Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Οργανώνουν τον αγώνα τους για την ενίσχυση του Νοσοκομείου

Ανοιχτή σύσκεψη - συγκέντρωση, απαιτώντας την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Καρύστου, διοργανώνουν σύλλογοι και φορείς της περιοχής την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο Γιοκάλειο Ιδρυμα Καρύστου.

Το κάλεσμα υπογράφουν συνολικά 24 σύλλογοι και φορείς της περιοχής, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούν καμία υποβάθμιση του τόπου τους στο όνομα της πολιτικής "κόστους-οφέλους"». Απαιτούν άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, άμεση τοποθέτηση διοικητή, διασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο Καρύστου με επιστολή της έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Την επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καρύστου στον αγώνα των συλλόγων και των φορέων της περιοχής και τη συμμετοχή στη σύσκεψη - συγκέντρωση της Κυριακής τονίζει σε δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παρασκευάς, ζητώντας τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την υιοθέτηση των αιτημάτων για ενίσχυση του νοσοκομείου.

Τη Δευτέρα στην Αρτα

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους φορείς της Αρτας σε σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ
Με απεργία και διαμαρτυρία διεκδίκησαν σταθερή δουλειά

Eurokinissi

Με 24ωρη απεργία και διαμαρτυρία στη Βουλή, το μεσημέρι της Παρασκευής, οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λήξη των συμβάσεων και την ανεργία, έδωσαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους για το δικαίωμα στη δουλειά.

Οι συμβάσεις περίπου 1.000 εργαζομένων πανελλαδικά λήγουν στο τέλος του Νοέμβρη. Ετσι, το προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή την τριετία της πανδημίας του κορονοϊού, στελεχώνοντας τις Κινητές Μονάδες Υγείας, κινδυνεύει να πεταχτεί τώρα στην ανεργία. Σε ανάλογη θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι μιας σειράς ειδικοτήτων που δουλεύουν σε δομές και camps φιλοξενίας προσφύγων, μέσω του προγράμματος PHILOS, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν τον Φλεβάρη του 2024, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα από το 2022.

«Τέρμα πια η κοροϊδία», διαδήλωσε με το πανό του το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ. «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τον αγώνα μας για σταθερή δουλειά με δικαιώματα!», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Η απεργία της Παρασκευής δεν ήταν η πρώτη, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη κινητοποίηση στις 2 Νοέμβρη. Οπως λένε οι εργαζόμενοι, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με τον αγώνα τους για σταθερή δουλειά, μέσα από μια τρίμηνη παράταση που απλά θα μεταθέσει την προοπτική της ανεργίας στις αρχές του 2024.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματά τους και ενημέρωσε για τις Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, με επίκεντρο την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή εργασία. Οπως επεσήμανε, είναι εγκληματικό να απολύονται εργαζόμενοι που έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία και το Προσφυγικό, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες ανάγκες δεν καλύπτονται και υπάρχουν σημαντικά κενά και ελλείψεις.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Προσλήψεις τώρα, να ακυρωθεί η παράδοση του τομογράφου σε ιδιώτες

Νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από υγειονομικούς και φορείς της περιοχής

«Δεν δεχόμαστε καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του νοσοκομείου. Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού!». Αυτό το μήνυμα με τα αιτήματά τους έστειλαν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στο ΓΝ Νίκαιας, που διαδήλωσαν μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής καθώς και συνοδούς ασθενών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αξονικού - μαγνητικού τομογράφου του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, όπου αυτές τις μέρες επιχειρείται από κυβέρνηση και διοίκηση ένα συντριπτικό χτύπημα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, μέσα από την απόφαση για παράδοση της υπηρεσίας αξονικού και μαγνητικού τομογράφου σε ιδιώτες.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Η κυβέρνηση δεν είχε λεφτά για να ενισχύσει το νοσοκομείο, για να κάνει προσλήψεις ακτινολόγων και λοιπού προσωπικού, δεν έχει λεφτά για να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους, αλλά βρήκε 37.000 ευρώ να τα δώσει για ιδιώτες», κατήγγειλαν χαρακτηριστικά οι συγκεντρωμένοι, μεταφέροντας τα ...μαντάτα σε ασθενείς και συνοδούς: Ο αξονικός - μαγνητικός τομογράφος, λόγω έλλειψης προσωπικού, λειτουργεί μια στις τέσσερις μέρες και μετά τις 13 Νοεμβρίου δεν θα μπορεί να λειτουργεί. Και μπροστά σε αυτό το προκαθορισμένο με ευθύνη της κυβέρνησης «αδιέξοδο», η λύση που βρήκε η ΥΠΕ ήταν να προκηρύξει διαγωνισμό για να βάλει ιδιώτης στο χέρι μία από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, οι εργαζόμενοι απαιτούν την προκήρυξη τουλάχιστον 5 θέσεων γιατρών ακτινοδιαγνωστών (ακτινολόγων) σε βαθμό Επιμελητή Α' και μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

«Αμεσες προσλήψεις στον αξονικό - δεν είναι μαγαζάκι ιδιωτικό», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν στη Νίκαια κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Σε συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, η τελευταία δεν έδωσε απαντήσεις στα ζωτικής σημασίας αιτήματά τους, αλλά αρκέστηκε σε γενικόλογες υποσχέσεις για «προκήρυξη θέσεων ακτινοδιαγνώστη».

Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι δεν θα ρισκάρουν την ασφάλεια των ασθενών, καθώς χωρίς τομογράφο είναι επισφαλής η λειτουργία του νοσοκομείου.

Και, δίνοντας συνέχεια, την Τρίτη 14 Νοέμβρη στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του προσωπικού για να αποφασίσει τη στάση του μπροστά και στην εφημερία της Πέμπτης, ενώ θα προετοιμαστεί και για την 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 29 και 30 Νοεμβρίου.

Αρχαιρεσίες σωματείων

Ξεκίνησαν την Παρασκευή 10 Νοέμβρη και ολοκληρώνονται στις 19 Νοέμβρη οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Το πρόγραμμα έως και τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη έχει ως εξής: Στην Αθήνα, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Νοέμβρη, στην έδρα της ΕΛΕΠΑ (Κάνιγγος 27) από 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στον Πειραιά το Σάββατο 11 Νοέμβρη, στα γραφεία του Παραρτήματος (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, Εργατικό Κέντρο Πειραιά), 11 π.μ. - 7 μ.μ. Στα Νότια τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη, στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (Πηλέως 56, Αγιος Δημήτριος), 1 μ.μ. - 9 μ.μ.

Οι εκλογές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ξεκινούν την Κυριακή 12 Νοέμβρη και θα διαρκέσουν έως τις 26 Νοέμβρη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν όλες τις μέρες, 11 π.μ. - 7 μ.μ. (μόνο την Παρασκευή 17 Νοέμβρη οι ώρες ψηφοφορίας θα είναι 10 π.μ. - 3 μ.μ.), στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Παράλληλα θα στηθούν κάλπες σε συνοικίες της Αττικής και χώρους δουλειάς από Τρίτη 14 Νοέμβρη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απορρίπτουν τα ψίχουλα, διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις

Συγκέντρωση στην Αθήνα την Τρίτη 14 Νοέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Εντείνουν την προετοιμασία τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις μπροστά στη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση που οργανώνουν στην Αθήνα, στις 24 Νοέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι. Στο πλαίσιο αυτό ήδη τις προηγούμενες μέρες οι οργανώσεις των συνταξιούχων πραγματοποίησαν μια σειρά από περιφερειακές συγκεντρώσεις, συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις για τα προβλήματα της Υγείας, ενώ την Τρίτη 14 Νοέμβρη στην Αθήνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 10.30 π.μ., θα γίνει η συγκέντρωση της Αττικής.

Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων των συνταξιούχων είναι απάντηση και στις διαχρονικές περικοπές καθώς, όπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, «όλες οι περικοπές όλων των κυβερνήσεων, από το έτος 2010, σε όλα μας τα δικαιώματα είναι εδώ, κάνουν τις συντάξεις μας πενιχρά επιδόματα και μαυρίζουν τη ζωή μας». Μάλιστα, και στο νέο έτος, με την ακρίβεια να καλπάζει, η κυβέρνηση - όπως προεξόφλησε πρόσφατα και ο αρμόδιος υφυπουργός - προτίθεται να περιορίσει τις αυξήσεις μόλις στο 3%, καθώς, όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, αυτές που δόθηκαν φέτος ήταν πάνω από τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία (νόμος Κατρούγκαλου)! Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 740.000 συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» δεν θα λάβουν ούτε αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα.

Απέναντι σε αυτήν την προκλητική πολιτική οι συνταξιούχοι εμμένουν σταθερά στα αιτήματά τους και μεταξύ άλλων διεκδικούν: Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού. Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016. Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ). Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή. Κατάργηση της κράτησης υπέρ Υγείας, αρχίζοντας άμεσα από τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας κ.λπ. Να δοθούν συντάξεις σε όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, με ρύθμιση των χρεών, αφού αφαιρεθούν τόκοι και πρόστιμα, το υπόλοιπο ποσό να το κρατάνε από τη σύνταξή τους μέχρι 15%. Η «εθνική σύνταξη» να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις. Να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις των δικαιούχων από τη Θεσσαλία.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στοχευμένο το σμπαράλιασμα, για να πληρώνει ο λαός

Πίκρα. Μόνο έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη διαδικασία για να φτάσει τόσο ο ασθενής όσο και ο χειρουργός στο χειρουργικό τραπέζι. Και είναι παιχνίδι για γερά νεύρα.

Ο ασθενής με το πρόβλημά του, με τον πόνο του, με τον φόβο του, απευθύνεται στον γιατρό του, αναζητεί διέξοδο. Ο χειρουργός αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει, την ώρα που και ο ίδιος ντρέπεται να πει ότι θα μεσολαβήσει ένας κυκεώνας μέχρι να δοθεί λύση. Και, πραγματικά, τι να πεις; Οτι θα περιμένει μήνες ολόκληρους; Οτι θα του δίνεις ημερομηνίες χειρουργείου και θα τις παίρνεις πίσω; Οτι μετά από λίγο δεν θα σηκώνεις τηλέφωνα, γιατί δεν θα έχεις τι να του πεις; Οτι όταν θα έρθει να χειρουργηθεί, μπορεί να φτάσει γυμνός στο χειρουργικό τραπέζι και τελικά να ακυρωθεί, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό; Οτι οι γιατροί πιάνονται στα χέρια καθημερινά για το ποιος θα προηγηθεί; Είναι πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται.

Η αποτύπωση της κατάστασης σε αριθμούς δεν επιτρέπει παρανοήσεις: 24.100 ασθενείς είναι σε λίστα χειρουργείου τα έτη 2022 - 2023 μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (αφορά το μεγαλύτερο τμήμα των νοσοκομείων της Αττικής), με την αναμονή για ένα χειρουργείο να φτάνει τον ενάμιση χρόνο και βάλε.

Πίκρα.

Το φαινόμενο, εκτός από θύματα, έχει θύτη και αιτία

Στην Αττική, από τις 203 συνολικά χειρουργικές κλίνες λειτουργούν μόνο οι 145. Δηλαδή το 70%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

-- Στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» λειτουργούν οι 6 από τις 15 χειρουργικές αίθουσες.

-- Στον «Ευαγγελισμό» οι 14 από τις 17.

-- Στον «Αττικόν» οι 7 από τις 14.

- Στο «Θριάσιο» οι 6 από τις 13.

- Στο Τζάνειο οι 6 από τις 13.

Σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργεί το 60% από τις υπάρχουσες χειρουργικές κλίνες.

Στοχευμένα, επιτηδευμένα, πανάκριβος εξοπλισμός σαπίζει στην απραξία, επειδή οι διοικήσεις των νοσοκομείων και η κυβέρνηση αρνούνται πεισματικά να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό - κυρίως νοσηλευτικό - για τη λειτουργία του. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι για τη λειτουργία μιας χειρουργικής αίθουσας χρειάζονται 2 νοσηλευτές, γίνεται κατανοητό ότι εδώ πρόκειται για ωμή κοροϊδία.

«Δεν υπάρχει αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα», διατείνονται η κυβέρνηση και κάθε λογής κολαούζοι της.

Κι όμως, κάθε χρόνο αποφοιτούν 850 - 900 νέοι νοσηλευτές (ΠΕ και ΤΕ). Στρατιές από συμβασιούχους νοσηλευτές, που δουλεύουν ήδη χρόνια στο ΕΣΥ, περιμένουν τον διορισμό τους. Και είναι προς τιμήν τους, γιατί έρχονται ξέροντας ότι τους περιμένουν «διπλοβάρδια», άγρια ένταση εργασίας, μισθός που ξεκινά από τα 830 ευρώ και το πολύ πολύ μετά από 30 χρόνια να φτάσει τα 1.300 ευρώ. Ακόμα περισσότεροι είναι οι κακοπληρωμένοι νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα, δεν μας εξηγεί η κυβέρνηση πώς την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας καταφέρνει και κάνει «χρυσές δουλειές». Μόνο οι 2 μεγαλύτεροι όμιλοι («Hellenic Healthcare Group», Ομιλος Ιατρικού Αθηνών) λειτουργούν στην Αττική πάνω από 90 χειρουργικές αίθουσες. Αν σε αυτά προστεθούν τα αναρίθμητα μεγαλύτερα και μικρότερα ιδιωτικά θεραπευτήρια, προσεγγίζουν το δυναμικό όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής. Ετσι, πολύ απλά και μεθοδικά, οι ασθενείς που δεν ανέχονται να περιμένουν άλλο στο δημόσιο νοσοκομείο μαζεύουν τις οικονομίες τους και τις καταθέτουν στους επιχειρηματίες της Υγείας.

Εχουν βρει όμως και γι' αυτό λύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι με νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ θεσμοθετήθηκαν τα απογευματινά - επί πληρωμή - χειρουργεία. Με αυτόν τον νόμο η κυβέρνηση εμβάθυνε μία ακόμα πλευρά ιδιωτικοοικονομικής και εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, η οποία δεν είναι καθόλου νέα. Την είχε εξαγγείλει η ίδια το 2019 (τα σχέδια αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού) αλλά είχε ήδη θεσμοθετηθεί από το 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και παρέμεινε επί ΣΥΡΙΖΑ, που «ξέχασε» να την καταργήσει.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των αστικών κομμάτων και στοχεύει στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών μονάδων, με δικά τους έσοδα, από την πώληση των εργασιών τους στα ασφαλιστικά ταμεία και άμεσα στους ασθενείς. Στόχος είναι να απεμπλακεί στον μεγαλύτερο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προκειμένου να περισσέψει κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Τα απογευματινά ιατρεία - πάλι επί πληρωμή των ασθενών - στα δημόσια νοσοκομεία, που φτιάχτηκαν επί ΠΑΣΟΚ και γιγαντώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απέσπασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους χιλιάδες ασθενείς - πελάτες που τα επισκέφτηκαν.

«Ασπρα» ή μαύρα, «νόμιμα» ή «παράνομα», στον ιδιωτικό ή στον απογευματινό δημόσιο, ο στόχος είναι οι ασθενείς να πληρώνουν περισσότερα. Εχει κανένας αμφιβολία για ποιον δουλεύουν τελικά οι κυβερνήσεις;

Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι

Τις τελευταίες μέρες διέρρευσαν τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων της Αττικής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ταυτόχρονη καθημερινή εφημέρευση όλων των δημόσιων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.

Τι γίνεται ουσιαστικά; Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε «εφημερατζίδικα», οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση της λίστας αναμονής των τακτικών χειρουργείων.

Ισχυρίζονται ότι αυτό το μέτρο θα δώσει «λύση» στις πολύωρες αναμονές και στις επικίνδυνες συνθήκες που υφίστανται οι ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ηδη με το υπάρχον καθεστώς, λόγω της υποστελέχωσης τα περισσότερα νοσοκομεία μπορούν και λειτουργούν 1 με 2 αίθουσες χειρουργείου σε μέρες γενικής εφημερίας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι αν γίνει ένα τροχαίο ατύχημα με 2 πολυτραυματίες που χρειάζονται χειρουργείο, η κυβέρνηση επιβάλλει στους υπόλοιπους χειρουργικούς ασθενείς κάθε φύσης καθεστώς ρώσικης ρουλέτας.

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι την ώρα που αρνούνται να κάνουν έστω τις προσλήψεις που να αντισταθμίζουν τις συνταξιοδοτήσεις, τα δημόσια νοσοκομεία δέχονται ένα ακόμα καίριο πλήγμα με τις νέες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Τα δημόσια νοσοκομεία με το ίδιο εξουθενωμένο προσωπικό σε καθημερινή κατάσταση συναγερμού για τα επείγοντα, ενώ προφανώς η σύγχρονη περίθαλψη, το επιστημονικό έργο και η «υψηλή ιατρική» θα είναι είτε στα ιδιωτικά θεραπευτήρια είτε στην ιδιωτική απογευματινή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Για όποιον, βέβαια, μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος.

Οι υγειονομικοί έχουμε συγκεντρώσει αρκετή πείρα πλέον για το ποιον έχουμε απέναντί μας. Εχουμε την πολιτική που θεωρεί πεταμένα λεφτά την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης. Την πολιτική που θεωρεί ότι αν οι υπηρεσίες αυτές δεν παίρνουν ευθέως τη μορφή του εμπορεύματος, αν από αυτές δεν προκύπτουν επένδυση, συναλλαγή και κέρδος, αν δεν υπηρετούν τις ανάγκες της οικονομίας των λίγων, είναι «αντιπαραγωγικές», είναι «ουτοπικές», είναι «αναχρονιστικές».

Οι υγειονομικοί έχουμε συγκεντρώσει επίσης αρκετή πείρα για το τι σημαίνει αγώνας και διεκδίκηση. Και αν μέχρι τώρα καταφέρναμε να έχουμε μικρές, κατά τόπους νίκες, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να διεξάγουμε έναν ολομέτωπο αλλά και νικηφόρο αγώνα ενάντια στα «κοράκια» της Υγείας και στους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Ολοι στη 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 29 και 30 Νοέμβρη!


Γιάννης ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ
Μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Τζάνειου Νοσοκομείου, ειδικευόμενος χειρουργός

ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Προειδοποιητική 48ωρη απεργία στις 29 και 30 Νοέμβρη από την ΟΕΝΓΕ

Για μια μεγάλη μάχη ετοιμάζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα, με τη 48ωρη προειδοποιητική απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ για τις 29 και 30 Νοέμβρη, απαιτώντας χρηματοδότηση των νοσοκομείων, στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό και αυξήσεις στους μισθούς.

Σε μια περίοδο που κλινικές και ολόκληρα νοσοκομεία το ένα μετά το άλλο καταρρέουν, με τον σχεδιασμό για το «νέο ΕΣΥ» της επιχειρηματικής δράσης να ξεδιπλώνεται στα συντρίμμια της Υγείας του λαού, η αγωνιστική δράση των υγειονομικών είναι η μόνη διέξοδος.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, κάνει λόγο για «κάποια προβλήματα σε 4-5 περιοχές και στα νησιά», ενώ από την άλλη δεν χάνει ευκαιρία, πάνω στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε, να προωθεί την επιχειρηματική δράση, παριστάνοντας τον «τροχονόμο» για τους ιδιώτες που αλωνίζουν στα δημόσια νοσοκομεία, μέσα από «αναθέσεις», εργολαβίες, διαγωνισμούς, ΣΔΙΤ κ.ο.κ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νίκαιας, όπου η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού τίναξε στον αέρα τη λειτουργία του αξονικού - μαγνητικού τομογράφου, και τώρα δείχνει ως «σωτήρα» τον ιδιώτη που ετοιμάζεται να επενδύσει στη συγκεκριμένη υπηρεσία (βλ. σχετικό θέμα).

Η πραγματικότητα λοιπόν απ' άκρη σ' άκρη της χώρας έχει ως εξής, όπως την καταγράφει η ΟΕΝΓΕ:

  • Σε όλα τα νοσοκομεία είναι κλειστές δεκάδες χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια πάνω από 20 χιλιάδες ασθενείς να είναι στις λίστες αναμονής για χειρουργείο.
  • Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Λειτουργούν οι 6 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες. Λείπουν 15 νοσηλευτές για να λειτουργήσουν πλήρως. Αντί να τους προσλάβουν, 5η ΥΠΕ και υπουργείο στέλνουν τους ασθενείς να χειρουργηθούν στο ιδιωτικό «Ιασώ».
  • Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης: Τακτικά χειρουργεία τέλος. Εχουν μείνει μόλις 7 αναισθησιολόγοι, ενώ οι οργανικές θέσεις του νοσοκομείου είναι 27. Από τις 11 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν καθημερινά οι 3-4.
  • Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου: 300 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 170 αφορούν μόνο τη νοσηλευτική υπηρεσία. Από τα 6 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 2, με αποτέλεσμα οι λίστες να μεγαλώνουν επικίνδυνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών, συνολικά για την υγεία του λαού και των εργαζομένων του Ηρακλείου.
  • Νοσοκομείο Σπάρτης: Το Κυτταρολογικό Τμήμα απειλείται με κλείσιμο, λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης της μοναδικής υπηρετούσας ιατρού.
  • Καλαμάτα: Απειλούνται με κατάρρευση οι Παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου, μετακινούν τους παθολόγους στη Σπάρτη.
  • Νοσοκομείο Πύργου: Για 24 και πλέον συνεχόμενους μήνες καλύπτει τις εφημεριακές ανάγκες μέσα από τις αναγκαστικές μετακινήσεις παθολόγων με «εντέλλεσθε» από τα νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας της Πάτρας και της Τρίπολης.
  • ΜΕΘ Νοσοκομείου Αγρινίου: Μετακινούν γιατρούς από τα Γιάννενα, αλλά καμία προκήρυξη, δύο μήνες μετά την παραίτηση της διευθύντριας. Οδηγείται σε κλείσιμο.
  • Νοσοκομείο Ρόδου: Υπηρετούν μόνο δύο αναισθησιολόγοι, εκατοντάδες αναμονές για χειρουργείο.
  • «Παμμακάριστος»: Μόνο 2 αναισθησιολόγοι. Η 1η ΥΠΕ μετακινεί για εκ περιτροπής «κάλυψη» γιατρούς από τα άλλα νοσοκομεία.

Τα παραπάνω μεταφέρει η ΟΕΝΓΕ και με το απεργιακό της σποτ, διαμηνύοντας:

«Φτάνει πια!

Δύναμή μας ο αγώνας. Συνεχίζουμε αποφασιστικά, κλιμακώνουμε».

Και διεκδικεί:

  • Διπλασιασμό μισθών.
  • Διπλασιασμό προσωπικού.
  • Καμία απόλυση.
  • Μονιμοποίηση επικουρικών - συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία του λαού.
  • Να μη συγχωνευτούν, να μην κλείσουν Νοσοκομεία, Τμήματα, Κέντρα Υγείας.
  • Να μην απολυθεί κανένας ειδικευόμενος σε παράταση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ