Την απειλή επίθεσης κατά του Ιράν, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που ξεκίνησαν στις 12 Απρίλη, επανέφερε αυτήν τη βδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time». Αναφερόμενος στις έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στη Ρώμη και στο Μουσκάτ του Ομάν, ο Τραμπ τόνισε ότι ο ίδιος προτιμά να επιλυθεί το ζήτημα με διπλωματικά μέσα. Αμέσως μετά όμως επανέλαβε την απειλή στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μολονότι διέψευσε πως απέτρεψε ισραηλινά σχέδια επίθεσης σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι απλά «δεν τα διευκόλυνε».
«Δεν τους σταμάτησα (σ.σ. τους Ισραηλινούς). Αλλά δεν τους διευκόλυνα κιόλας, γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία χωρίς επίθεση. Το ελπίζω. Είναι πιθανό να χρειαστεί να επιτεθούμε, επειδή το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Δεν τους το έκανα εύκολο, αλλά δεν είπα όχι. Τελικά, επρόκειτο να αφήσω την απόφαση σε εκείνους, αλλά είπα ότι θα προτιμούσα μια συμφωνία από το να πέσουν βόμβες», είπε επί λέξει. Πρόσθεσε δε ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο, ή με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.
Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν λίγα 24ωρα πριν τον προγραμματισμένο τρίτο γύρο διαβουλεύσεων στο Ομάν, αυτό το Σάββατο 26 Απρίλη, ανάμεσα στον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης προβλέπεται και η πρώτη συνεδρίαση ομάδας Αμερικανών και Ιρανών τεχνικών εμπειρογνωμόνων. Επικεφαλής των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων θα είναι ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικλ Αντον, και επικεφαλής των Ιρανών ειδικών εμπειρογνωμόνων θα είναι οι υφυπουργοί Εξωτερικών Καζέμ Γαριμπαμπαντί και Ματζίντ Ταχτ-Ραβαντσί.
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως επιπρόσθετο μοχλό πίεσης απέναντι στο Ιράν και τις εντεινόμενες καθημερινές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι, προκαλώντας δεκάδες νεκρούς, ειδικά μετά την επιδρομή σε αποθήκες πετρελαίου και LNG στο λιμάνι Ρας Ισα στις 18 Απρίλη.
Την Πέμπτη ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις «με σοβαρότητα», προβλέποντας πως αν το ίδιο πράξει και η άλλη πλευρά, τότε θα είναι «πιθανή η πρόοδος». Παράλληλα ο Αραγτσί είχε απευθύνει πρόσκληση στους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία (χώρες γνωστές ως Ε3) να συμμετάσχουν σε διευρυμένες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χωρίς να πάρει άμεσα απάντηση από τις χώρες αυτές. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε διατεθειμένος για διάλογο με τους Ευρωπαίους «όχι μόνο για τον φάκελο του πυρηνικού προγράμματος, αλλά και για κάθε άλλο πεδίο κοινού ενδιαφέροντος και ανησυχίας».
Το ίδιο 24ωρο κατέφτασε για πολλοστή φορά στο Ισραήλ ο στρατηγός Μάικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή. Την Παρασκευή ο Κουρίλα συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Ι. Κατς και τον Ισραηλινό επιτελάρχη αντιστράτηγο Ε. Ζαμίρ, συζητώντας μαζί τους «θέματα ασφαλείας και περιφερειακές εξελίξεις». Λίγες ώρες πριν είχαν προσγειωθεί στη στρατιωτική βάση Nevatim τα τρία πρώτα αεροσκάφη F-35I, στο πλαίσιο περσινής παραγγελίας 25 νέων υπερσύγχρονων μαχητικών από τις ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις αυτές δεν περνούν απαρατήρητες από το Ιράν, το οποίο παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει με τις ΗΠΑ επιχειρεί την πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεών του με στενούς συμμάχους του, όπως η Ρωσία. Την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Τσιβιλιόοφ, αφότου συμμετείχε σε ρωσο-ιρανική διακυβερνητική συνάντηση με αντικείμενο στενότερη εμπορική συνεργασία, έπλεξε το εγκώμιο της διμερούς «Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου» Μόσχας - Τεχεράνης, που υπεγράφη τον περασμένο Γενάρη και για την οποία προέβλεψε ότι θα φέρει «σημαντικές ευκαιρίες για το διμερές εμπόριο», θυμίζοντας πως έφτασε τα 4,8 δισ. δολάρια το 2024.
2025 The Associated Press. All |
Από τον βομβαρδισμό σχολείου στην Πόλη της Γάζας |
Ο υψηλός φόρος αίματος που πληρώνουν από τον Οκτώβρη του 2023 αυξάνεται συνεχώς. Την Παρασκευή, 567η μέρα του πολέμου, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή ήταν τουλάχιστον 51.355 οι νεκροί και 117.248 οι τραυματίες, πέρα από τους δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους που χάθηκαν αβοήθητοι στα συντρίμμια των βομβαρδισμών.
Την ίδια μέρα το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα απηύθυνε δραματική προειδοποίηση για την κατάσταση ενός εκατομμυρίου παιδιών της περιοχής, που εμφανίζουν συμπτώματα υποσιτισμού εξαιτίας του απάνθρωπου αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στις 2 Μάρτη, 16 μέρες πριν την κατάρρευση της εύθραυστης εκεχειρίας της 19ης Γενάρη την οποία μεθόδευσε, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ.
Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές συνθήκες επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, που έχουν εκτοπιστεί αμέτρητες φορές, όχι μόνο από τις εστίες τους αλλά και από τους πρόχειρους καταυλισμούς. Οπως τονίζει, πλέον στους κατοίκους της Γάζας έχει απομείνει περίπου το 1/3 του εδάφους της περιοχής και το υπόλοιπο έχει καταληφθεί είτε από βουνά μπάζων και σκουπιδιών είτε από τον ισραηλινό στρατό, που αρπάζει εδάφη με το πρόσχημα της δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας». Αυτό γίνεται καθώς το Ισραήλ είναι ενθαρρυμένο από το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων και μετατροπή της Γάζας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Στην τελευταία ανακοίνωση της UNRWA αναφέρεται επίσης ότι μόνο μέσα στον Μάρτη αναγκάστηκαν να μετακινηθούν, λόγω εντολών του ισραηλινού στρατού, πάνω από 500.000 άτομα. Χαρακτηρίζει δε τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων «τρομερές»...
Σε αυτό το φόντο συνεδρίασε στις 23 και 24 Απρίλη το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), παρά την αποχή εκπροσώπων παλαιστινιακών οργανώσεων όπως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Popular Front for the Liberation of Palestine, PFLP), που σε σχετική ανακοίνωση τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί περισσότερος διάλογος για τη φύση της συνόδου, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις για όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Ιούλη στο Πεκίνο, στο πλαίσιο ενδοπαλαιστινιακών διαβουλεύσεων.
Την πρώτη μέρα της συνεδρίασης προκάλεσε αίσθηση διεθνώς η σφοδρή δημόσια κριτική που άσκησε σε βάρος της Χαμάς ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, θεωρώντας την οργάνωση συνυπεύθυνη για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Αμπάς ζήτησε δε από τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα και την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή και να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος, το υψηλό κόστος του οποίου πληρώνει όλος ο παλαιστινιακός λαός.
Τελικά, στις 24/4 το ΚΣ της PLO αποφάσισε - με 170 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή - την δημιουργία θέσης αντιπροέδρου στην Παλαιστινιακή Αρχή, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί η διαδοχή του 89χρονου Αμπάς. Η θέση του αντιπροέδρου, που δημιουργείται για πρώτη φορά, εγκρίθηκε χωρίς να κατονομαστεί το πρόσωπο που θα την αναλάβει. Είναι γεγονός όμως ότι αυτή η απόφαση προήλθε μετά από ισχυρές έξωθεν πιέσεις (ΗΠΑ, άλλες «δυτικές» και αραβικές χώρες), που ασκήθηκαν και στις αρχές Μάρτη στο Κάιρο, στο πλαίσιο έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου για το Παλαιστινιακό και τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Γάζας, βάσει σχεδίου που κατάστρωσαν αξιωματούχοι σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ εντείνει τις λυσσαλέες προσπάθειες εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων της Γάζας, έχοντας προετοιμάσει τους τελευταίους μήνες μέρος των υποδομών με στόχο τον βίαιο εκτοπισμό και «μετανάστευσή» τους. Εκτενές ρεπορτάζ στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αναφέρεται στον «πόλεμο νεύρων» που έχει ξεκινήσει το Ισραήλ, πολιορκώντας τους πολύπαθους αμάχους καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Γάζας με μηνύματα SMS στα κινητά τους τηλέφωνα, προτείνοντάς τους «να σκεφτούν τις ευκαιρίες» που θα έχουν αν εγκαταλείψουν τη Γάζα, ερχόμενοι σε επαφή με τον «λοχαγό Τζαλάλ» στην εφαρμογή WhatsApp. Η Χαμάς κατήγγειλε τις προσπάθειες αυτές ως μέρος συστηματικών προσπαθειών εκτοπισμού των Παλαιστινίων της Γάζας, επισημαίνοντας ότι «η Παλαιστίνη δεν είναι για πούλημα» και ότι «ο λαός δεν θα ξεριζωθεί».
Οι ΗΠΑ παραμένουν βασικός στυλοβάτης της εγκληματικής προσπάθειας, προωθώντας τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στο πλαίσιο μιας «νέας Μέσης Ανατολής», με μοχλούς νέες «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως αυτή που προωθείται με τον τζιχαντιστή «Πρόεδρο» της Συρίας Αχμεντ Αλ Σαράα, ο οποίος την περασμένη βδομάδα δήλωσε σε Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές «πρόθυμος» να συζητήσει την «ομαλοποίηση» των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.