Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΥΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Απειλείται με λουκέτο

Κινητοποίηση χτες από τους γονείς

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας
Με άδεια χέρια έφυγαν και χτες απ' το υπουργείο Υγείας οι γονείς και τα ανάπηρα παιδιά τους που έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας διεκδικώντας άμεση χρηματοδότηση ώστε να μην κλείσει το κέντρο «Ιριδα», το μοναδικό κέντρο πολυανάπηρων παιδιών στην Ελλάδα.

Οι υποσχέσεις που έδωσαν στους γονείς οι Γενικοί Γραμματείς Πρόνοιας Μαρία Τροχάνη και Δημόσιας Υγείας Βασίλης Ριζάς, ήταν ότι θα δοθούν 150.000 ευρώ μέσα στον Ιούλη, χωρίς όμως χρονική δέσμευση τη στιγμή που οι 35 εργαζόμενοι στο Κέντρο - με μισθό 700 ευρώ το μήνα - μένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες. Το θέμα τέθηκε απ' τους δημοσιογράφους και στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά την κυβερνητική επιτροπή και η απάντησή του ήταν τα χρήματα θα καλυφθούν απ' το υπουργείο Υγείας.

Η «Ιριδα» είναι ένα απ' τα τρία προγράμματα που λειτουργεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Ορασης «Αμυμώνη», η οποία ιδρύθηκε το 1993 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Η «Αμυμώνη» ανέλαβε, με την ένθερμη υποστήριξη του υπουργείου Υγείας, να υποκαταστήσει την υποχρέωση του κράτους να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε 40 ανάπηρα παιδιά και γι' αυτό το λόγο θα επιχορηγείται. Μάλιστα, η «Αμυμώνη» δέχτηκε να πληρώνει κάθε γονιός και 200 ευρώ το μήνα απ' την τσέπη του, που μαζί με τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων και την κρατική επιχορήγηση θα καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των τριών προγραμμάτων.

Ομως, η ετήσια επιχορήγηση καθηλώθηκε στις 360.000 ευρώ με αποτέλεσμα τώρα να μην επαρκούν τα χρήματα απ' τις άλλες πηγές χρηματοδότησης και να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Για το 2008 είχε προϋπολογιστεί συνολική ενίσχυση 460.000 ευρώ (360.000 απ' το λαχείο και 100.000 απ' το κράτος) αλλά μέχρι τώρα εκταμιεύτηκαν μόλις 70.000 ευρώ.

ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για το ΚΕΑΤ

Επίκαιρη Ερώτηση για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται για δεύτερο χρόνο σε κινητοποίηση γιατί το μοναδικό κρατικό ειδικό κέντρο για τυφλούς είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Η βουλευτής του ΚΚΕ απαιτεί μέτρα για την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των λειτουργικών δαπανών του ΚΕΑΤ, την ένταξη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του απ' ευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του υπουργείου Υγείας και την παύση κάθε απόλυσης εργαζομένων από την «Πρωτοπορία». Επίσης, ζητάει μέτρα για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΚΕΑΤ ώστε να παρέχει πανελλαδικά ολοκληρωμένες δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης και πρόνοιας για όλους τους τυφλούς.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Νομοσχέδια στη ρότα της εμπορευματοποίησης

Τρία νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, που όχι μόνο κινούνται μακριά απ' τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες, αλλά φαίνεται ότι εντάσσονται στους διεθνείς σχεδιασμούς για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Ενα απ' τα νομοσχέδια θα περιλαμβάνει την ίδρυση Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου με δύο κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Κάθε κέντρο θα λειτουργήσει ως ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Σύμφωνα με παλιότερες ανακοινώσεις, το Μεταμοσχευτικό Κέντρο είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και η κατασκευή του θα γίνει μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η ανέγερσή του θα γίνει στο χώρο του Ογκολογικού Νοσοκομείου των «Αγίων Αναργύρων» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα ζητηθεί να γίνει σε ένα χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Το άλλο νομοσχέδιο αφορά στην απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανήλικους, που θα εισαχθεί σύντομα στη Βουλή. Στην ουσία αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, που είχαν ενσωματωθεί με παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις και πριν πέντε χρόνια. Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά σε διοικητικές μεταβολές στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Καθοριστική αναμέτρηση για τη Σύμβαση

Με αποφασιστικότητα δόθηκε από τα χαράματα η μάχη της περιφρούρησης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Από την πρωινή περιφρούρηση στη «Βιοϊατρική»
Από την πρωινή περιφρούρηση στη «Βιοϊατρική»
Από τα χαράματα, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία και το Δημόσιο, με τη στήριξη των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης για την 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), με αιχμή την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2008 που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, την υπογραφή της υποχρεωτικότητας της ΣΣΕ του 2007, ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία.

Στην Αθήνα, λίγο μετά τις 6 το πρωί, εργαζόμενοι απ' τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα απέκλεισαν τις εισόδους της «Βιοϊατρικής» του επιχειρηματία Σπανού στην οδό Κηφισίας, περιφρουρώντας την απεργία, με τη συμβολή του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων, του ΠΑΜΕ, αλλά και με τη στήριξη σωματείων του χώρου, όπως του Ιασώ General.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν ακόμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης και αντιπροσωπείες της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Οι είσοδοι της «Βιοϊατρικής» κατακλύστηκαν από πανό, ενώ επί ώρες ακριβοπληρωμένα τσιράκια της εργοδοσίας προσπαθούσαν - χωρίς αποτέλεσμα - να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να σπάσουν τον αποκλεισμό.

Ακολούθησε κινητοποίηση στο υπουργείο Απασχόλησης, όπου οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με την υφυπουργό Σοφία Καλαντζάκου. Η τελευταία, για πολλοστή φορά, αρνήθηκε την κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ του κλάδου για το 2007, ενώ για τη φετινή ΣΣΕ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ελεύθερες και δεν μπορεί να επέμβει. Για τις απολύσεις του κλάδου είπε απλά να γίνουν κάποιες τριμερείς συναντήσεις με την εργοδοσία.

Σε Θεσσαλονίκη - Λάρισα

Με επιτυχία δόθηκε η μάχη της απεργίας και στη Θεσσαλονίκη από το Σύλλογο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας. Νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο κλαδικό συνδικάτο, πραγματοποίησαν περιφρούρηση της απεργίας στη Γενική Κλινική και στην κλινική «Γαληνός». Λίγο μετά τις 9 το πρωί, ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση έξω από την κλινική «Γαληνός». Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Αυτήν την περίοδο, παράλληλα με τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, οι εργαζόμενοι αντιπαλεύουν ακόμα την τρομοκρατία και τις απειλές που - όπως καταγγέλλουν - έχει εξαπολύσει η διεύθυνση του ιδιωτικού κέντρου αποκατάσταση αναπήρων «Αναγέννηση». Οπως κατήγγειλε ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, στο κέντρο έχει ξεκινήσει πογκρόμ διώξεων ενάντια σε όσους πρωτοστάτησαν στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και τη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας. Οπως είπε, «ενδεικτικό της εντατικοποίησης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι αναλογεί ένας θεραπευτής για 40 ανάπηρα άτομα».

Με την αγωνιστική παρουσία τους έξω από πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας, μέλη του σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών και στελέχη του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου περιφρούρησαν, χτες, με επιτυχία την απεργία και στη Λάρισα. Στην κλινική «Κυανούς Σταυρός», «τσιράκια» της εργοδοσίας προσπάθησαν να σπάσουν βίαια την περιφρούρηση, αλλά δε στάθηκαν ικανές να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των απεργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ