Τραγικές οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης: Χημειοθεραπείες ακυρώνονται και αγωγές μένουν ατελείς
Eurokinissi |
Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ τον μήνα!). Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και 2 χρόνια το φαρμακείο λειτουργεί τραγικά υποστελεχωμένο με επισφάλεια και τον κίνδυνο να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργία του.
Από την άλλη, χρήματα δεν υπάρχουν ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων, με κίνδυνο από την ερχόμενη βδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς. Μετά από σχεδόν 2 χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρας και κοστοβόρας διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τροφίμων (399.975,73 ευρώ με ΦΠΑ) είναι πετσοκομμένος στο μισό των αναγκών και μπορεί να καλύψει τη σίτιση των ασθενών για περίπου ένα εξάμηνο, όταν η αρχική εισήγηση του Τμήματος Διατροφής, μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν για περίπου 700.000 ευρώ ετησίως.
Το αίσθημα ζητιανιάς για την προμήθεια τροφής για τους ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου είναι διάχυτο στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι να το πετύχουν. Και όλα αυτά για την τροφή, δηλαδή για κάτι τόσο ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί».
Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι φτάνουν σήμερα στο σημείο να παρακαλούν να εγκριθεί άλλη μια τροποποίηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, την οποία και αναμένουν από τους αρμόδιους.
«Ως πότε όλες αυτές οι διαδικασίες θα συνεχίζονται για να λειτουργούν ως "κόφτες" των προϋπολογισμών των νοσοκομείων; Πότε επιτέλους θα δούμε να δεσμεύονται όλα τα απαραίτητα χρήματα για τα νοσοκομεία προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες, χωρίς να προκύπτουν ελλείψεις, σε όλα τα απαραίτητα για τον ασθενή υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, υπηρεσίες;», αναρωτιέται το Σωματείο και σημειώνει: «Οπως μπορούμε να καταλάβουμε, παρόμοια είναι η κατάσταση που αφορά την προμήθεια όλων των υλικών του νοσοκομείου, του υγειονομικού, της τεχνικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων ή και υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα ή η παρασκευή και διανομή γευμάτων. Συνεχώς μικροεντολές προμήθειας, ελάχιστοι ετήσιοι διαγωνισμοί και απευθείας αναθέσεις. Με ελλείψεις και δυσκολία στον προγραμματισμό της δουλειάς των τμημάτων να είναι στην ημερήσια διάταξη».
Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων επισημαίνει ότι παρά τις «ατασθαλίες της διοίκησης του νοσοκομείου και ελέγχους από την Αρχή Διαφάνειας και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους που έχουν βγάλει πορίσματα και συνεχίζουν να ελέγχουν δεδομένα και στοιχεία, τα οποία εδώ και αρκετό διάστημα έχουν κοινοποιηθεί και στις εκάστοτε διοικήσεις του υπουργείου (...) καμιά παρέμβαση δεν έχει γίνει από το υπουργείο, το οποίο, ακολουθώντας την πολιτική της εξαθλίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και της ιδιωτικοποίησής τους, φαίνεται να βολεύεται από τέτοιες καταστάσεις».
Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση επίλυση όλων των παραπάνω ζητημάτων, αλλά και την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, φαρμάκων, τροφίμων και άλλων υλικών για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
Με «εντέλλεσθε» σε γιατρό από την Ηλεία η προσωρινή «λύση» που βρήκε η 6η ΥΠΕ!
Η εξέλιξη δεν ήρθε καθόλου τυχαία, αφού - όπως σημειώνουν οι υγειονομικοί - οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες, με τον μοναδικό γιατρό που μπορεί να πραγματοποιήσει εφημερίες να βρίσκεται σε υπηρεσία για σχεδόν ολόκληρη βδομάδα!
Μάλιστα, το πρόβλημα τέθηκε από τους υγειονομικούς στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, η οποία δεν έδωσε λύση, με αποτέλεσμα τα επείγοντα περιστατικά, από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά, να πρέπει να εξυπηρετούνται από το ΓΝ Αργοστολίου, εφόσον το ΚΥ Σάμης αδυνατεί να λειτουργήσει!
Απαιτώντας, μεταξύ άλλων, άμεση λύση στο πρόβλημα, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης προχώρησε σε κινητοποίηση στο προαύλιο του ΚΥ το απόγευμα της Παρασκευής, σημειώνοντας ότι η αδυναμία λειτουργίας του αποτελεί «προδιαγεγραμμένο έγκλημα που ο λαός μας δεν πρέπει να το επιτρέψει».
Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε και με δική της ευθύνη, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, κινούμενη στη λογική των «εντέλλεσθε», έστειλε γιατρό για εφημερία στο Κέντρο Υγείας, μετακινώντας τον από δομή της Ηλείας, κάτι που καταδικάστηκε και από τους συμμετέχοντες στη μαζική κινητοποίηση της Παρασκευής, όπου το «παρών» έδωσαν υγειονομικοί, εργαζόμενοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Και με τη συγκέντρωση ο συνδικαλιστικός φορέας απαίτησε να δοθεί άμεσα λύση χωρίς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, να πραγματοποιηθούν οι εφημερίες χωρίς επιβάρυνση των υπαρχόντων εργαζομένων του, αλλά και να στελεχωθεί το ΚΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό (όχι με μετακινήσεις προσωπικού), όπως και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα αναγκαία ασθενοφόρα, ώστε να μπορεί να λειτουργεί όλες τις μέρες.
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε ο Νίκος Αθανασάτος, υποψήφιος δήμαρχος Σάμης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Την «απαράδεκτη και ακραία προκλητική ενέργεια της διοίκησης» να υποβάλει την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη μήνυση - τάχα για φθορά δημόσιας περιουσίας - καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Μια κίνηση της διοίκησης για τη συκοφάντηση του ίδιου του Σωματείου, η οποία «διαφημίστηκε» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ.
Το Σωματείο «χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στην ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση και κινητοποίηση που έγινε την ίδια μέρα, σηκώνοντας ανάστημα στην αυθαιρεσία, στον αυταρχισμό και στο αδιάκοπο πειθαρχικό κυνηγητό από την πλευρά της διοίκησης, μήνες τώρα, και απέναντι στις απειλές και την τρομοκρατία που εξαπολύθηκαν από μηχανισμούς της, επίσημους και ανεπίσημους».
Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τα προβλήματα του νοσοκομείου, που είναι κοινά για ασθενείς και υγειονομικούς και απορρέουν από την πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά, πιστά και απαρέγκλιτα από τη διοίκηση του νοσοκομείου, φέρνοντας το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων (τη «ναυαρχίδα του ΕΣΥ», όπως αρέσκονται να το αποκαλούν) στο ναδίρ. Ανέδειξαν την αξία του οργανωμένου συλλογικού αγώνα μέσα από το Σωματείο, για να σπάσουν ο φόβος και η υποταγή στον παραλογισμό και την τρομοκρατία, αλλά και στο ξεπούλημα κάθε πτυχής του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, που προωθείται καθημερινά από κυβέρνηση και διοίκηση.
Το Σωματείο με τις κινητοποιήσεις του και τις μαζικές του διαδικασίες απαντά και στο μέτρο επιβολής μαγνητικής κάρτας από τη διοίκηση, τάχα για τον «έλεγχο προσέλευσης και αποχώρησης». Εξηγεί ότι αυτό γίνεται έτσι κι αλλιώς δεκαετίες τώρα, με τα παρουσιολόγια στα οποία υπογράφει το προσωπικό και τα οποία επανέφερε η διοίκηση αργά χτες το μεσημέρι, μετά την κινητοποίηση, ως επαρκές μέτρο ελέγχου. «Το ξαναλέμε: Και ένας να λείψει για λίγα λεπτά από το πόστο του, γίνεται αμέσως αντιληπτό, λόγω της τρομακτικής έλλειψης προσωπικού. Σε όλους τους κλάδους κάθε συνάδελφος δουλεύει για πολλούς άλλους που θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί, πράγμα που αποδεικνύεται από τις δεκάδες χιλιάδες άδειες και ρεπό που μας οφείλονται και "αδυνατούν" όπως λένε να μας δώσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο και προσθέτει: «Αλλωστε, εμπειρία υπάρχει σε όλους τους χώρους και σε όλους τους κλάδους: Για να υπάρξουν "κοπανατζήδες" προϋπόθεση είναι να καλύπτονται από προϊσταμένους ή τη διοίκηση. Αρα, θα πρόκειται για "δικά τους παιδιά", που θα είναι "δικαιολογημένα" με ή χωρίς μαγνητική κάρτα!».
«Αλήθεια, το να αφήνεις το μεγαλύτερο νοσοκομείο να ρημάζει κτιριακά, καινούργια μηχανήματα και αίθουσες να σαπίζουν για χρόνια ενώ θα μπορούσαν να σώζουν ζωές, να το διαλύεις διοικητικά, να το αφήνεις άδειο από προσωπικό, αυτό δεν λέγεται φθορά δημόσιας περιουσίας που την έχει χρυσοπληρώσει ο λαός μας από τη φορολογία και τις εισφορές του, ενώ επιπλέον καλείται να ξαναπληρώσει αδρά από την τσέπη για να βρει την υγειά του;», είναι η απάντηση του ΣΕΝΕ σε όσους αναπαράγουν τις συκοφαντίες και την κυβερνητική προπαγάνδα.