Σάββατο 21 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Βραχνάς οι ελλείψεις για εργαζόμενους και ασθενείς

Περιοδεία χτες κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκο

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή συνθέτουν τη συνεχή υποβάθμιση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τις ελλείψεις αυτές και τα οξυμένα προβλήματα διαπίστωσε και πάλι χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο, που περιόδευσε σε κλινικές και άλλους χώρους στο νοσοκομείο. Συναντήσεις είχε με το διοικητή του νοσοκομείου Ιωάκ. Μπρουσκούλη και τον υποδιοικητή Γ. Νούσια, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων.

Τις ζωτικής σημασίας ελλείψεις παραδέχτηκε ακόμα και ο διοικητής του νοσοκομείου, ενώ γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στις συζητήσεις που είχαν με τον Αντ. Σκυλλάκο, μεταξύ άλλων ανέφεραν, ότι:

  • Είναι κενές πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων των γιατρών, ενώ είναι ανύπαρκτες ειδικότητες, όπως γαστρεντερολόγου, νευροχειρουργού, παθολογοανατόμου, κυτταρολόγου κ.ά.
  • Από τις 1.018 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είναι καλυμμένες μόνο οι 666 και 54 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Η ολοκλήρωση της β' φάσης της συνδετήριας πτέρυγας καθυστερεί πολύ, ενώ η κατασκευή της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας εξακολουθεί να είναι υπό... μελέτη.
Ατέλειωτη ταλαιπωρία των καρκινοπαθών

Καθημερινά στην ογκολογική κλινική μόνο δυο γιατροί, από τους 5 που προβλέπονται, καλούνται ν' αντιμετωπίσουν περίπου 50 περιστατικά, ενώ οι κλίνες είναι μόνο 8. Ετσι αρκετοί καρκινοπαθείς υποβάλλονται, λόγω έλλειψης χώρου, σε χημειοθεραπεία ακόμα και σε γραφεία γιατρών. Μέσα σ' όλες αυτές τις συνθήκες, εκτός των άλλων, γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι, αδυνατούν ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες των εφημεριών, δεδομένου ότι το νοσοκομείο εφημερεύει 20 ημέρες το μήνα.

Οπως τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος στις συζητήσεις που είχε με τους εργαζόμενους, «η συνολική πολιτική στον τομέα της Υγείας, από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αδειάζει τις τσέπες των χρηστών υγείας, τ' ασφαλιστικά ταμεία και σπρώχνει τα λαϊκά στρώματα στην αγκαλιά του ιδιωτικού τομέα. Η επερχόμενη κρίση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση γιατί τα βάρη θα φορτώνονται στο λαό. Το ΚΚΕ παλεύει για δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη υγεία και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό. Ευκαιρία για να δείξει ο λαός την αντίθεσή του σ' αυτή την πολιτική είναι οι ευρωεκλογές, στις οποίες πρέπει να καταδικαστούν όσοι κυβερνούν ή κυβέρνησαν στο παρελθόν, που κινούνται στη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ενισχύσουν το ΚΚΕ».

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ
Αλματώδης αύξηση των αναγκών ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Κάθε χρόνο 5.500 παιδιά και έφηβοι των λαϊκών οικογενειών αναγκάζονται να αναζητήσουν τη στήριξη του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής (ΚΠΥ) του ΙΚΑ, όταν πριν 10-15 χρόνια τα νέα περιστατικά δεν ξεπερνούσαν τα 350 το χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χτες στη διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτιρίου (Ηπείρου 17) ο διευθυντής του ΚΠΥ Δημήτρης Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο προσφέρεται στήριξη και σε 6.500 παλιά περιστατικά. Συνολικά, δηλαδή, κάθε χρόνο αντιμετωπίζονται 12.000 περιστατικά. Η αλματώδης αύξηση, κατά 18 φορές περισσότερα, παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια και, όπως εξήγησαν στον «Ρ» οι επιστήμονες, η κύρια αιτία βρίσκεται στην πύκνωση των κοινωνικών προβλημάτων που βαρύνουν τις οικογένειες και ζορίζουν τα ζευγάρια. Στις σύγχρονες συνθήκες αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά της οικογένειας, με αποτέλεσμα όλο αυτό το «κοινωνικό γίγνεσθαι» να έχει επιδράσεις και στο παιδί, που «είναι ο πιο ευαίσθητος δείκτης και δέκτης της κοινωνικής πραγματικότητας», όπως τόνισε ο Δ. Καραγιάννης. Ετσι οι οικογένειες αναζητούν τώρα πια με μεγαλύτερη ευκολία από παλιότερα στήριξη στο ΚΨΥ.

Ομως, για όλο το ΙΚΑ που καλύπτει 5,5 ασφαλισμένους, το ΚΨΥ είναι το μοναδικό, με προσωπικό μόλις 40 άτομα. Ετσι, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη για τη δημιουργία παραρτημάτων, τη στιγμή που οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας βρίσκονται σε υποχώρηση. Για την ανάγκη της στελέχωσης του ΚΨΥ δεν αναφέρθηκε τίποτε ούτε από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά ούτε από τον διοικητή του ΙΚΑ Θεόδωρο Αμπατζόγλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν γενικόλογα στην ανάπτυξη της πρόληψης στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος του Ιδρύματος.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στη μέγκενη πρωτοκόλλων και πιστωτικών ορίων

Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να κινηθεί με βάση τα ασφυκτικά πρωτόκολλα και ο άρρωστος να αρρωστήσει με βάση το ετήσιο πιστωτικό όριο...

Στιγμιότυπο από παράσταση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλη του 2008 για τα σχέδια της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Στιγμιότυπο από παράσταση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλη του 2008 για τα σχέδια της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Στη μέγκενη των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνθλίβει η κυβέρνηση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με το νέο σχέδιο νόμου, επιβάλλοντας, ταυτόχρονα, άγριες περικοπές στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων με τη θέσπιση πιστωτικών ορίων. Ακόμα μετατρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία σε σταθερούς πελάτες των ιδιωτών και των τραπεζών καθώς, αφενός, εντάσσει στην ΠΦΥ κάθε ιδιωτική δραστηριότητα και αφετέρου, όταν δεν μπορούν να πληρώσουν τα ταμεία, θα το κάνουν μέσω των τραπεζών.

Το νέο σχέδιο νόμου αναρτήθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Υγείας, γεγονός που προκάλεσε - όχι επί της ουσίας - ακόμα και τις αντιδράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ο κεντρικός πυρήνας του νομοσχεδίου - του τέταρτου στη σειρά - είναι ίδιος με του προηγούμενου προσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε στις 2/4/2008. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι η σύνταξη των διατάξεων γίνεται στο φόντο των ήδη θεσμοθετημένων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων με το άρθρο 35 του νόμου 3697/2008 (ΦΕΚ Α' 194). Ετσι με αυτό το δεδομένο η όλη διαδικασία της παροχής των υπηρεσιών - μέχρι και η εισαγωγή στο νοσοκομείο - είναι υποταγμένη στους περιορισμούς των πρωτοκόλλων, ενώ η πρόληψη υπάρχει μόνο στα λόγια. Το νομοσχέδιο - όπως και το προηγούμενο - αναφέρεται στην «Οργάνωση και Λειτουργία του Γενικού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΓΣΠΦΥ)», στο οποίο εντάσσονται δημόσιοι, ιδιωτικοί και δημοτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών. Επίσης σε αυτό το σύστημα εντάσσονται και τα Κέντρα Πρόληψης και απεξάρτησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο ευαίσθητο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Ενα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου ο πολυκερματισμός των υπαρχόντων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ, καθώς εντάσσονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), ενώ στο προηγούμενο σχέδιο παρέμειναν - έστω και στα λόγια - στη Γενική Διεύθυνση ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας. Φαίνεται καθαρά δηλαδή η πρόθεση της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Φραστικές αλλαγές με ίδια χαράτσια

Στο νομοσχέδιο γίνονται φραστικές αλλαγές, καθώς τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου μετονομάζονται σε Κέντρα Υγείας Πόλης και τα Κέντρα Υγείας υπαίθρου σε Κέντρα Υγείας Περιφέρειας. Επίσης μετονομάζεται σε Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας η μέχρι τώρα διαφημιζόμενη Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας. Ομως και με το νέο σχήμα διατηρείται το πιστωτικό όριο, που ισχύει για ένα χρόνο.

Ετσι λοιπόν ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να κινηθεί με βάση τα ασφυκτικά πρωτόκολλα και ο άρρωστος να αρρωστήσει με βάσει το ετήσιο πιστωτικό όριο. Μάλιστα αυτό το πιστωτικό όριο καθορίζεται με τα πιο αντιδραστικά κριτήρια όπως τις «γενικές ατομικές παραμέτρους του ασφαλισμένου», την «πολιτική που εφαρμόζει ο κάθε ασφαλιστικός οργανισμός» και την «ιστορική μέση δαπάνη για τις αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας του ασφαλιστικού οργανισμού που περιλαμβάνονται στα πρωτόκολλα των ιατρικών πράξεων και φαρμάκων κατά κατηγορία ασφαλισμένων». Τα πρωτόκολλα είναι ενιαία για όλους τους ενταγμένους στο Γενικό Σύστημα ασφαλιστικούς οργανισμούς και ισχύουν ενιαία για κάθε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Στο σχέδιο νόμου διαγράφεται ως έννοια και ο Οικογενειακός Γιατρός και επανέρχεται ο προσωπικός γιατρός, όπως τον είχε προσδιορίσει με το σχέδιο υγείας του πολίτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2000. «Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να διαλέξει ελεύθερα και για κάθε περίπτωση χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό, τον ιατρό του από τους ιατρούς των ειδικοτήτων» που δηλώνουν συμμετοχή, αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Υποζύγια και των τραπεζών

Οι αμοιβές των φορέων δημόσιων και ιδιωτικών για τις υπηρεσίες και φάρμακα θα εισπράττονται από τα ασφαλιστικά ταμεία με ευθύνη των φορέων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που προβλέπει και τούτο: «Ο ασφαλιστικός οργανισμός... επιτρέπεται να συνάπτει συμβάσεις με εμπορικές τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να προεξοφλούν τις αμοιβές των φορέων που έχουν ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα ΠΦΥ για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και τα χορηγηθέντα φάρμακα».

Μ' άλλα λόγια, τα ασφαλιστικά ταμεία εκτός από πελάτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα γίνουν και πελάτες των τραπεζών για να καλύψουν μια υποχρέωση του κράτους που θα έπρεπε να προσφέρεται αποκλειστικά με δική του ευθύνη και δωρεάν σε όλους τους κατοίκους της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ