Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Σε βάρος των βιοπαλαιστών ο νέος κανονισμός της Περιφέρειας Αττικής

Η εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου πετάει εκτός λαϊκών αγορών εκατοντάδες παραγωγούς και πωλητές

Σε βάρος των βιοπαλαιστών παραγωγών, εμπόρων, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων κινείται ο νέος κανονισμός της Περιφέρειας Αττικής για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Με τον κανονισμό αυτό, που διαμορφώθηκε με βάση τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες, αυξάνεται το ημερήσιο τέλος κατά 50%, διπλασιάζονται τα πρόστιμα και τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να καθορίζουν το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ώστε αυτές να λειτουργούν 6 μέρες τη βδομάδα ακόμα και Κυριακές. Ταυτόχρονα, απορρίπτει κάθε πρόταση διακανονισμού των χρεών των μικρών εμπόρων και παραγωγών στην Περιφέρεια και στέλνει τα χρέη τους στην εφορία για είσπραξη.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών καταγγέλλει τον κανονισμό αυτό, ενώ στηλιτεύει και τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, περί «τάξης που μπαίνει στις λαϊκές αγορές», κατά την περιοδεία του στη λαϊκή αγορά της Νέας Φιλαδέλφειας, την Τρίτη 31 Μάη.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Αγώνα είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι στόχος του νόμου δεν ήταν ο εκσυγχρονισμός, αλλά ένα αυστηρό πλαίσιο που θα πετάξει εκτός λαϊκής αγοράς εκατοντάδες παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών. «Είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλο και πιο συχνά, ακόμα και από τα χείλη προέδρων σωματείων, ακούγεται το επιχείρημα ότι "όποιος δεν βγαίνει πρέπει να παρατήσει τη λαϊκή;"», σημειώνει η Επιτροπή.

Με τις αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με την όξυνση του ανταγωνισμού, θα οδηγηθούν χιλιάδες επαγγελματίες εκτός λαϊκής αγοράς, ενώ θα υπάρχει αντανάκλαση και στις τιμές των προϊόντων, στη λαϊκή κατανάλωση. Στο στόχαστρο δηλαδή μπαίνει και η λαϊκή οικογένεια, η δυνατότητά της να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει το εισόδημα των εργαζομένων.

Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει ακόμα πως «σήμερα χρειάζονται σωματεία που δεν θα κάνουν τα χατίρια κανενός υπουργού, κανενός περιφερειάρχη. Σήμερα χρειαζόμαστε σωματεία που θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και θα απαιτούν λύσεις μπροστά στα αυξημένα ζητήματα του κλάδου».

Και διεκδικεί μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, η κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη που πωλούνται στη λαϊκή αγορά, η προστασία από τις φυσικές καταστροφές, πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ, απαγόρευση των διακοπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ