Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν πλήρη απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων

Ζητούν «διπλή τιμή» που μέχρι ένα σημείο θα καλύπτουν τα Ταμεία με το ελάχιστο πακέτο και από κει και πάνω θα πληρώνουν οι ασθενείς για να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους

Τις ορέξεις των φαρμακοβιομηχάνων άνοιξε η κυβέρνηση με τις προχτεσινές εξαγγελίες της για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων και τώρα πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της τιμής τους. Προοιωνίζονται έτσι άγρια χαράτσια για τους αρρώστους των λαϊκών στρωμάτων που θα περιορίζονται - στην κυριολεξία - σε «ασπιρίνες» απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τις απώτερες επιδιώξεις των φαρμακοβιομηχάνων - ιδιαίτερα των πολυεθνικών - παρουσίασε χτες ο καθηγητής των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας, που είναι και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο Γ. Στουρνάρας παρουσίασε τις «θέσεις του ΙΟΒΕ» στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Μάρκετινγκ που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα με θέμα: «Η φαρμακευτική αγορά στη νέα δεκαετία. Εξέλιξη ή Ανατροπή;».

Εκφράζοντας την ικανοποίηση των φαρμακοβιομηχάνων απ' τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για την τιμολόγηση των «γενοσήμων φαρμάκων» - δηλαδή αυτά που έχουν πατέντα - είπε ότι τα καθιστούν πιο ανταγωνιστικά, αλλά αυτή η αλλαγή πρέπει να συνδυαστεί με την «εφαρμογή προϋπολογισμών κόστους ανά θεραπευτική κατηγορία και την παροχή κινήτρων στους ιατρούς για τη συνταγογράφηση φθηνότερων φαρμάκων». Δηλαδή όπως εξήγησε σε άλλο σημείο πρέπει να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα «και ο καθορισμός μέσου κόστους θεραπείας ανά τύπο περιστατικού» που θα «δίνει τη δυνατότητα για καλύτερο προγραμματισμό της δαπάνης υγείας και επιτρέπει την ανίχνευση περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης ή υπερκοστολόγησης».

Μ' άλλα λόγια, οι γιατροί θα πρέπει να πειθαρχούν στους περιορισμούς των θεραπευτικών πρωτοκόλλων καταπνίγοντας την επιστημονική τους συνείδηση και να κάνουν διαγνώσεις με βάση αυτά και όχι τις ανάγκες του ασθενούς. Ενώ ο ασθενής θα έχει το «δικαίωμα» να αρρωστήσει όσο θα του επιτρέπει το «ελάχιστο πακέτο» που θα του παρέχει το ασφαλιστικό ταμείο και θα μπορεί να αγοράσει φάρμακα για όσες μονάδες περιέχει η ηλεκτρονική κάρτα. Από εκεί και πέρα θα τα πληρώνει ο ίδιος.

Αποκαλυπτικός για την εξέλιξη αυτή ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας: «Είναι σκόπιμη η εξέταση εφαρμογής της λεγόμενης "διπλής τιμής", καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής ως ποσοστό της ελεύθερης τιμής». Η λεγόμενη ασφαλιστική τιμή θα αφορά το ποσό που θα καταβάλλει το Ταμείο και από εκεί και πέρα θα πληρώνει ο ασθενής. Ετσι και το «ελάχιστο πακέτο» θα παρουσιάζεται ως έκφραση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και από εκεί και πέρα η φαρμακοβιομηχανία θα διασφαλίζει την κερδοφορία της διαμορφώνοντας ελεύθερα - χωρίς τους ελάχιστους αγορανομικούς περιορισμούς - τις τιμές των φαρμάκων.

«Η σημαντική σπατάλη του συστήματος δεν προέρχεται από τις τιμές των φαρμάκων, αλλά από τον όγκο κατανάλωσής τους και κυρίως από τις λοιπές δαπάνες υγείας», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας ως απόλυτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του όγκου της κατανάλωσης τη μηχανοργάνωση του συστήματος. Βέβαια, η αθώωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου στο φάρμακο καταπίπτει απ' τα στοιχεία του ίδιου του ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για το 2009: Αναλύοντας τα στοιχεία 94 επιχειρήσεων αναφέρει (για το 2007) μεικτά κέρδη 1,86 δισ. ευρώ (έναντι 1,52 δισ. το 2006) και αύξηση των καθαρών κερδών κατά 22,4% για την ίδια περίοδο.

Εκβιάζει ο ΣΦΕΕ

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας με χτεσινή του ανακοίνωση σημειώνει ότι με το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων που αποφάσισε η κυβέρνηση οι τιμές των φαρμάκων συμπιέζονται σε οριακά επίπεδα. Εκβιάζοντας απροσχημάτιστα, σημειώνει ότι «η μείωση των τιμών στα φάρμακα εγκυμονεί κινδύνους για ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «είναι σημαντικό να δοθούν οι αρμόζουσες αυξήσεις στα παλαιά δοκιμασμένα φάρμακα ώστε να μην καταστούν ασύμφορα και αντικατασταθούν από νεότερα και ακριβότερα»! Με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλαδή, ο ΣΦΕΕ ξεκαθαρίζει πως όσο η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών, ο πόνος και η αρρώστια της λαϊκής οικογένειας δε θα πάψουν να είναι ένα ακριβό και πολύτιμο εμπόρευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ