Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.
Καταδικάζουν στο μαρασμό τους ανθρώπους του μόχθου

Δεκαετίες, τώρα, η Ηπειρος «φιγουράρει» στον κατάλογο των πιο φτωχών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της χώρας μας. Κι αυτό παρά την προπαγάνδα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τα «πακέτα» και... Χάρτες, τελευταία. 'Η, μάλλον, εξαιτίας αυτών των πακέτων κοροϊδίας και δημαγωγίας που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα παρά μόνο στοχεύουν στην εξαπάτηση των κατοίκων της περιοχής προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα, όταν η ζωή γίνεται ολοένα και χειρότερη για τα λαϊκά στρώματα. Οπου μεγάλα τμήματά τους, στην Ηπειρο, αλλά και στη Δυτική Στερεά, στην Κέρκυρα και στη Λευκάδα, μαζί με την υπονόμευση της αγροτικής παραγωγής λόγω ΚΑΠ, οδηγούνται στην ανεργία που διογκώνεται και με το κλείσιμο σημαντικών μονάδων παραγωγικών και οι ΕΒΕ στο μαρασμό. Η συνταγή της κυβέρνησης, ωστόσο, περιορίζεται στην εντατικοποίηση, ενόψει εκλογών ιδιαίτερα, της γνωστής μεθόδου: των ρουσφετολογικών προσλήψεων και υποσχέσεων, των προγραμμάτων «καταπολέμησης της ανεργίας», της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο κλπ. Μοιράζοντας ψεύτικες ελπίδες η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράσει και να κλέψει την ψήφο των εργαζομένων που ψάχνουν για ένα μεροκάματο.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Βράζουν στο καζάνι της αβεβαιότητας

Διαφορετικού είδους, αλλά με τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα, είναι τα προβλήματα που παράγει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην Κέρκυρα. «Υπάρχει μία άναρχη και ασύδοτη, χωρίς κανένα σχεδιασμό, μονόπλευρη ανάπτυξη της οικονομίας της Κέρκυρας στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για μια κατάσταση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην απασχόληση με τον ταυτόχρονο μαρασμό της αγροτικής οικονομίας της Κέρκυρας που διαλύεται λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Η βιομηχανική παραγωγή είναι ανύπαρκτη ενώ τα τελευταία εργοστάσια που έκλεισαν είναι η μακαρονοποιία Ζαφειρόπουλου και η κεραμοποιία «Σέρακο», επισημαίνει ο Γιώργος Κουλούρης, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Κέρκυρας και εξηγεί:

«Η γενικότερη αστάθεια που παρουσιάζει κατά περιόδους η τουριστική κίνηση είναι πηγή κινδύνων που μπορεί να πάρει σοβαρές διαστάσεις για τους εργαζόμενους και την εξεύρεση εργασίας. Οσον αφορά στην ανεργία που το ποσοστό εμφανίζεται στην Κέρκυρα να είναι μικρό σχετικά με το μέσο όρο της υπόλοιπης Ελλάδας, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα για την απασχόληση. Κάτι που αντανακλάται στο χαμηλό εισόδημα και στο επίπεδο διαβίωσης. Η εργασία στην Κέρκυρα έχει εποχιακό χαρακτήρα. Είναι 5 - 6 μήνες το χρόνο για μεγάλο τμήμα των εργαζομένων (30% και πλέον των μισθωτών) και η μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια οδηγεί σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις».

Από την άλλη, στη Λευκάδα, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 14ης Αυγούστου που βρήκε το νησί χωρίς αντισεισμική θωράκιση, το πρόβλημα της ανεργίας έχει οξυνθεί. Ο Μάκης Λιβιτζάνος, πρόεδρος του ΕΚ Λευκάδας, υπογραμμίζει πως η ανεργία στη Λευκάδα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού στο νησί ασχολείται με τον τουρισμό και τις οικοδομικές εργασίες κυρίως το καλοκαίρι, και ένα μικρό κομμάτι στις υπηρεσίες και στο εμπόριο.

Στον πρωτογενή τομέα απασχολούνται λίγοι εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, ενώ στο δευτερογενή τομέα, το εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς, όπου απασχολούνταν λίγοι εργαζόμενοι, έχει κλείσει εδώ και δύο χρόνια. Ετσι, το χειμώνα οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έφτασαν περίπου τους 1.650. Μετά το σεισμό απολύθηκαν επίσημα 200 εργαζόμενοι. Το ΕΚΛ εκτιμά ότι οι απολυμένοι είναι 200 επιπλέον, ενώ είναι αρκετοί αυτοί που δουλεύουν 2 - 3 φορές τη βδομάδα και δεν μπορούν να συμπληρώσουν ένσημα για το επίδομα της ανεργίας. Υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός αριθμός που δούλευε ανασφάλιστος και τον απέλυσαν, όπως και αρκετοί εμποροϋπάλληλοι που, επίσης, απολύθηκαν.

Ανεργία και φτώχεια τσακίζουν

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να μην κλείσουν τα «Κλωστήρια Πρέβεζας»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να μην κλείσουν τα «Κλωστήρια Πρέβεζας»
Η πραγματικότητα με την ανεργία σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Κέρκυρα είναι καταθλιπτική, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Κάτι που προβάλλει ανάγλυφα μέσα από τα συγκεκριμένα στοιχεία και τα λεγόμενα συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ απ' αυτές τις περιοχές που μίλησαν στο «Ρ».

Στη Δυτική Στερεά το 66,3% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ συνολικά στην περιοχή του Αγρινίου είναι καταγεγραμμένοι 8.880 άνεργοι, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτούς οι υποαπασχολούμενοι και οι εποχιακοί. Βιοτεχνίες, όπως η ΒΙΟΔΕΞ και ο ΔΟΥΡΙΔΑΣ, βιοτεχνίες κεραμοποιίας κλπ. έχουν κλείσει. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, απολύθηκαν 200 εργαζόμενες στον ιματισμό.

Ακόμα, από τους 5.500 που ήταν οι εργαζόμενοι στα καπνομάγαζα στη δεκαετία του '80, σήμερα μένουν γύρω στους 20 και αυτοί εποχιακοί, για 30 ημερομίσθια το χρόνο. Πολλοί από αυτούς βγήκαν στη σύνταξη, άλλοι άλλαξαν επάγγελμα, έγιναν κυρίως οικοδόμοι, ενώ μεγάλη μερίδα ασχολήθηκε με τα αγροτικά (φράουλες, ελιές). Γύρω στις 370 γυναίκες, κυρίως καπνεργάτριες, οι περισσότερες πάνω από 60 ετών, είναι μακροχρόνια άνεργες, χωρίς να είναι καταγεγραμμένες στον ΟΑΕΔ και χωρίς προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.

Οπως εξηγεί στο «Ρ» ο Χρήστος Μπούρας, πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου, διαπιστώνεται πως, τα τελευταία χρόνια, η εργατική τάξη στην περιοχή έχει αυξηθεί λόγω νέων οικονομικών μεταναστών και εγκατάλειψης των αγροτικών νοικοκυριών. Ετσι, υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι, σήμερα, 33.000 από 28.000 την περασμένη δεκαετία. Η απασχόληση στη βιομηχανία μειώθηκε από το 20,84% που ήταν το 1992 σε 15,03% το 2002.

Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα και για να βγούμε από το αδιέξοδο όπου έχουν οδηγήσει οι αντιλαϊκές πολιτικές, τονίζει ο Χρ. Μπούρας, το ΕΚ Αγρινίου, που συμμετέχει στις αγωνιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, το λαό και τη νεολαία της περιοχής να συσπειρωθούν και να εντείνουν την πάλη τους, αντιπαραθέτοντας στην παροχολογία και τις «Χάρτες» εξαπάτησης της κυβέρνησης το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες. Να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, να καταδικάσουν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ που έχουν ευθύνη για τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, που συμφώνησαν με τις στρατηγικές επιλογές του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.

Τίμημα των επιλογών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Εμειναν τα κτίρια των «Κλωστηρίων Φιλιατών» που έδιναν ζωή σε μια ολόκληρη περιοχή
Εμειναν τα κτίρια των «Κλωστηρίων Φιλιατών» που έδιναν ζωή σε μια ολόκληρη περιοχή
Στην Αρτα η μάστιγα της ανεργίας αποτελεί το σημαντικότερο τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, ως αποτέλεσμα των γενικότερων επιδιώξεων του κεφαλαίου, αλλά και των πολιτικών επιλογών της ΕΕ και της κυβέρνησης και των δυνάμεων που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο.

Οπως μας εξηγεί ο Νικήτας Γλυνάτσης, πρόεδρος του ΕΚ Αρτας, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, το χτύπημα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και η στοιχειώδης έλλειψη «πάσης φύσεως» υποδομών, οξύνουν καθημερινά το πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει κατά κύριο λόγο τους νέους. Και, ειδικά τους πτυχιούχους, όπου τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν και το 50%. Τα ορεινά χωριά έχουν ερημώσει. Νέοι αγρότες δεν μπορούν να σταθούν, ενώ μοναδική διέξοδο αποτελούν οι καφετερίες και τα ναρκωτικά, που κάνουν θραύση σε όλο το νομό.

Αλλά η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, για να αποφύγει ή να μετριάσει την κατακραυγή και το πολιτικό κόστος, μα και για να πετύχει την «αποδοχή» και τη «νομιμοποίηση» των αντιλαϊκών επιλογών της (καθιέρωση μερικής απασχόλησης κλπ.), αλλά και για να εξυπηρετήσει τις προεκλογικές της ανάγκες, τελευταία επιδίδεται σε ένα - χωρίς προηγούμενο - όργιο ρουσφετιών, εκβιασμών και εξαγγελιών διαφόρων επιδοτούμενων προγραμμάτων και σεμιναρίων κατάρτισης. Τέτοιων που η μερίδα του λέοντος πάει στους κάθε είδους εργοδότες και τα πάσης φύσης τρωκτικά που λυμαίνονται τον τομέα αυτό, ενώ οι εργαζόμενοι «απολαμβάνουν» την ομηρία της ανεργίας ενόψει και των εκλογών.


Σα να μην έφταναν αυτά για τους εργαζόμενους, επισημαίνει ο Ν. Γλυνάτσης, τελευταία γινόμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών για την εξυπηρέτηση των προεκλογικών αναγκών του κυβερνητικού κόμματος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, με υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες για τους «ιθαγενείς» της περιφέρειας.

Οι εργαζόμενοι και άνεργοι και στην περιοχή μας δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνον την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό προβάλλουμε την ανάγκη της οργάνωσης του αγώνα και για τη διαμόρφωση ευνοϊκότερων πολιτικών συσχετισμών για τους εργαζόμενους, ώστε να επιβάλουμε άλλες φιλολαϊκές πολιτικές επιλογές ανάπτυξης και στήριξης του εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων, των αγροτοκτηνοτρόφων, των επαγγελματιών και ανάπτυξης της υπαίθρου.

Ερήμωσαν τα χωριά...

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για το Νομό των Ιωαννίνων, διαπιστώνει ο Χρήστος Μεντής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων των ΟΤΑ του νομού και μέλος της διοίκησης του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και σημειώνει:

Εξαιτίας της αντιλαϊκής - αντεργατικής και αντιαγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ, ουσιαστικά και τα 300 χωριά του Νομού Ιωαννίνων έχουν ερημώσει και ο κόσμος έχει μαζευτεί στο λεκανοπέδιο. Η ανεργία στο νομό ξεπερνάει το 25% και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό είναι νέοι άνθρωποι.

Μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, που κάποτε απασχολούσαν ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων, την τελευταία δεκαπενταετία έκλεισαν. Οι πιο μεγάλες από αυτές ήταν τα εργοστάσια ιματισμού «Κέμπερ», «Κόμπρα», η συνεταιριστική βιομηχανία ξύλου «ΒΑΔΠΥ», το εργοστάσιο αερίων στο Καλπάκι, τα μαρμαράδικα στο Γραμμένο. Αβέβαιο είναι το μέλλον της «Μεταλλουργικής Ηπείρου», που, την τελευταία δεκαετία, από τους 180 που απασχολούσε, έμειναν οι μισοί εργαζόμενοι.

Με το λεγόμενο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης που εφαρμόζεται, ή άλλα που ευκαιριακά «τρέχουν», ασφαλώς δε λύνεται το πρόβλημα. Και οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση με τον αγώνα τους και με την ψήφο τους, καταδικάζοντας τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν τέτοιες πολιτικές.

Πρέβεζα και Θεσπρωτία

Στην Πρέβεζα, οι επίσημα εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι πάνω από 2.500, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των υποαπασχολούμενων. Ιδιαίτερα απασχολεί την περιοχή και το πρόβλημα με τα «Κλωστήρια Πρεβέζης», που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον τελευταίο χρόνο έχουν απολύσει γύρω στους 80 εργάτες και δουλεύουν πλέον με 200 περίπου. Υπενθυμίζεται ότι τη δεκαετία του '80 έκλεισε άλλη μια μεγάλη επιχείρηση, η «Lee Cooper», απολύοντας 200 εργαζόμενους.

Από την άλλη, τονίζει ο Κώστας Λάμπρου, οργανωτικός γραμματέας του ΕΚ Πρέβεζας, δε γίνονται επενδύσεις και η Βιομηχανική Περιοχή είναι «φάντασμα», καθώς το μεγάλο κεφάλαιο πάει εκεί που βρίσκει φτηνό εργατικό δυναμικό. Ενώ τα όποια προγράμματα «απασχόλησης και ανεργίας» δεν αφήνουν πίσω τους θέσεις εργασίας, αλλά χρησιμοποιούνται για να «ρίχνουν στάχτη στα μάτια» των ανέργων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτή την πολιτική και η λύση στα προβλήματά τους βρίσκεται στην ανατροπή της μέσα από τον αγώνα τους με τα συνδικάτα για μία άλλη πολιτική, που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες, καταλήγει ο Κώστας Λάμπρου.

Στη Θεσπρωτία, μετά το κλείσιμο των «Κλωστηρίων Φιλιατών» το 1995, καμία μεγάλη βιομηχανική μονάδα ή άλλη επιχείρηση δεν έχει ανοίξει. Ενώ τα διάφορα προγράμματα «καταπολέμησης της ανεργίας» το μόνο που βοηθούν, ουσιαστικά, είναι να γεμίζουν οι εργοδότες τις τσέπες τους με χρήματα των εργαζομένων. Με το τελείωμα, μάλιστα, του λιμανιού και της Εγνατίας οδού, το πρόβλημα της ανεργίας για τους εργαζόμενους στις κατασκευές είναι ορατό. Ακόμα, στους κύριους τομείς απασχόλησης του νομού, δηλαδή αγροτικά, κτηνοτροφία, τουρισμό, εμπόριο, υπάρχει στασιμότητα ή πτώση.

«Είναι γεγονός ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει το νομό σε οικονομικό μαρασμό και αναγκάζουν τους κατοίκους σε εσωτερική μετανάστευση», επισημαίνει ο Γιάννης Δημητρίου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας. Και με τη σειρά του, υπογραμμίζει «τη σημασία της οργάνωσης του αγώνα των εργατοϋπαλλήλων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την οικοδόμηση του λαϊκού Μετώπου ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ - κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Αθήνα

Την Τετάρτη, 29/10:

  • Στις 7 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Αμαρουσίου θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση γονέων και εκπαιδευτικών με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εκλογές και ομιλητή τον Νίκο Καλούτση, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ
  • Στις 12 το μεσημέρι στη σχολή «ΑΚΜΗ» στην οδό Κοδριγκτώνος θα περιοδεύσει ο Τέλης Γόντικας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.
Στη Γερμανία

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος η ΑΕ Βάδης- Βιρτεμβέργης της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Κυριακή 26/10, στις 14.30 εκδήλωση-συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας Esslingen με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ
  • Την Κυριακή 16/11, στις 10 το πρωί εκδήλωση-συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας στο Ludwigsburg για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ
  • Την Κυριακή 16/11, στις 17.00 εκδήλωση-συζήτηση στους χώρους της ελληνικής κοινότητας schwabisch Gmund για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Εν αναμονή των εξελίξεων

Η διαμάχη μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλά κρατεί. Και μπορεί τη βδομάδα που πέρασε κάποιες πρωτοβουλίες εξομάλυνσης της κόντρας να έδειξαν ότι η κρίση οδηγείται προς εκτόνωση, ωστόσο η υπόθεση δε θα κλείσει, όπως όλα δείχνουν, τόσο εύκολα. Εν αναμονή της ιεραρχίας, λοιπόν, που διεξάγεται στις 4, 5 και 6 Νοέμβρη και που γι' αυτήν προετοιμάζονται αμφότερες οι πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του προς τους 36 μητροπολίτες των λεγόμενων «νέων χωρών» (σ.σ. μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας) ουσιαστικά τους καλεί να τοποθετηθούν υπέρ του Πατριαρχείου.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι τοποθετήσεις του Βαρθολομαίου περί άρνησης της «εκχώρησης από το Πατριαρχείο των μητροπόλεών του στην αυτοκέφαλη εκκλησία της Ελλάδας», αλλά και η προειδοποίησή του ότι «εάν προκληθώ εις πόλεμον, η φαρέτρα μου είναι γεμάτη».

Η περασμένη βδομάδα είχε και πολιτικές δηλώσεις για το θέμα. Μετά και τη δήλωση του Μ. Εβερτ, περί λόγων «εθνικού συμφέροντος που επιβάλλουν κυρίως ευαίσθητες εθνικά περιοχές να υπάγονται απευθείας στην Εκκλησία της Ελλάδας», ακολούθησε η συνέντευξη του επίτιμου Προέδρου της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε «το μέρος» του αρχιεπισκόπου, χαρακτήρισε το ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ Εκκλησίας και Πατριαρχείου «πολιτικό και εθνικό» και ζήτησε την «άμεση παρέμβαση του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας». Και η συνέντευξη του υπουργού Παιδείας σε κυριακάτικη εφημερίδα έδειξε μια «διακριτική θέση» που κρατά ο Π. Ευθυμίου για το θέμα. Οπως τόνισε «υπάρχει ένα status νομικό και λειτουργικό τα τελευταία 75 χρόνια, που στο πλαίσιό του μπορεί να βρεθεί λύση ειρήνευσης, καταλλαγής και συνεννόησης των δύο κορυφαίων θεσμών της Ορθοδοξίας». Τα παραπάνω άφησαν «ελεύθερα τα πνεύματα των πολιτικών» και ακολούθησαν νέες τοποθετήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, τάχτηκε υπέρ του Πατριάρχη, επισημαίνοντας τις «διαστάσεις κρίσιμου εθνικού θέματος» που προσλαμβάνει η διαμάχη μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας. Ενώ υπογράμμισε ότι «ορισμένοι ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι σε μια περίοδο με πολλά και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, με νοσηρό δημόσιο βίο και άγρια προεκλογική πόλωση δεν υπάρχουν περιθώρια για εκκλησιαστικούς αγώνες εξουσίας που θέλουν το Αυτοκέφαλο της Ελληνικής Εκκλησίας να είναι πάνω από το Οικουμενικό της Ορθοδοξίας».

Ακολούθησαν δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου περί «πρώιμης εκλογικής αντιπαράθεσης» του εκκλησιαστικού ζητήματος από μεγάλο κύκλο στελεχών της ΝΔ. Επίσης, σειρά δηλώσεων έκαναν και στελέχη της ΝΔ.

Σε διαφορετικό «μήκος κύματος» από την επαναλαμβανόμενη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κινήθηκε ο Θ. Πάγκαλος που συμβούλευσε «ψυχραιμία» στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αντίθετα, ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας σημείωνε ότι «η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει σ' ένα σημαντικό θέμα της Ορθοδοξίας» και υπογράμμιζε ότι πρέπει να διευθετηθεί «εντός της Εκκλησίας».

Στην αντίπερα... όχθη των πολιτικών στάθηκαν αυτή τη βδομάδα οι αρχιερείς που τήρησαν σιωπή και «εντός» και «εκτός» των ΜΜΕ. Λίγο πριν την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου, μια «αλλαγή»... κλίματος μετά τη συνέντευξη του, φαίνεται στα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη σε προσκυνητές, που τον επισκέφτηκαν από την Ελλάδα «με καλή διάθεση και με τη χάρη του Θεού θα υπερπηδηθούν τα γνωστά προβλήματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη και αγάπη». Αλλά και ο αρχιεπίσκοπος σε ομιλία του στη Μητρόπολη, «δείχνει» «τον Ιησού Χριστό ως τον μόνο Κυβερνήτη της εκκλησίας, δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να υποκαταστήσει αυτή την αόρατη αρχή».

Το τέλος της βδομάδας επιφυλάσσει «ρευστές» εκπλήξεις και κλείνει... εκκλησιαστικά. Αυτό με πρωτοβουλία δύο ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδας του μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου και του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου και δύο λαϊκών, του πρώην διοικητή του Αγίου όρους Σ. Ψυχάρη (σ.σ. διευθύνων σύμβουλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη) και του αναπληρωτή διοικητή Αρ. Κασμίρογλου. Και οι δύο πρωτοβουλίες έχουν την «έγκριση» του αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. Στις συζητήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σημαντική θέση έχει η εξεύρεση «συνισταμένης λύσης» ανάμεσα στο έγκριση ή ενημέρωση.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις αιτίες του ξεσπάσματος και αυτής της διαμάχης, η οποία βρίσκεται με ένταση στην επικαιρότητα για αρκετό καιρό τώρα, και τις διάφορες εκτιμήσεις και τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων και πολιτικών προσώπων, αυτή η εξελισσόμενη πραγματικότητα φέρνει ξανά στο προσκήνιο ότι είναι υπερώριμη η ανάγκη του πλήρους διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος.


Παντία ΚΑΖΑΝΤΖΗ

ΠΕΔΥΕ
Συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις

Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει:

Τετάρτη 29 του Οκτώβρη

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Παρασκευής, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο της πόλης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Βαρβάρας, στις 6 μ.μ., στην πρώην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Ελ. Βενιζέλου 55 - 1ος όροφος).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Μελισσίων, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του συλλόγου «Αγ. Γεωργίου» (17ης Νοέμβρη και Σμύρνης 20).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαϊδαρίου, στις 6.30 μ.μ., στα ΚΑΠΗ (Καρδίτσας και Γράμμου).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Λεωφόρος Καματερού 70).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, στις 6.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Αρτεμίου (οδός Φορμίωνος - τέρμα τρόλεϊ Αγ. Αρτεμισίου).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Μεταφορών, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Εργαζομένων στην Ενέργεια, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης των ΕΒΕ, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ (Σωκράτους 23).

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Ενας νεκρός και καταστροφές απο την πλημμύρα

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η δυνατή βροχή της Παρασκευής σε αρκετές περιοχές του νομού της Αρτας. Στις παριφές της πόλης της Αρτας πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά, το γυμναστήριο και το κολυμβητήριο της πόλης. Ζημιές έπαθαν και μαζαγιά επί της Εθνικής Οδόύ Αρτας - Αθηνών. Ενας κτηνοτρόφος πνίγηκε στους Αγ.Αναργύρους, που βρίσκεται κοντά στην πόλη, στην προσπάθειά του να σώσει τα ζώα του. Στο δήμο Κομποτίου καταστράφηκαν σπίτια, μαγαζιά και αγροτικές καλλιέργειες. Επίσης, στο συνοικισμό Αγ.Δημητρίου στο δήμο Πέτα, έγιναν σοβαρές ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες. Στο δήμο Αμβρακικού πλημμύρισαν σπίτια, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Οι καταστροφές αναμένονται μεγαλύτερες καθώς, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν μπορούσε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την έκταση και το μεγεθός τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ