Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Το Σάββατο η Συνέλευση

Σε συντονισμό με τους εργατοϋπαλλήλους καλεί η ΔΗΠΑΚ

Σε αγωνιστικό συντονισμό με τους μισθωτούς ενάντια στην πολιτική που εμπορευματοποιεί το φάρμακο καλεί τους φαρμακοποιούς η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών». Σ' αυτή την κατεύθυνση, στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που θα γίνει μεθαύριο Σάββατο 20 Φλεβάρη στην Αθήνα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους νομούς της χώρας καθώς και των Προέδρων όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων, η ΔΗΠΑΚ θα καταθέσει πρόταση τα φαρμακεία να κατεβάσουν ρολά στις 24 Φλεβάρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Η πρόταση της «Πανεπιστημονικής» απηχεί την ανάγκη της ενιαίας απάντησης των λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή λαίλαπα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αντίθεση με αυτή την αναγκαιότητα η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ ανακοίνωσε προχτές ότι θα προτείνει το κλείσιμο των φαρμακείων στις 22 Φλεβάρη ως αντίδραση στην «πρόθεση της πολιτείας να πληρώσουν οι φαρμακοποιοί το "μάρμαρο" της οικονομικής αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων», αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο την πολιτική που μετατρέπει το φάρμακο σε εμπόρευμα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατροί του ΙΚΑ

Επίκαιρη Ερώτηση στην υπουργό Υγείας κατέθεσε το Κόμμα

Τη μονιμοποίηση των 875 συμβασιούχων έργου γιατρών - οδοντιάτρων του ΙΚΑ ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου προς την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στην Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει: «Το Μάη του 2010 λήγουν οι συμβάσεις έργου και κινδυνεύουν να απολυθούν περί τους 900 γιατρούς που εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου στο ΙΚΑ και αποτελούν το 10% περίπου του επιστημονικού προσωπικού του ιδρύματος. Οι συγκεκριμένοι γιατροί - οδοντίατροι είχαν προσληφθεί με νόμο του ΠΑΣΟΚ, τον 3232 του 2004, που επεκτάθηκε παραπέρα με νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ενώ προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι επιστήμονες, δε δικαιούνται δώρα, άδειες, ενώ όταν αρρωστήσουν εξαναγκάζονται σε αναστολή της σύμβασής τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου που με συνέπεια εφαρμόζουν διαχρονικά οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Ερωτάται η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου και πιο συγκεκριμένα:

1. Τη διασφάλιση της δουλειάς όλων των γιατρών - οδοντιάτρων με συμβάσεις έργου χωρίς να απολυθεί κανένας.

2. Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στο ΙΚΑ και των επιστημόνων που δουλεύουν με συμβάσεις έργου.

3. Την παροχή δώρου, άδειας κανονικής και ασθένειας χωρίς περικοπές».

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν πλήρη απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων

Ζητούν «διπλή τιμή» που μέχρι ένα σημείο θα καλύπτουν τα Ταμεία με το ελάχιστο πακέτο και από κει και πάνω θα πληρώνουν οι ασθενείς για να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους

Τις ορέξεις των φαρμακοβιομηχάνων άνοιξε η κυβέρνηση με τις προχτεσινές εξαγγελίες της για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων και τώρα πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της τιμής τους. Προοιωνίζονται έτσι άγρια χαράτσια για τους αρρώστους των λαϊκών στρωμάτων που θα περιορίζονται - στην κυριολεξία - σε «ασπιρίνες» απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τις απώτερες επιδιώξεις των φαρμακοβιομηχάνων - ιδιαίτερα των πολυεθνικών - παρουσίασε χτες ο καθηγητής των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας, που είναι και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο Γ. Στουρνάρας παρουσίασε τις «θέσεις του ΙΟΒΕ» στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Μάρκετινγκ που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα με θέμα: «Η φαρμακευτική αγορά στη νέα δεκαετία. Εξέλιξη ή Ανατροπή;».

Εκφράζοντας την ικανοποίηση των φαρμακοβιομηχάνων απ' τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για την τιμολόγηση των «γενοσήμων φαρμάκων» - δηλαδή αυτά που έχουν πατέντα - είπε ότι τα καθιστούν πιο ανταγωνιστικά, αλλά αυτή η αλλαγή πρέπει να συνδυαστεί με την «εφαρμογή προϋπολογισμών κόστους ανά θεραπευτική κατηγορία και την παροχή κινήτρων στους ιατρούς για τη συνταγογράφηση φθηνότερων φαρμάκων». Δηλαδή όπως εξήγησε σε άλλο σημείο πρέπει να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα «και ο καθορισμός μέσου κόστους θεραπείας ανά τύπο περιστατικού» που θα «δίνει τη δυνατότητα για καλύτερο προγραμματισμό της δαπάνης υγείας και επιτρέπει την ανίχνευση περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης ή υπερκοστολόγησης».

Μ' άλλα λόγια, οι γιατροί θα πρέπει να πειθαρχούν στους περιορισμούς των θεραπευτικών πρωτοκόλλων καταπνίγοντας την επιστημονική τους συνείδηση και να κάνουν διαγνώσεις με βάση αυτά και όχι τις ανάγκες του ασθενούς. Ενώ ο ασθενής θα έχει το «δικαίωμα» να αρρωστήσει όσο θα του επιτρέπει το «ελάχιστο πακέτο» που θα του παρέχει το ασφαλιστικό ταμείο και θα μπορεί να αγοράσει φάρμακα για όσες μονάδες περιέχει η ηλεκτρονική κάρτα. Από εκεί και πέρα θα τα πληρώνει ο ίδιος.

Αποκαλυπτικός για την εξέλιξη αυτή ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας: «Είναι σκόπιμη η εξέταση εφαρμογής της λεγόμενης "διπλής τιμής", καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής ως ποσοστό της ελεύθερης τιμής». Η λεγόμενη ασφαλιστική τιμή θα αφορά το ποσό που θα καταβάλλει το Ταμείο και από εκεί και πέρα θα πληρώνει ο ασθενής. Ετσι και το «ελάχιστο πακέτο» θα παρουσιάζεται ως έκφραση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και από εκεί και πέρα η φαρμακοβιομηχανία θα διασφαλίζει την κερδοφορία της διαμορφώνοντας ελεύθερα - χωρίς τους ελάχιστους αγορανομικούς περιορισμούς - τις τιμές των φαρμάκων.

«Η σημαντική σπατάλη του συστήματος δεν προέρχεται από τις τιμές των φαρμάκων, αλλά από τον όγκο κατανάλωσής τους και κυρίως από τις λοιπές δαπάνες υγείας», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας ως απόλυτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του όγκου της κατανάλωσης τη μηχανοργάνωση του συστήματος. Βέβαια, η αθώωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου στο φάρμακο καταπίπτει απ' τα στοιχεία του ίδιου του ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για το 2009: Αναλύοντας τα στοιχεία 94 επιχειρήσεων αναφέρει (για το 2007) μεικτά κέρδη 1,86 δισ. ευρώ (έναντι 1,52 δισ. το 2006) και αύξηση των καθαρών κερδών κατά 22,4% για την ίδια περίοδο.

Εκβιάζει ο ΣΦΕΕ

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας με χτεσινή του ανακοίνωση σημειώνει ότι με το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων που αποφάσισε η κυβέρνηση οι τιμές των φαρμάκων συμπιέζονται σε οριακά επίπεδα. Εκβιάζοντας απροσχημάτιστα, σημειώνει ότι «η μείωση των τιμών στα φάρμακα εγκυμονεί κινδύνους για ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «είναι σημαντικό να δοθούν οι αρμόζουσες αυξήσεις στα παλαιά δοκιμασμένα φάρμακα ώστε να μην καταστούν ασύμφορα και αντικατασταθούν από νεότερα και ακριβότερα»! Με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλαδή, ο ΣΦΕΕ ξεκαθαρίζει πως όσο η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών, ο πόνος και η αρρώστια της λαϊκής οικογένειας δε θα πάψουν να είναι ένα ακριβό και πολύτιμο εμπόρευμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αφήνει μετέωρο το «Αχιλλοπούλειο»

Συζητήθηκε προχτές στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέχει τα απαιτούμενα κονδύλια για την λειτουργία του Αχιλλοπούλειου Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βόλου, ξεκαθάρισε χτες στην Βουλή, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Απόστολου Νάνου.

Επικαλούμενη τα συνολικά χρέη, 6,2 δισεκατομμυρίων, των νοσοκομείων, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε: «δίνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα χρέη». Οσον αφορά τις αμοιβές των γιατρών, είπε ότι «έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για τις εφημερίες έως και τον Νοέμβριο» ενώ οι υπόλοιπες «είναι σε στάδιο εκτέλεσης». Επίσης για το νομαρχιακό νοσοκομείο έκανε λόγο για «προκήρυξη προσωπικού 77 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων» που «είναι στο στάδιο της υπογραφής από το υπουργείο Οικονομικών» ενώ «υπάρχει πρόβλεψη για 13 θέσεις νοσηλευτών» και «έχουν προκηρυχθεί 25 θέσεις γιατρών».

Ούτε κατ' ελάχιστο καλύπτονται οι ανάγκες του νοσοκομείου από τις κυβερνητικές διακηρύξεις σημείωσε στην απάντησή του ο Απ. Νάνος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από τις 590 αναγκαίες θέσεις δεν γίνεται να προσληφθούν 80 και να μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες». Περιγράφοντας την κατάσταση ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε: «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση. Οι κλινικές λειτουργούν στα όρια της επικινδυνότητας» προσθέτοντας: «η Β' Παθολογική Κλινική βρίσκεται σε τριτοκοσμική κατάσταση» την ίδια στιγμή που λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων «δεν μπορούν να λειτουργήσουν χειρουργικές κλινικές». Οσον αφορά τη χρηματοδότηση ο Α. Νάνος τόνισε: «ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να δώσει λύση» και «χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση» οπότε «πρέπει άμεσα το υπουργείο να χρηματοδοτήσει και να δώσει λύση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ