Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
"Επιχείρηση" και αυτός;

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (Του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Δε φτάνει που, ουσιαστικά, οι ΗΠΑ, μετά τη διάλυση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, έχουν μετατρέψει τον ΟΗΕ σε πειθήνιο όργανό τους, για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων στο διεθνή χώρο. Τώρα βάλθηκαν να τον εκμεταλλευτούν και οικονομικά, όχι, βέβαια, απευθείας, αλλά μέσω των μονοπωλίων τους. Σ' αυτόν το ρόλο, πρωτοστατεί ο λεγόμενος "Σύνδεσμος των ΗΠΑ για τον ΟΗΕ", που υποτίθεται ότι ιδρύθηκε και υπάρχει για να συνηγορεί υπέρ του Διεθνούς Οργανισμού.

Αυτές τις μέρες, ο "Σύνδεσμος των ΗΠΑ για τον ΟΗΕ" εξέδωσε ένα βιβλίο - οδηγό, με το οποίο συμβουλεύει τα εκτελεστικά στελέχη των αμερικανικών επιχειρήσεων πώς να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα προμηθειών του ΟΗΕ για να πλουτίσουν. Αποτελείται από 372 σελίδες και τιτλοφορείται: "Πώς να κάνετε δουλιές με τα Ηνωμένα Εθνη: Πλήρης οδηγός για τις προμήθειες του ΟΗΕ". Αναφέρεται στα 16 μεγαλύτερα κέντρα του ΟΗΕ, εξηγεί πώς ο Διεθνής Οργανισμός αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες, επισημαίνει τα είδη που αγοράζονται πιο συχνά και κάνει υποδείξεις στα εκτελεστικά στελέχη για τη στρατηγική του"μάρκετινγκ".

Ο οδηγός αυτός θα κυκλοφορήσει στις 20 Φλεβάρη και, από την πρώτη έκδοση, 1.500 αντίτυπα θα σταλούν σε στελέχη των μονοπωλίων. Δημόσια παρουσίασή του έκανε ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για τις επιχειρησιακές υποθέσεις του "Συνδέσμου των ΗΠΑ για τον ΟΗΕ" Ραλφ Κουέρμαν, σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στις 15/2 στην έδρα του συνδέσμου αυτού, στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

"Ο ΟΗΕ είναι καλός για τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να γίνει καλύτερος", είπε στους δημοσιογράφους ο κύριος Κουέρμαν.

Σαν τον πιο προσοδοφόρο τομέα, ανέφερε τις αγορές για τις "ειρηνευτικές" δυνάμεις του Οργανισμού, ύψους 1.500.000.000 δολαρίων, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του ΟΗΕ. Αλλα 2.000.000.000 δολάρια, πρόσθεσε, ξοδεύει ο οργανισμός μέσω 15 άλλων οργάνων του για ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική ανάπτυξη. Ετσι, το όλο ποσό ανέρχεται στα 3.500.000.000 δολάρια."Οι ΗΠΑ", εξήγησε, "υπερτερούν όλων των άλλων εφοδιαστών, με ετήσιες πωλήσεις μισού και πλέον δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικές ευκαιρίες αύξησης για τις αμερικανικές εταιρίες".

"Σε μια περίοδο", συνέχισε, "που το αμερικανικό Κογκρέσο συζητάει το ρόλο των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές ενέργειες του ΟΗΕ και επιδιώκει τη μείωση των χρηματοδοτικών επιπέδων, μικρή προσοχή δίνεται στο ποσοστό των αμερικανικών προσφορών προς τον ΟΗΕ που επιστρέφει στις ΗΠΑ. Ερευνά μας δείχνει ότι, για κάθε δολάριο που προσφέρουν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τουλάχιστον 28 σεντς επιστρέφουν στην αμερικανική οικονομία".

Ο "Σύνδεσμος των ΗΠΑ για τον ΟΗΕ" εμφανίζεται σαν ένας μη κομματικός, μη κερδοσκοπικός και ερευνητικός οργανισμός, αφοσιωμένος στο δυνάμωμα του ΟΗΕ και του ρόλου των ΗΠΑ στο διεθνές πεδίο. Στην πραγματικότητα, όπως δείχνει και η παραπάνω ενέργεια, κύριος σκοπός του είναι η εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων. Εχει 25.000 μέλη με 156 τμήματά του σε διάφορα σημεία της χώρας. Στην ηγεσία του βρίσκονται πρώην κυβερνητικά και άλλα στελέχη του αμερικανικού κατεστημένου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ