Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ΕΣΥ θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

«Ούτως ή άλλως θα πληρώνει ο ασθενής», είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, ξεκαθάρισε χτες ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποτελεί πάντα τον πυλώνα των παροχών Υγείας αλλά και αυτό θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»: Την παραπάνω κυνική προειδοποίηση περαιτέρω ξηλώματος της όποιας παροχής δωρεάν υπηρεσιών Υγείας επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέδριο, παρουσιάζοντας τις αντιδραστικές πτυχές του «νέου ΕΣΥ».

Το κλείσιμο νοσοκομείων, τμημάτων και κλινικών, η πρόβα για το οποίο ξεκίνησε μέσα στην πανδημία, παρουσιάστηκε ως «αλλαγή κατεύθυνσης», με το ...επιστημονικό κριτήριο ότι «δεν μπορεί να απέχουν 20, 30 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο τα οποία υπολειτουργούν», αποσιωπώντας την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Ως «γέφυρα στο κενό της χρηματοδότησης» παρουσίασε τις «επενδύσεις» επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, κάνοντας μνεία στα ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης.

Επανέλαβε τα περί προκήρυξης θέσεων 4.000 νοσηλευτών, μέρος των οποίων θα προέλθει από την κατάργηση άλλων οργανικών θέσεων, ενώ ανέφερε πάλι ότι «ατελείωτοι πόροι δεν υφίστανται. Ούτε είναι η λύση (...) "παραπάνω προσλήψεις"».

Οσο για τις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους από τον κορονοϊό και κάθε άλλη νόσο που αποκλείστηκε απ' το δημόσιο σύστημα Υγείας απάντησε με το ...επιχείρημα ότι «στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα έχουμε τη 12η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στην ΕΕ»!

Μάλιστα, η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των υγειονομικών, πλασάρει ως «δυνατότητα» για «πρόσθετο εισόδημά» τους εντός του ΕΣΥ, μέσα από την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας και αφού διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, τους έχουν πετσοκόψει τους μισθούς, όπως με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τις απανωτές περικοπές. Η χυδαιότητα μάλιστα χτύπησε «ταβάνι», με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται τα απογευματινά χειρουργεία «επί πληρωμή» στα δημόσια νοσοκομεία, λέγοντας ότι ο ασθενής «θα πληρώνει λιγότερο για ένα χειρουργείο το οποίο θα έκανε ούτως ή άλλως στον ιδιωτικό τομέα (!) και τα χρήματα θα επιστρέψουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Κι αυτό το βάφτισε «πρόσθετες παροχές»...

Αναφερόμενος δε στην πανδημία «ευχήθηκε» «να μην έχουμε άλλη υγειονομική κρίση, τουλάχιστον στην ένταση την οποία την είχαμε», προλειαίνοντας το έδαφος για το φθινόπωρο με «μέτρα» μια από τα ίδια, για την προστασία των ευάλωτων, δηλαδή μάσκες, αντισηπτικό και ατομική ευθύνη.

Καταργεί 725 οργανικές θέσεις σε κρίσιμους τομείς

Κι ενώ τα δημόσια νοσοκομεία μετρούν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα ακόμη και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα, η κυβέρνηση αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, προχωρά στην κατάργηση 725 οργανικών θέσεων που αφορούν τους κλάδους εστίασης, καθαριότητας, μαιών, πληρωμάτων ασθενοφόρων, βρεφοκόμων, κοινωνικής εργασίας, τεχνικών, βοηθών φαρμακείου, βοηθών νοσηλευτών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ανοίγοντας τον χώρο για την πλήρη παράδοσή του στις «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα. Και από τις 725 καταργημένες θέσεις εμφανίζεται ότι «συστήνει» 595 οργανικές θέσεις (130 λιγότερες απ' όσες καταργεί) για την πρόσληψη ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτών, με κριτήριο ότι «δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού του υπουργείου και των Προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων φορέων».

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει την κατάργηση 189 οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ (Αττική) και την υποτιθέμενη «σύσταση» 153 οργανικών θέσεων νοσηλευτών. Στη 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου) καταργεί 60 οργανικές θέσεις («συστήνει» 52), στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας) καταργεί 85 οργανικές θέσεις («συστήνει» 70), στην 4η ΥΠΕ (Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης) καταργεί 163 θέσεις («συστήνει» 136), στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) καταργεί 10 και «συστήνει» 8, στην 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) καταργεί 216 οργανικές θέσεις («συστήνει» 175), στην 7η ΥΠΕ (Κρήτης) καταργεί 2 και «συστήνει» 1 θέση.

Σημειώνεται ότι με την κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις σε κρίσιμες ειδικότητες και κλάδους, διευρύνονται οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις και πριμοδοτούνται οι εργολάβοι, με τους ασθενείς τελικά να καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα για λιγότερες υπηρεσίες.

«Υφεση» της πανδημίας με μεγάλο κόστος

Στο μεταξύ, «η ύφεση της πανδημίας» και η άρνηση της κυβέρνησης ακόμη και για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας χτες κόστισαν τη ζωή σε 19 ανθρώπους με COVID-19, ενώ από την έναρξή της έχουν καταγραφεί συνολικά 29.951 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 120, το 51,67% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Επιβεβαιώθηκαν 6.289 νέα κρούσματα, με τα 679 να αφορούν επαναλοιμώξεις, πάνω από το 50% των κρουσμάτων (3.681) εντοπίζονται στην Αττική, 327 στη Θεσσαλονίκη, 185 στο Ηράκλειο, 180 στη Ρόδο, 151 στην Αχαΐα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει ανέρχεται σε 3.478.779 και των επαναλοιμώξεων σε 139.040.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ