες, από τις 35.000 που είχαν καταμετρηθεί τότε, σήμερα τους υπολογίζουν στις 100.000. Στις δεκάδες χιλιάδες κατοικίες που παραδόθηκαν στις φλόγες, συγκαταλέγονταν και 41 νοσοκομεία και κλινικές, 21 εκκλησίες, δεκάδες θέατρα, βιβλιοθήκες, κέντρα πολιτισμού, ανάμεσα στα οποία και η φημισμένη σ' όλο τον κόσμο πινακοθήκη "Τσβίνγκερ Γκαλερί". Τέτοια νύχτα φρίκης και τρόμου, τέτοια συμφορά, δεν είχε ζήσει η Δρέσδη στα 750 χρόνια της ιστορίας της.

***

Αλλά ας έρθουμε στον καταλογισμό των ευθυνών. Ο κ. Χέρτζογκ, σημερινός πρόεδρος της ΟΔΓ, τις αποδίδει σε ένα και μόνο πρόσωπο, στον παρανοϊκό, όπως λέει, Χίτλερ. Αυτό, πια, δεν έχει προηγούμενο. Ξεπερνά κάθε όριο προσβολής της μνήμης των θυμάτων του τρομερού αυτού πολέμου, αλλά και της νοημοσύνης της κοινής γνώμης. Ο κ. Πρόεδρος εθελοτυφλεί, με σκοπό να απαλλάξει τους κύριους υπεύθυνους της φοβερής αυτής τραγωδίας. Ποιος, όμως, θα μπορέσει να αντιστρέψει, να σβήσει τα ιστορικά γεγονότα;

Στις 19 Νοέμβρη 1932, μια ομάδα οικονομικά ισχυρών βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλοκτημόνων έστειλε αναφορά στον τότε πρόεδρο του Ράιχ Πάουλ φον Χίντενμπουργκ και του ζήτησε να διορίσει καγκελάριο τον Χίτλερ. Στο μεταξύ, πήραν να εισρέουν προς το ναζιστικό κόμμα εκατοντάδες εκατομμύρια μάρκα από τα τραστ και τα κοντσέρν "Κρουπ", "Ζίμενς" και άλλα. Ο Χίντεντμπουργκ εισάκουσε την παραίνεση των μεγιστάνων του πλούτου και έχρισε το Χίτλερ καγκελάριο του Ράιχ, με την έγκριση κύκλων του βορειοαμερικανικού χρηματιστικού κεφαλαίου.

***

Ποιος, λοιπόν, προετοίμασε και διεξήγαγε το Β Παγκόσμιο Πόλεμο; Ενας και μόνο παρανοϊκός ή τα μεγαθήρια του κεφαλαίου με το πνεύμα του ναζισμού, που ζητούσαν το ξαναμοίρασμα του κόσμου; Ναι, ο Χίτλερ ήταν παρανοϊκός, όμως ήταν τέκνο δικό τους, βγαλμένο από τα σπλάχνα τους, από τον πιο μεγάλο παρανοϊκό, το γερμανικό μιλιταρισμό, τον ιμπεριαλισμό γενικότερα.

Ο κ. Πρόεδρος της ΟΔΓ εθελοτυφλεί και μπροστά στην τραγωδία της Δρέσδης. Αποφεύγει να καταλογίσει τις ευθύνες στους Αμερικανοάγγλους. Προσπαθεί να καλύψει τα έγκλημά τους. Ποιο στρατηγικό σκοπό υπηρετούσε αυτή η τρομερή αεροπορική επιδρομή ενάντια στη Δρέσδη, μια πόλη που κανένα στρατηγικό ρόλο δεν είχε παίξει ως τότε, τη στιγμή που ο χιτλεροφασισμός βρισκόταν στις τελευταίες του στιγμές; Ο μοναδικός λόγος ήταν ότι η Δρέσδη θα υπαγόταν στη σοβιετική ζώνη. Και, γι' αυτό, έπρεπε να καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Η φριχτή παραμόρφωση της ιστορίας που επιχειρείται και σήμερα, ακόμα από τους υπεύθυνους παράγοντες της ΟΔΓ, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα, σε ποιους δρόμους οδηγούν την ανθρωπότητα οι ίδιοι υπεύθυνοι και οι διάδοχοί τους της συμφοράς του Β Παγκόσμιου Πολέμου, της συμφοράς που έπλεξε και την πανέμορφη Δρέσδη.

|Ο16

Δημήτρης ΚΗΠΟΥΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ