Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Αύξηση 27,5% στους θανάτους και 59,1% στα κρούσματα την τελευταία βδομάδα του Ιούνη

«Το νέο πανδημικό κύμα είναι ανώδυνο, δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ούτε το σύστημα Υγείας πιέζεται»: Τα παραπάνω συνεχίζει να διαλαλεί η κυβέρνηση, με τον λαό να έρχεται την ίδια στιγμή αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστική η 108η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid, που αφορά το διάστημα 23 - 29 Ιούνη και έρχεται να επιβεβαιώσει τις σοβαρές ευθύνες της που δεν μπορούν να κρυφτούν απ' την αποσιώπηση στοιχείων.

Συγκεκριμένα:

  • Ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 29 Ιούνη σε 1,35 (από 0,97 στις 15 Ιούνη), ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά σε 12,07% το 7ήμερο 20 - 26 Ιούνη (από 6,18% τη βδομάδα 6 - 12 Ιούνη).
  • Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 59,1% και διαμορφώθηκε σε 12.529 κρούσματα, εκ των οποίων το 61,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 8% στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.
  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση +27,5% σε 12,6 (από 9,9 στην προηγούμενη έκθεση) και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε οριακή μεταβολή +1,1% σε 95 (από 94 στην προηγούμενη έκθεση).
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αέρας στα πανιά της επιχειρηματικότητας, κόφτες σε προληπτικές εξετάσεις

Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που δίνει ακόμη ένα δώρο στους ιδιοκτήτες των κλινικοεργαστηριακών και διαγνωστικών κέντρων. Η τροπολογία προβλέπει επιπλέον 15 εκατ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό, με τη συνολική αύξηση αυτού να φτάνει τα 55 εκατ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το ποσό των 40 εκατομμυρίων από ποιους κωδικούς ή υπηρεσίες θα κοπεί για να «ανακατανεμηθεί». Παράλληλα, η κυβέρνηση εισηγείται επιπλέον διευκολύνσεις και για την είσπραξη του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις), το οποίο για το 2021 οι επιχειρηματίες δύναται να το καταβάλλουν σε ...120 άτοκες μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε 10 χρόνια) αντί για 12 μήνες!

Και όπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, η έμπρακτη στήριξη και ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου θα συνεχιστεί και το 2022, ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν την πλήρη κατάργηση του clawback και μεγαλύτερη χρηματοδότηση του κωδικού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων και προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Το αποτέλεσμα και αυτής της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, αλλά για πολλοστή φορά γίνονται μπαλάκι μεταξύ ενός σχεδόν ανύπαρκτου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ και των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων. Η «λύση» και της σημερινής κυβέρνησης είναι να δώσει ζεστό χρήμα και αέρα στα πανιά της επιχειρηματικότητας, βαθαίνοντας παραπέρα την εμπορευματοποίηση συνολικά του συστήματος Υγείας.

«Το στοίχημα της "επόμενης μέρας" μετά την πανδημία είναι η γενναία επένδυση νέων πόρων (ανθρώπινων και υλικών) για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τη βιώσιμη συνεργασία του με έναν ιδιωτικό τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες και έλεγχο», αναφέρει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει μεταξύ άλλων «να ελεγχθεί αποτελεσματικά η ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων μέσω επιστημονικά έγκυρων διαγνωστικών πρωτοκόλλων, να θεσμοθετηθεί και για τα εργαστήρια ο μηχανισμός του "αναπτυξιακού clawback", δηλαδή η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και ανάπτυξη νέων καινοτόμων διαγνωστικών υπηρεσιών».

Πρόκειται για τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τις οποίες συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα, που θεσμοθετούν αντιεπιστημονικά εργαλεία για την επέκταση των περικοπών (π.χ. τα «διαγνωστικά πρωτόκολλα» ορίζουν πότε πρέπει να χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία όπως αξονική τομογραφία, υπέρηχοι κ.λπ.), όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώνουν για τις εξετάσεις.

Η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων που θεωρεί κόστος προς εξορθολογισμό την υγεία του λαού, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο με ή χωρίς πανδημία σε ένα δημόσιο σύστημα γυμνό από μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, είναι αυτή που δίνει στο πιάτο των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων το 75% - 90% των εξετάσεων που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η υλοποίηση δράσης δημόσιας υγείας «προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 της τροπολογίας. Οπου η έγκαιρη και η έγκυρη διάγνωση σκοντάφτει σε πρωτόκολλα και κόφτες, καθώς εξαιρούνται των αναγκαίων δωρεάν προληπτικών εξετάσεων όσες γυναίκες έχουν διαγνωστεί με καρκινική νόσο της μήτρας, είναι μεταξύ 21 - 29 ετών και έχουν διενεργήσει εξέταση PAP test τα 3 τελευταία έτη (!) ή HPV - DNA test τα 3 τελευταία έτη στις ηλικίες 21 - 29 ετών, τα πέντε τελευταία χρόνια στις ηλικίες 30 - 65 ετών.

Ακόμα μία «διακομιδή» σε καρότσα αγροτικού...

Η τραγική εικόνα με την ηλικιωμένη σε καρότσα αγροτικού να μεταφέρεται στο νοσοκομείο δεν είναι από κάποια επαρχιακή πόλη της δεκαετίας του 1950, αλλά από την Ικαρία του 2022. Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό, ενδεικτικό της «ενίσχυσης» του δημόσιου συστήματος Υγείας, που λόγω έλλειψης ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ κινδυνεύει ασθενής. Το συγκεκριμένο περιστατικό αυτήν τη φορά εκτυλίχθηκε στον Εύδηλο Ικαρίας, ενώ είναι μια συχνή τραγική εξέλιξη σε όλα τα νησιά. Συγκεκριμένα, ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου κατοίκων της περιοχής, αφού ασθενοφόρο δεν υπήρχε κοντά και χρειαζόταν πάνω από μια ώρα για να έρθει στον τόπο του ατυχήματος.

Με αφορμή το συμβάν η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Ικαρίας εκπέμπει σήμα κινδύνου, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει «μέτρα τώρα πριν να είναι πολύ αργά! Δώστε λεφτά για την Υγεία και την Παιδεία». Και διεκδικεί τουλάχιστον 3 ασθενοφόρα πλήρως στελεχωμένα, ώστε να καλύπτονται ταυτόχρονα περιστατικά, κατεπείγουσα πρόσληψη παιδιάτρων που να καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού. Επίσης, άμεση ενίσχυση της νεφρολογικής μονάδας, άμεση πρόσληψη μόνιμων σχολίατρων και μόνιμων σχολικών νοσηλευτών και επιστροφή στη θέση τους όλων των εργαζομένων στην Υγεία που είναι σε αναστολή από τα καθήκοντά τους.

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την «υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»

ΠΑΜΕ: Ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας των ιδιωτών στον χώρο της Υγείας

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται προς ψήφιση σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι προωθεί τον «εκσυγχρονισμό» του σχετικού πλαισίου και τη «διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών», αυτό που κάνει είναι να εξασφαλίζει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα - «φιλέτο» και να τους εξασφαλίζει «πελατεία» ακόμα και εκτός συνόρων.

Το ΚΚΕ, με τον ειδικό του αγορητή, Γ. Λαμπρούλη, από την αρχή της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ανέδειξε ότι το βασικό κριτήριο γι' αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία δεν είναι η αξιοποίηση των επιστημονικών - τεχνολογικών επιτευγμάτων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις ανάγκες των γυναικών και των νέων ζευγαριών, αλλά η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που διαμορφώνει ακριβώς η άσκηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, στο πλαίσιο φυσικά των γενικότερων στρατηγικών επιλογών των κυβερνήσεων, διαχρονικά της ΕΕ, σε σχέση με την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, και, βέβαια, πώς θα αυξηθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των ομίλων.

ΠΑΜΕ: Μακριά από τις ανάγκες των γυναικών και των υπογόνιμων ζευγαριών

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που έφερε η κυβέρνηση εκφράζει το ΠΑΜΕ, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Οσα υποκριτικά λόγια και αν αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να παρουσιάσει ότι το νομοσχέδιο "υποβοηθά" τις γυναίκες, τα ζευγάρια που θέλουν να προχωρήσουν σε τέτοιες μεθόδους, η αλήθεια είναι άλλη. Πρόκειται για διατάξεις που "υποβοηθούν" τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ), τα οποία περιμένουν να γιγαντωθούν με την ανάπτυξη του "αναπαραγωγικού τουρισμού". Αυτό ξεκαθαρίζεται από το πρώτο άρθρο του, που αναφέρει ότι ο σκοπός είναι "...η ενίσχυση της οικονομίας μέσω της προσέλκυσης αλλοδαπών πολιτών που επιθυμούν να προσφύγουν σε μεθόδους ΙΥΑ στη χώρα μας".

Ισχυρίζονται προκλητικά ότι προσαρμόζουν το πλαίσιο στον "σύγχρονο τρόπο ζωής". Αλήθεια, για ποιον "σύγχρονο" τρόπο ζωής κάνουν λόγο;

Μήπως εννοούν την πανσπερμία των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων, τα ωράρια - λάστιχο, τη νομοθετημένη 10ωρη εργασία, συνολικά το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και τη δουλειά τις Κυριακές; Μήπως θεωρούν "σύγχρονο" την εκτίναξη της ακρίβειας και την αδυναμία των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, ακόμα και διατροφικές; Μήπως είναι "σύγχρονο" ότι αυτήν την περίοδο όχι μόνο 1 στους 2 δεν μπορεί να εξασφαλίσει λίγες μέρες διακοπών, αλλά θα βράσουν και μέσα στα σπίτια τους αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος;

Απείραχτο μένει αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας και ζωής των νέων ζευγαριών, που τα αναγκάζει να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων. Τα μέτρα προστασίας της μητρότητας, η στήριξη της οικογένειας λογαριάζονται ως "κόστος" για το κράτος, εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά είναι τα εμπόδια της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που λύνει τα χέρια της εργοδοσίας, φτάνοντας στο σημείο να ζητάει από τις εργαζόμενες διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν σκοπό στο άμεσο μέλλον να μείνουν έγκυες προκειμένου να προσληφθούν ή τις απολύουν μόλις μείνουν έγκυες. Να προωθούν μέσω σεμιναρίων και διαλέξεων την "κρυοσυντήρηση ωραρίων" ως λύση για την ανεμπόδιστη επαγγελματική ανέλιξή τους.

Απείραχτη μένει η κυριαρχία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της ΙΥΑ, όταν από τις 55 μονάδες μόλις 6 βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, τα ζευγάρια αναγκάζονται να ακριβοπληρώσουν και τις αναγκαίες εξετάσεις, τα φάρμακα, που ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μικρό ποσοστό. Ενισχύουν τα ιδιωτικά κέντρα που γεννούν συνεχώς κέρδη!!!».

Στον αντίποδα των παραπάνω, το ΠΑΜΕ αναδεικνύει την ανάγκη που έχουν οι εργαζόμενες γυναίκες, τα νέα ζευγάρια για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας της μητρότητας, ενίσχυση των νέων ζευγαριών. Για πλήρη κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του τοκετού, για γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία δημόσιων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τραπεζών κρυοσυντήρησης, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Επίσης, για σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς τους. Αδειες μετ' αποδοχών στις γυναίκες που ακολουθούν την ΙΥΑ, άδειες τοκετού - μητρότητας - λοχείας και επιδόματα, χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια ως προϋπόθεση για την εξάμηνη ειδική άδεια μητρότητας του ΟΑΕΔ.

«Γι'α αυτά και για ακόμα περισσότερα που δικαιούμαστε δεν περιμένουμε να μας τα εξασφαλίσουν σημερινοί και αυριανοί "σωτήρες". Μπαίνουμε μπροστά, με όπλο τα σωματεία και τους αγώνες και τα διεκδικούμε», σημειώνει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ