Σάββατο 26 Απρίλη 2025 - Κυριακή 27 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Κλιμακώνεται η ισραηλινή κτηνωδία, με όπλο και την πείνα

Από τον βομβαρδισμό σχολείου στην Πόλη της Γάζας

2025 The Associated Press. All

Από τον βομβαρδισμό σχολείου στην Πόλη της Γάζας
Με τον ασφυκτικό ισραηλινό αποκλεισμό σε κάθε είδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα να κλείνει ήδη οκτώ βδομάδες, και με τις βόμβες να πέφτουν καθημερινά πάνω στα κεφάλια τους, οι περίπου 2,3 εκατ. Παλαιστίνιοι της περιοχής εξακολουθούν να δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης.

Ο υψηλός φόρος αίματος που πληρώνουν από τον Οκτώβρη του 2023 αυξάνεται συνεχώς. Την Παρασκευή, 567η μέρα του πολέμου, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή ήταν τουλάχιστον 51.355 οι νεκροί και 117.248 οι τραυματίες, πέρα από τους δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους που χάθηκαν αβοήθητοι στα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

Την ίδια μέρα το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα απηύθυνε δραματική προειδοποίηση για την κατάσταση ενός εκατομμυρίου παιδιών της περιοχής, που εμφανίζουν συμπτώματα υποσιτισμού εξαιτίας του απάνθρωπου αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στις 2 Μάρτη, 16 μέρες πριν την κατάρρευση της εύθραυστης εκεχειρίας της 19ης Γενάρη την οποία μεθόδευσε, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές συνθήκες επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, που έχουν εκτοπιστεί αμέτρητες φορές, όχι μόνο από τις εστίες τους αλλά και από τους πρόχειρους καταυλισμούς. Οπως τονίζει, πλέον στους κατοίκους της Γάζας έχει απομείνει περίπου το 1/3 του εδάφους της περιοχής και το υπόλοιπο έχει καταληφθεί είτε από βουνά μπάζων και σκουπιδιών είτε από τον ισραηλινό στρατό, που αρπάζει εδάφη με το πρόσχημα της δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας». Αυτό γίνεται καθώς το Ισραήλ είναι ενθαρρυμένο από το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων και μετατροπή της Γάζας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

Στην τελευταία ανακοίνωση της UNRWA αναφέρεται επίσης ότι μόνο μέσα στον Μάρτη αναγκάστηκαν να μετακινηθούν, λόγω εντολών του ισραηλινού στρατού, πάνω από 500.000 άτομα. Χαρακτηρίζει δε τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων «τρομερές»...

Η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της PLO

Σε αυτό το φόντο συνεδρίασε στις 23 και 24 Απρίλη το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), παρά την αποχή εκπροσώπων παλαιστινιακών οργανώσεων όπως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Popular Front for the Liberation of Palestine, PFLP), που σε σχετική ανακοίνωση τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί περισσότερος διάλογος για τη φύση της συνόδου, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις για όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Ιούλη στο Πεκίνο, στο πλαίσιο ενδοπαλαιστινιακών διαβουλεύσεων.

Την πρώτη μέρα της συνεδρίασης προκάλεσε αίσθηση διεθνώς η σφοδρή δημόσια κριτική που άσκησε σε βάρος της Χαμάς ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, θεωρώντας την οργάνωση συνυπεύθυνη για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Αμπάς ζήτησε δε από τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα και την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή και να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος, το υψηλό κόστος του οποίου πληρώνει όλος ο παλαιστινιακός λαός.

Τελικά, στις 24/4 το ΚΣ της PLO αποφάσισε - με 170 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή - την δημιουργία θέσης αντιπροέδρου στην Παλαιστινιακή Αρχή, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί η διαδοχή του 89χρονου Αμπάς. Η θέση του αντιπροέδρου, που δημιουργείται για πρώτη φορά, εγκρίθηκε χωρίς να κατονομαστεί το πρόσωπο που θα την αναλάβει. Είναι γεγονός όμως ότι αυτή η απόφαση προήλθε μετά από ισχυρές έξωθεν πιέσεις (ΗΠΑ, άλλες «δυτικές» και αραβικές χώρες), που ασκήθηκαν και στις αρχές Μάρτη στο Κάιρο, στο πλαίσιο έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου για το Παλαιστινιακό και τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Γάζας, βάσει σχεδίου που κατάστρωσαν αξιωματούχοι σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ εντείνει τις λυσσαλέες προσπάθειες εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων της Γάζας, έχοντας προετοιμάσει τους τελευταίους μήνες μέρος των υποδομών με στόχο τον βίαιο εκτοπισμό και «μετανάστευσή» τους. Εκτενές ρεπορτάζ στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αναφέρεται στον «πόλεμο νεύρων» που έχει ξεκινήσει το Ισραήλ, πολιορκώντας τους πολύπαθους αμάχους καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Γάζας με μηνύματα SMS στα κινητά τους τηλέφωνα, προτείνοντάς τους «να σκεφτούν τις ευκαιρίες» που θα έχουν αν εγκαταλείψουν τη Γάζα, ερχόμενοι σε επαφή με τον «λοχαγό Τζαλάλ» στην εφαρμογή WhatsApp. Η Χαμάς κατήγγειλε τις προσπάθειες αυτές ως μέρος συστηματικών προσπαθειών εκτοπισμού των Παλαιστινίων της Γάζας, επισημαίνοντας ότι «η Παλαιστίνη δεν είναι για πούλημα» και ότι «ο λαός δεν θα ξεριζωθεί».

Οι ΗΠΑ παραμένουν βασικός στυλοβάτης της εγκληματικής προσπάθειας, προωθώντας τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στο πλαίσιο μιας «νέας Μέσης Ανατολής», με μοχλούς νέες «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως αυτή που προωθείται με τον τζιχαντιστή «Πρόεδρο» της Συρίας Αχμεντ Αλ Σαράα, ο οποίος την περασμένη βδομάδα δήλωσε σε Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές «πρόθυμος» να συζητήσει την «ομαλοποίηση» των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ