Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ΕΣΥ θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

«Ούτως ή άλλως θα πληρώνει ο ασθενής», είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, ξεκαθάρισε χτες ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποτελεί πάντα τον πυλώνα των παροχών Υγείας αλλά και αυτό θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»: Την παραπάνω κυνική προειδοποίηση περαιτέρω ξηλώματος της όποιας παροχής δωρεάν υπηρεσιών Υγείας επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο, παρουσιάζοντας τις αντιδραστικές πτυχές του «νέου ΕΣΥ».

Το κλείσιμο νοσοκομείων, τμημάτων και κλινικών, η πρόβα για το οποίο ξεκίνησε μέσα στην πανδημία, παρουσιάστηκε ως «αλλαγή κατεύθυνσης», με το ...επιστημονικό κριτήριο ότι «δεν μπορεί να απέχουν 20, 30 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο τα οποία υπολειτουργούν», αποσιωπώντας την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Ως «γέφυρα στο κενό της χρηματοδότησης» παρουσίασε τις «επενδύσεις» επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, κάνοντας μνεία στα ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης.

Επανέλαβε τα περί προκήρυξης θέσεων 4.000 νοσηλευτών, μέρος των οποίων θα προέλθει από την κατάργηση άλλων οργανικών θέσεων, ενώ ανέφερε πάλι ότι «ατελείωτοι πόροι δεν υφίστανται. Ούτε είναι η λύση (...) "παραπάνω προσλήψεις"».

Οσο για τις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους από τον κορονοϊό και κάθε άλλη νόσο που αποκλείστηκε απ' το δημόσιο σύστημα Υγείας απάντησε με το ...επιχείρημα ότι «στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα έχουμε τη 12η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στην ΕΕ»!

Μάλιστα, η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των υγειονομικών, πλασάρει ως «δυνατότητα» για «πρόσθετο εισόδημά» τους εντός του ΕΣΥ, μέσα από την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας και αφού διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, τους έχουν πετσοκόψει τους μισθούς, όπως με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τις απανωτές περικοπές. Η χυδαιότητα μάλιστα χτύπησε «ταβάνι», με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται τα απογευματινά χειρουργεία «επί πληρωμή» στα δημόσια νοσοκομεία, λέγοντας ότι ο ασθενής «θα πληρώνει λιγότερο για ένα χειρουργείο το οποίο θα έκανε ούτως ή άλλως στον ιδιωτικό τομέα (!) και τα χρήματα θα επιστρέψουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Κι αυτό το βάφτισε «πρόσθετες παροχές»...

Αναφερόμενος δε στην πανδημία «ευχήθηκε» «να μην έχουμε άλλη υγειονομική κρίση, τουλάχιστον στην ένταση την οποία την είχαμε», προλειαίνοντας το έδαφος για το φθινόπωρο με «μέτρα» μια από τα ίδια, για την προστασία των ευάλωτων, δηλαδή μάσκες, αντισηπτικό και ατομική ευθύνη.

Καταργεί 725 οργανικές θέσεις σε κρίσιμους τομείς

Κι ενώ τα δημόσια νοσοκομεία μετρούν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα ακόμη και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα, η κυβέρνηση αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, προχωρά στην κατάργηση 725 οργανικών θέσεων που αφορούν τους κλάδους εστίασης, καθαριότητας, μαιών, πληρωμάτων ασθενοφόρων, βρεφοκόμων, κοινωνικής εργασίας, τεχνικών, βοηθών φαρμακείου, βοηθών νοσηλευτών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ανοίγοντας τον χώρο για την πλήρη παράδοσή του στις «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα. Και από τις 725 καταργημένες θέσεις εμφανίζεται ότι «συστήνει» 595 οργανικές θέσεις (130 λιγότερες απ' όσες καταργεί) για την πρόσληψη ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτών, με κριτήριο ότι «δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού του υπουργείου και των Προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων φορέων».

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει την κατάργηση 189 οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ (Αττική) και την υποτιθέμενη «σύσταση» 153 οργανικών θέσεων νοσηλευτών. Στη 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου) καταργεί 60 οργανικές θέσεις («συστήνει» 52), στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας) καταργεί 85 οργανικές θέσεις («συστήνει» 70), στην 4η ΥΠΕ (Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης) καταργεί 163 θέσεις («συστήνει» 136), στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) καταργεί 10 και «συστήνει» 8, στην 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) καταργεί 216 οργανικές θέσεις («συστήνει» 175), στην 7η ΥΠΕ (Κρήτης) καταργεί 2 και «συστήνει» 1 θέση.

Σημειώνεται ότι με την κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις σε κρίσιμες ειδικότητες και κλάδους, διευρύνονται οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις και πριμοδοτούνται οι εργολάβοι, με τους ασθενείς τελικά να καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα για λιγότερες υπηρεσίες.

«Υφεση» της πανδημίας με μεγάλο κόστος

Στο μεταξύ, «η ύφεση της πανδημίας» και η άρνηση της κυβέρνησης ακόμη και για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας χτες κόστισαν τη ζωή σε 19 ανθρώπους με COVID-19, ενώ από την έναρξή της έχουν καταγραφεί συνολικά 29.951 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 120, το 51,67% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Επιβεβαιώθηκαν 6.289 νέα κρούσματα, με τα 679 να αφορούν επαναλοιμώξεις, πάνω από το 50% των κρουσμάτων (3.681) εντοπίζονται στην Αττική, 327 στη Θεσσαλονίκη, 185 στο Ηράκλειο, 180 στη Ρόδο, 151 στην Αχαΐα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει ανέρχεται σε 3.478.779 και των επαναλοιμώξεων σε 139.040.

Η δωρεάν δημόσια Υγεία αργοπεθαίνει στη Δυτική Μακεδονία

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παραθέτει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις

Την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), που φτάνει μέχρι το 45% των οργανικών θέσεων, καλώντας όλους τους γιατρούς να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις της Ενωσης, που θα λάβουν χώρα στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Γρεβενών και απαιτώντας παράλληλα την άμεση προκήρυξη θέσεων στα κενά όλων των νοσοκομείων της περιοχής.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΝΔΥΜ, η τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων της Δ. Μακεδονίας γίνεται χειρότερη μήνα με τον μήνα, καθώς πολλοί γιατροί συνταξιοδοτήθηκαν ή παραιτήθηκαν μέσα στα τελευταία δυο χρόνια. Παράλληλα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και οι μετακινήσεις ιατρών από νοσοκομεία άλλων νομών ήταν οι κύριες πρακτικές της 3ης ΥΠΕ και των διοικήσεων. «Μπάλωμα στο μπάλωμα. Για μόνιμη πρόσληψη ούτε λόγος φυσικά. Οσες γίνονται είναι κυρίως από ήδη υπηρετούντες συναδέλφους», σχολιάζει η ΕΙΝΔΥΜ και σημειώνει πως στα ήδη απαρχαιωμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων οι κενές οργανικές θέσεις κυμαίνονται στο 27%-35%, ενώ στο ΓΝ Κοζάνης φτάνει το 45%.

Στο ΓΝ Κοζάνης, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε Πνευμονολογική κλινική τον Νοέμβρη του 2021, αυτή τη στιγμή δουλεύουν δύο πνευμονολόγοι, η μία εκ των οποίων σε άδεια λοχείας. Στην Παθολογική κλινική υπάρχουν δύο μόνιμοι γιατροί από τις 7 οργανικές που διαθέτει το νοσοκομείο, ενώ συνδράμουν δύο ιδιώτες με μπλοκάκι, μία επικουρική παθολόγος και ένας γενικός γιατρός.

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου υπάρχουν μόνο 3 γιατροί και συνδράμει και ένας ιδιώτης κάνοντας 3-4 εφημερίες. Η μία από τους 3 γιατρούς είναι αναισθησιολόγος και η διοίκηση την υποχρεώνει να βρίσκεται και στα χειρουργεία, δηλαδή σε δύο πόστα, μιας και το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο δύο αναισθησιολόγους στο Αναισθησιολογικό τμήμα. Μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν το νοσοκομείο εφημέρευε και χωρίς αναισθησιολόγο.

Στο Ακτινολογικό, οι ελλείψεις στη λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου έχουν μειώσει τις μαγνητικές τομογραφίες από 230 τον μήνα σε 30, ενώ στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι γιατροί. Η κλινική αδυνατεί να καλύψει εφημεριακά όλο τον μήνα και οι ασθενείς που νοσηλεύονται συνεχίζουν τη νοσηλεία τους στο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι η Ψυχιατρική κλινική της Κοζάνης είναι η μόνη που υπάρχει στα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας. Καλύπτει δηλαδή και τους 4 νομούς.

Το ΤΕΠ καλύπτουν γενικοί γιατροί και ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, ως αποτέλεσμα της συνήθους πρακτικής της 3ης ΥΠΕ να μετακινεί γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Υγείας για να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν στη Δευτεροβάθμια Υγεία, αποδυναμώνοντας έτσι συνεχώς την Πρωτοβάθμια.

Στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στην Παθολογική κλινική εργάζονται 3 μόνιμοι γιατροί, ένας εκ των οποίων σε αναρρωτική άδεια και ένας που έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί σύντομα αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Συνδράμει και ένας αποσπασμένος παθολόγος από ΚΥ.

Οι εφημερίες έχουν βγει μέχρι τις 26 του μήνα και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα, για να καλυφθούν αυτές οι 26 μέρες συνέδραμαν με 4 εφημερίες δύο γιατροί από Θεσσαλονίκη. Στην κλινική υπάρχουν μόνο 2 ειδικευόμενοι συνάδελφοι, οι οποίοι μάλιστα είναι σε παράταση θητείας που σημαίνει ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν ούτε αυτοί.

Το ΤΕΠ λειτουργεί με δύο γενικούς γιατρούς, ενώ η ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι κλειστή, μιας και πλέον υπάρχει μόνο ένας διευθυντής και μία εξειδικευόμενη πνευμονολόγος. Αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο υπάρχει μία, ένας ιδιώτης με μπλοκάκι και μία μετακινούμενη γιατρός από τη Φλώρινα.

Εφημερίες με «αεροβάφτιση» παθολόγου

Στο Νοσοκομείο της Φλώρινας η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Πρόσφατα παραιτήθηκε ο ένας από τους δύο επιμελητές, ο διευθυντής πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί, ενώ και ο δεύτερος επιμελητής έχει γραπτώς δηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί τον Ιούλη. Υπήρξε δε καταγγελία προς το ΔΣ της ΕΙΝΔΥΜ ότι για να συνεχίσει το νοσοκομείο να εφημερεύει, τη Δευτέρα 16 Μάη εφημέρευσε γιατρός άλλης ειδικότητας ως παθολόγος! Στο Νοσοκομείο υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι.

Στο Νοσοκομείο των Γρεβενών η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με δύο μόνιμους και έναν επικουρικό παθολόγο, ο οποίος σε 6 μήνες θα παραιτηθεί. Εκεί υπάρχουν μόνο 2 αναισθησιολόγοι και 2 ακτινολόγοι και το Νοσοκομείο έχει μείνει ακάλυπτο από ακτινολόγο μέχρι και 12 μέρες τον μήνα και μέρες χωρίς αναισθησιολόγο! Σύντομα και οι μικροβιολόγοι θα γίνουν 2 από 4 λόγω διορισμού των 2 συναδέλφων σε άλλα νοσοκομεία.

Στο Νοσοκομείο της Καστοριάς δεν υπάρχει πνευμονολόγος, υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος και συνδράμει και ο καρδιολόγος που είναι τοποθετημένος στο ΤΕΠ, η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 4 μόνιμους γιατρούς, οι αναισθησιολόγοι είναι 3 (ο ένας επικουρικός). Εντονο πρόβλημα υπάρχει και στο Ακτινολογικό τμήμα, όπου έχουν μείνει δύο ακτινολόγοι και δεν θα καλυφθεί εφημεριακά το νοσοκομείο αυτόν τον μήνα. Το ΤΕΠ καλύπτεται από καρδιολόγο, ορθοπεδικό και γενικό γιατρό.

Οπως σημειώνει η ΕΙΝΔΥΜ, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και θα γίνεται χειρότερη για τα Νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας, ενώ παράλληλα τονίζει πως «είναι αποτέλεσμα της τραγικής διαχείρισης του υπουργείου Υγείας το οποίο δεν έκανε ουσιαστικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προωθεί συνεχώς τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ιδιωτικοποιεί όλο και περισσότερο τη δημόσια δωρεάν Υγεία, κρατά πεισματικά το μισθολόγιο των γιατρών χαμηλό, παρά το ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις από το 2012 με απόφαση του ΣτΕ το 2018 και δεν εντάσσει τους γιατρούς στα ΒΑΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ