Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αέρας στα πανιά της επιχειρηματικότητας, κόφτες σε προληπτικές εξετάσεις

Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που δίνει ακόμη ένα δώρο στους ιδιοκτήτες των κλινικοεργαστηριακών και διαγνωστικών κέντρων. Η τροπολογία προβλέπει επιπλέον 15 εκατ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό, με τη συνολική αύξηση αυτού να φτάνει τα 55 εκατ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το ποσό των 40 εκατομμυρίων από ποιους κωδικούς ή υπηρεσίες θα κοπεί για να «ανακατανεμηθεί». Παράλληλα, η κυβέρνηση εισηγείται επιπλέον διευκολύνσεις και για την είσπραξη του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις), το οποίο για το 2021 οι επιχειρηματίες δύναται να το καταβάλλουν σε ...120 άτοκες μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε 10 χρόνια) αντί για 12 μήνες!

Και όπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, η έμπρακτη στήριξη και ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου θα συνεχιστεί και το 2022, ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν την πλήρη κατάργηση του clawback και μεγαλύτερη χρηματοδότηση του κωδικού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων και προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Το αποτέλεσμα και αυτής της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, αλλά για πολλοστή φορά γίνονται μπαλάκι μεταξύ ενός σχεδόν ανύπαρκτου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ και των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων. Η «λύση» και της σημερινής κυβέρνησης είναι να δώσει ζεστό χρήμα και αέρα στα πανιά της επιχειρηματικότητας, βαθαίνοντας παραπέρα την εμπορευματοποίηση συνολικά του συστήματος Υγείας.

«Το στοίχημα της "επόμενης μέρας" μετά την πανδημία είναι η γενναία επένδυση νέων πόρων (ανθρώπινων και υλικών) για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τη βιώσιμη συνεργασία του με έναν ιδιωτικό τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες και έλεγχο», αναφέρει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει μεταξύ άλλων «να ελεγχθεί αποτελεσματικά η ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων μέσω επιστημονικά έγκυρων διαγνωστικών πρωτοκόλλων, να θεσμοθετηθεί και για τα εργαστήρια ο μηχανισμός του "αναπτυξιακού clawback", δηλαδή η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών με επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και ανάπτυξη νέων καινοτόμων διαγνωστικών υπηρεσιών».

Πρόκειται για τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τις οποίες συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα, που θεσμοθετούν αντιεπιστημονικά εργαλεία για την επέκταση των περικοπών (π.χ. τα «διαγνωστικά πρωτόκολλα» ορίζουν πότε πρέπει να χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία όπως αξονική τομογραφία, υπέρηχοι κ.λπ.), όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώνουν για τις εξετάσεις.

Η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων που θεωρεί κόστος προς εξορθολογισμό την υγεία του λαού, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο με ή χωρίς πανδημία σε ένα δημόσιο σύστημα γυμνό από μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, είναι αυτή που δίνει στο πιάτο των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων το 75% - 90% των εξετάσεων που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η υλοποίηση δράσης δημόσιας υγείας «προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 της τροπολογίας. Οπου η έγκαιρη και η έγκυρη διάγνωση σκοντάφτει σε πρωτόκολλα και κόφτες, καθώς εξαιρούνται των αναγκαίων δωρεάν προληπτικών εξετάσεων όσες γυναίκες έχουν διαγνωστεί με καρκινική νόσο της μήτρας, είναι μεταξύ 21 - 29 ετών και έχουν διενεργήσει εξέταση PAP test τα 3 τελευταία έτη (!) ή HPV - DNA test τα 3 τελευταία έτη στις ηλικίες 21 - 29 ετών, τα πέντε τελευταία χρόνια στις ηλικίες 30 - 65 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ