Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Βράζουν στο καζάνι της αβεβαιότητας

Διαφορετικού είδους, αλλά με τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα, είναι τα προβλήματα που παράγει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην Κέρκυρα. «Υπάρχει μία άναρχη και ασύδοτη, χωρίς κανένα σχεδιασμό, μονόπλευρη ανάπτυξη της οικονομίας της Κέρκυρας στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για μια κατάσταση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην απασχόληση με τον ταυτόχρονο μαρασμό της αγροτικής οικονομίας της Κέρκυρας που διαλύεται λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Η βιομηχανική παραγωγή είναι ανύπαρκτη ενώ τα τελευταία εργοστάσια που έκλεισαν είναι η μακαρονοποιία Ζαφειρόπουλου και η κεραμοποιία «Σέρακο», επισημαίνει ο Γιώργος Κουλούρης, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Κέρκυρας και εξηγεί:

«Η γενικότερη αστάθεια που παρουσιάζει κατά περιόδους η τουριστική κίνηση είναι πηγή κινδύνων που μπορεί να πάρει σοβαρές διαστάσεις για τους εργαζόμενους και την εξεύρεση εργασίας. Οσον αφορά στην ανεργία που το ποσοστό εμφανίζεται στην Κέρκυρα να είναι μικρό σχετικά με το μέσο όρο της υπόλοιπης Ελλάδας, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα για την απασχόληση. Κάτι που αντανακλάται στο χαμηλό εισόδημα και στο επίπεδο διαβίωσης. Η εργασία στην Κέρκυρα έχει εποχιακό χαρακτήρα. Είναι 5 - 6 μήνες το χρόνο για μεγάλο τμήμα των εργαζομένων (30% και πλέον των μισθωτών) και η μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια οδηγεί σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις».

Από την άλλη, στη Λευκάδα, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 14ης Αυγούστου που βρήκε το νησί χωρίς αντισεισμική θωράκιση, το πρόβλημα της ανεργίας έχει οξυνθεί. Ο Μάκης Λιβιτζάνος, πρόεδρος του ΕΚ Λευκάδας, υπογραμμίζει πως η ανεργία στη Λευκάδα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού στο νησί ασχολείται με τον τουρισμό και τις οικοδομικές εργασίες κυρίως το καλοκαίρι, και ένα μικρό κομμάτι στις υπηρεσίες και στο εμπόριο.

Στον πρωτογενή τομέα απασχολούνται λίγοι εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, ενώ στο δευτερογενή τομέα, το εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς, όπου απασχολούνταν λίγοι εργαζόμενοι, έχει κλείσει εδώ και δύο χρόνια. Ετσι, το χειμώνα οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έφτασαν περίπου τους 1.650. Μετά το σεισμό απολύθηκαν επίσημα 200 εργαζόμενοι. Το ΕΚΛ εκτιμά ότι οι απολυμένοι είναι 200 επιπλέον, ενώ είναι αρκετοί αυτοί που δουλεύουν 2 - 3 φορές τη βδομάδα και δεν μπορούν να συμπληρώσουν ένσημα για το επίδομα της ανεργίας. Υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός αριθμός που δούλευε ανασφάλιστος και τον απέλυσαν, όπως και αρκετοί εμποροϋπάλληλοι που, επίσης, απολύθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ