Σάββατο 21 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ
Αλματώδης αύξηση των αναγκών ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Κάθε χρόνο 5.500 παιδιά και έφηβοι των λαϊκών οικογενειών αναγκάζονται να αναζητήσουν τη στήριξη του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής (ΚΠΥ) του ΙΚΑ, όταν πριν 10-15 χρόνια τα νέα περιστατικά δεν ξεπερνούσαν τα 350 το χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χτες στη διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτιρίου (Ηπείρου 17) ο διευθυντής του ΚΠΥ Δημήτρης Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο προσφέρεται στήριξη και σε 6.500 παλιά περιστατικά. Συνολικά, δηλαδή, κάθε χρόνο αντιμετωπίζονται 12.000 περιστατικά. Η αλματώδης αύξηση, κατά 18 φορές περισσότερα, παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια και, όπως εξήγησαν στον «Ρ» οι επιστήμονες, η κύρια αιτία βρίσκεται στην πύκνωση των κοινωνικών προβλημάτων που βαρύνουν τις οικογένειες και ζορίζουν τα ζευγάρια. Στις σύγχρονες συνθήκες αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά της οικογένειας, με αποτέλεσμα όλο αυτό το «κοινωνικό γίγνεσθαι» να έχει επιδράσεις και στο παιδί, που «είναι ο πιο ευαίσθητος δείκτης και δέκτης της κοινωνικής πραγματικότητας», όπως τόνισε ο Δ. Καραγιάννης. Ετσι οι οικογένειες αναζητούν τώρα πια με μεγαλύτερη ευκολία από παλιότερα στήριξη στο ΚΨΥ.

Ομως, για όλο το ΙΚΑ που καλύπτει 5,5 ασφαλισμένους, το ΚΨΥ είναι το μοναδικό, με προσωπικό μόλις 40 άτομα. Ετσι, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη για τη δημιουργία παραρτημάτων, τη στιγμή που οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας βρίσκονται σε υποχώρηση. Για την ανάγκη της στελέχωσης του ΚΨΥ δεν αναφέρθηκε τίποτε ούτε από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά ούτε από τον διοικητή του ΙΚΑ Θεόδωρο Αμπατζόγλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν γενικόλογα στην ανάπτυξη της πρόληψης στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος του Ιδρύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ