Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Νέοι περιορισμοί σε φάρμακα και εξετάσεις

Πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, των διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων ετοιμάζεται να καθιερώσει η συγκυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση, μετά την αναστολή απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας προηγούμενης υπουργικής απόφασης, η οποία προέβλεπε τη μείωση κατά 20% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σχέση με το 2023.

Η τροπολογία θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα κατατεθεί προς ψήφιση. Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, «θα τοποθετείται μηνιαίος συνταγογραφικός στόχος», ώστε να υπάρξει ένα «σύστημα πολύ πιο ευέλικτο» το οποίο «θα συγκρατεί από τη μία τη δαπάνη και από την άλλη θα δημιουργεί μικρότερες ανησυχίες για την επίπτωση στον κόσμο». Δηλαδή, ο κύριος στόχος με την «πιο αυστηρή, στοχευμένη και πολυπαραγοντική» συνταγογράφηση, είναι ο περιορισμός των παροχών στους αρρώστους, οι οποίοι θα υποχρεωθούν και πάλι να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Στο μεταξύ, από Δευτέρα, προχωρούν σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στα ιατρικά εργαστήρια και στα διαγνωστικά κέντρα, που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Τέλος, στην τροπολογία για το πλαφόν θα υπάρξουν και ρυθμίσεις σε μηνιαία βάση για το λεγόμενο clawback.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Σημαντική πρωτοβουλία για τους «πρακτικάριους»

Εκδήλωση - συζήτηση για καταγραφή των προβλημάτων και συντονισμό της πάλης

Εκδήλωση - συζήτηση με τη συμμετοχή σπουδαστών διάφορων ειδικοτήτων από σχολές μαθητείας και κατάρτισης, που απασχολούνται στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, έγινε χτες το πρωί, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου (την πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ). Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να καταγραφούν από το σωματείο τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι «πρακτικάριοι» σπουδαστές και να υπάρξει συντονισμός με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που τους απασχολούν, όπως τα ελάχιστα χρήματα (ή και καθόλου στην περίπτωση των παιδιών από ΕΠΑΣ) που παίρνουν, με αποτέλεσμα να μην «τα βγάζουν πέρα», καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από εργατικές λαϊκές οικογένειες, σε πολλές περιπτώσεις και με άνεργους γονείς.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς, καθώς το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τους σπουδαστές, όπως και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση των όρων υγιεινής στην πρακτική άσκηση και μάλιστα σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει μέριμνα να γίνονται προληπτικά εμβόλια σε όλους τους σπουδαστές με το που ξεκινούν την πρακτική τους άσκηση.

Οι σπουδαστές του ΟΑΕΔ ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αναπληρώνουν βάρδιες που χάνουν λόγω μαθημάτων, με αποτέλεσμα η αμοιβή της πρακτικής τους να έχει πέσει στα 270, από τα 330 ευρώ. Οι σπουδαστές, μετά τη συζήτηση, αποφάσισαν τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, για να υπάρξει συντονισμός τόσο με το σωματείο, όσο και με τους σπουδαστές άλλων νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Οι κλινικάρχες ζητούν μειώσεις 15% στους μισθούς

Τεράστιες οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΣΝΙΕ, καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Νέες μειώσεις μισθών, 15% στο βασικό μισθό, απαιτούν οι μεγαλοκλινικάρχες προκειμένου να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σε επιστολή του προς την Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), στις 30/4/2014, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών «προτείνει» «τη μείωση των Βασικών Μισθών που ορίζονται στην ΚΣΣΕ 2012 - 2013, κατά 15% από 1/4/2014».

«Ως προς τα επιδόματα και τους λοιπούς όρους, πλην του ύψους των Βασικών Μισθών, προτείνουμε να ισχύουν οι όροι της ΚΣΣΕ 2012 - 2013 και μόνον αυτοί», σημειώνουν. Δηλαδή, να συνεχίσει να ισχύει η κατάργησή τους, όπως και η κατάργηση των ειδικών αδειών και ωραρίων για όσους εργάζονται σε εργαστήρια.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΣΝΙΕ («Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία») καταγγέλλουν τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ που «υπέγραψε για το 2012 - 2013 ΣΣΕ με μειώσεις 15%! Φέτος ζήτησαν αύξηση 2%, δηλαδή να υπογραφεί ΣΣΕ με τουλάχιστον 13% μείωση, κι αν συνυπολογίσει κανείς τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις στις τιμές, την περικοπή στις παροχές υγείας, ασφάλισης, τη φοροληστεία, τα χαράτσια, κ.λπ., θέλουν ΣΣΕ με μειώσεις πάνω από 15% για το 2014 και πολύ πάνω από το 15% για το 2015».

«Και μόνο το γεγονός ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας εξακολουθούν να έχουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, φτάνει για να διαψεύσει και τις παράλογες απαιτήσεις των εργοδοτών και την εργοδοτική συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ με τις "ρεαλιστικές προτάσεις". Οι εξελίξεις για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν ότι οι εργοδότες δε δείχνουν ποτέ κατανόηση στα "ρεαλιστικά" αιτήματα», τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Καλούν όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία να προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις, σε Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να συζητήσουν την πρόταση ΣΣΕ για το 2014 που καταθέτουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (ΔΑΣ - ΟΣΝΙΕ) σε όλα τα σωματεία, σε όλους τους εργαζόμενους, για επαναφορά όλων των μισθολογικών και θεσμικών δικαιωμάτων όπως ορίζονταν από τη ΣΣΕ του 2009, που έγινε διαιτητική απόφαση το 2011.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν ενάντια στην «αξιολόγηση» στις 14 Μάη

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν στις 14 Μάη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, απαιτώντας να μείνει στα χαρτιά ο νόμος της «αξιολόγησης». Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ο νόμος για την αξιολόγηση είναι εχθρικός για τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και για όλους τους εργαζόμενους. Η αξιολόγηση είναι το εργαλείο για να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ενεργοί εφαρμοστές της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Η αξιολόγηση των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια, είναι "νύχι - κρέας" με την ενίσχυση της λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών με τα κριτήρια "ανώνυμης εταιρείας".

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για "ψευτοαξιολόγηση", δεν είναι "προσχηματική", δεν τη φέρνουν τα μνημόνια όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οποια μορφή και να πάρει, με όποιο τρόπο και αν γίνει, εφ' όσον συνδέεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, δεν αλλάζει χαρακτήρα.

Η απόκρουση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής προϋποθέτει γερά σωματεία με ισχυρή ταξική γραμμή πάλης. Προϋποθέτει την ενότητα των εργαζομένων και όχι την ανθρωποφαγία που καλλιεργεί η κυβέρνηση, προϋποθέτει γερή λαϊκή συμμαχία. Οργανωμένα, μαζικά, με αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων μπλοκάρουμε την εφαρμογή της αξιολόγησης, απέχουμε από οποιαδήποτε εμπλοκή στην αξιολόγηση.

Τα διοικητικά στελέχη έχουν μόνο μια επιλογή, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας, να μην πάρουν μέρος στην αξιολόγηση, διαφορετικά να διαγραφούν από τα σωματεία.

Γυρίστε την πλάτη στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και τους μηχανισμούς τους στα νοσοκομεία. Είναι υπεύθυνοι που βρέθηκε το κίνημα ανέτοιμο μπροστά στην αντιλαϊκή επίθεση που είχε σχεδιαστεί πολύ πριν την οικονομική κρίση. Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «ΜΕΤΑ» αποκόβει την αξιολόγηση από το χαρακτήρα της Υγείας που υπηρετεί, γι' αυτό και τη χαρακτηρίζει "προσχηματική".

Τι εννοούν άραγε; Με άλλο τρόπο να αξιολογηθούν οι εργαζόμενοι για το πώς και αν στηρίζουν το επιχειρηματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας; Μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση των εργαζομένων στη βάση ενός συστήματος Υγείας που πυρήνας της ανάπτυξής του είναι η επιχειρηματική δράση, τα έσοδα και τα κέρδη και να ωφελεί ασθενείς και εργαζόμενους; Γιατί στους γιατρούς στηρίζουν, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη μονιμοποίηση των γιατρών επί θητεία μετά από αξιολόγηση; Αυτό δεν ανοίγει δρόμο για απολύσεις; Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτές τις δυνάμεις».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη για: Να καταργηθεί ο νόμος 4250/14. Να απορριφθεί μαζικά ο νόμος. Οργανώνουμε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Μπλοκάρουμε στην πράξη την έκδοση απόφασης για επιμερισμό των ποσοστών στους κλάδους του κάθε νοσοκομείου ή προνοιακού ιδρύματος. Αποχή, καμία εμπλοκή των εργαζομένων και των διοικητικών στελεχών στη διαδικασία της αξιολόγησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ