Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το μουστάκι του Χίτλερ

Υπάρχουν λαοί φορτισμένοι τόσο πολύ από την ιστορία, που δεν επιτρέπεται - διπλά σε αυτούς - να ασχημονούν. Οταν σου έχουν κάψει το δέρμα και έχουν αποτυπώσει πάνω του ανεξίτηλα τη βαρβαρότητα του φασισμού, είναι προσβολή στα δικά σου θύματα, όταν επαναλάβεις εσύ αυτήν τη φρικαλεότητα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Εχεις κλωνοποιηθεί, κύριε Σαρόν. Είσαι ένας χοντρός Χίτλερ!

Και μαζί με σένα έχουν κλωνοποιηθεί η κυβέρνησή σου, οι υπουργοί σου, οι αξιωματικοί και οι οπλίτες σου. Χιτλερικές μέθοδοι και χιτλερικές επιδρομές είναι οι επιδρομές σας στα Κατεχόμενα. Αντιγραφές είναι των γνωστών χιτλερικών μπλόκων. Ακόμα και οι δηλώσεις σου είναι δηλώσεις όμοιες μ' αυτές του Χίτλερ. «Onc way ticket» μόνον εκείνος εξέδιδε. Είναι τα γνωστά φασιστικά εισιτήρια, που φόρτωσαν εκατομμύρια ανθρώπους στα τρένα με τους «άγνωστους προορισμούς». Είναι τα γνωστά φασιστικά εισιτήρια, που οδήγησαν - χωρίς επιστροφή - εκατομμύρια ανθρώπους στους φούρνους!

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, εσύ και οι συνεργάτες σου, βγήκατε από το ίδιο αυγό που βγήκαν τα SS. Εσύ, οι συνεργάτες σου και ο Μπους, θα ξυπνήσετε κάποιο πρωί και στο πρόσωπό σας θα έχει φυτρώσει το γνωστό άθλιο μουστάκι. Θα κάνετε τις ίδιες νευρικές κινήσεις που έκανε εκείνος. Αντί για «Καλημέρα», θα φωνάζετε «Χάιλ Χίτλερ». Δεν υπάρχει αμφιβολία, θα τρελαθείτε. Και θα φτάσετε στην αυτοκτονία. Αυτό είναι το «μοιραίο» τέλος όλων των παραφρόνων. Μόνο που η ανθρωπότητα - δυστυχώς - θα πληρώσει ακριβά και τη δική σας τρέλα. Οπως πλήρωσε - και πλήρωσε ιδιαίτερα ακριβά και ο λαός σας - και την τρέλα του Χίτλερ!

Ομως, το μεγάλο πρόβλημα δεν είστε εσείς, οι φανεροί φασίστες. Εσείς, έτσι ή αλλιώς, θα αυτοδηλητηριαστείτε από τη σάπια χολή σας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι κρυπτοχιτλερικοί. Αυτοί που καμώνονται τους δημοκράτες και απαντάνε στη φασιστική βία σας με στρεβλές μαθηματικές εξισώσεις. Θύτες και θύματα στο ίδιο τσουβάλι, λένε τα φερέφωνά σας. Ολοι αυτοί, που, με κουκούλες ή χωρίς κουκούλες, δείχνουν με το δάκτυλό τους το στόχο. Τη μια τη Γιουγκοσλαβία, την άλλη το Αφγανιστάν, τώρα την Παλαιστίνη. Μιλάω για όλους αυτούς τους Πόντιους Πιλάτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και όχι μόνον - που παριστάνουν τους προβληματισμένους. Που δηλώνουν ότι είναι κακό πράγμα ο πόλεμος, αλλά δεν παίρνουν κανένα μέτρο να τον σταματήσουν. Ενώ και τη δύναμη έχουν - και την υποχρέωση - να το πράξουν.

Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάποιον που μπορεί - και μπορεί - να εμποδίσει να σκοτώνονται παιδιά και δεν το πράττει. Που δεν προσπαθεί, έστω. Που δε δοκιμάζει. Και αυτό αφορά και το δικό μας πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Οποιος δεν είναι ψεύτης, υποκριτής ή συνεργάτης - με κουκούλα ή χωρίς κουκούλα - να πάρει αμέσως μέτρα. Με πρώτο, την άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Στους βομβαρδισμούς, στους αποκλεισμούς, στις δολοφονίες, στους εκβιασμούς, δεν απαντάς με εξισώσεις. Απαντάς με μέτρα, που δείχνουν τη θέλησή σου να μπεις εμπόδιο σε φασιστικές πράξεις.

Ο καθένας μας κρίνεται από τη στάση του - και μόνο - στα γεγονότα.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
Κοινή μοίρα κοινός αγώνας

Associated Press

Ο πόλεμος δεν είχε γίνει ακόμη ολοκληρωτικός, όταν η εκπρόσωπος του κινήματος των γυναικών της Παλαιστίνης και η εκπρόσωπος του κινήματος γυναικών του Ισραήλ μίλησαν, στην εκδήλωση της ΟΓΕ στις 8 Μάρτη που ήταν αφιερωμένη στη Γυναίκα της Παλαιστίνης, για την «κοινή μοίρα», τον «κοινό αγώνα» των δύο λαών για την κατάχτηση της ειρηνικής ζωής. Και ύψωσαν από κοινού φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο.

Ας τις αφήσουμε όμως να μιλήσουν οι ίδιες.

Μας σκοτώνουν κάθε μέρα

ΦΑΝΤΟΥΑ ΧΑΝΤΕΡ, μέλος της ΚΕ του «Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης» και της «Οργάνωσης Εργαζομένων Γυναικών Παλαιστίνης»:

«... Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη... Μέρα με τη μέρα, λεπτό με το λεπτό... Από παντού είμαστε περικυκλωμένοι. Παντού υπάρχουν στρατιωτικά μπλόκα...

Αλλά το θέμα δεν είναι μόνον ο αποκλεισμός, είναι ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, δεν έχουμε ελευθερία, δεν έχουμε τη δική μας ταυτότητα, δεν έχουμε καν δικαίωμα στη ζωή. Ακόμα και στα στρατόπεδα προσφύγων μπαίνουν στρατιώτες, στρατιώτες με βαρύ οπλισμό... Το Ισραήλ έχει τα καλύτερα όπλα, εμείς δεν έχουμε τίποτε. Είναι άδικο. Εμείς αγωνιζόμαστε μόνο για την ανεξαρτησία μας, για μια ανεξάρτητη πατρίδα. Το Ισραήλ έχει ένα κρυφό πρόγραμμα: Θέλει οι Παλαιστίνιοι να φύγουνε πρόσφυγες, σε διασπορά, σ' όλο τον κόσμο... Μας σκοτώνουν, καταστρέφουν τα σπίτια μας... Κατέστρεψαν τις υποδομές μας... η οικονομία καταστρέφεται... Οικογένειες καίγονται μαζί με τα σπίτια τους...

Και οι δολοφονίες... δολοφονούνται γυναίκες που είναι μητέρες... Δολοφονούνται παιδιά. Βομβαρδίζονται ανελέητα από τον ισραηλινό στρατό. Και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γι' αυτό....

Υπάρχει, όμως, η ελπίδα και την ελπίδα αυτή τη στηρίζουμε και στη δική σας την αλληλεγγύη. Και σε συνεργασία με το κίνημα, χρειαζόμαστε αυτήν την αλληλεγγύη για να φέρουμε την ειρήνη, την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στην ίδια τους τη χώρα...».

Η κατοχή είναι πηγή βίας

ΕΝΤΝΑ ΖΑΡΕΣΚΙ, μέλος του Κινήματος Δημοκρατικών Γυναικών Ισραήλ:

«Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη σας, για να λήξει επιτέλους αυτή η κατοχή: Η κατοχή, που είναι πηγή βίας και πηγή καταπίεσης. Η δική σας υποστήριξη είναι σημαντική....

Οι γυναίκες στην Παλαιστίνη μαυροφορούν. Μαυροφορούμε για όλη αυτή τη βία. Αυτήν την ωμή, την απάνθρωπη βία. Αυτή η βία έχει και τα θύματά της. Κι εμείς δεν είμαστε μόνο αυτοί που διαπράττουμε τα εγκλήματα, είμαστε και οι ίδιοι θύματα των εγκλημάτων. Από τότε που ξεκίνησε η πρώτη Ιντιφάντα, το 1988, ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε αυτό το σύμβολο - το μαύρο - αρχίσαμε να συγκεντρωνόμαστε στα σταυροδρόμια του Ισραήλ, φορώντας μαύρα σαν ένδειξη διαμαρτυρίας, λέγοντας "όχι στην κατοχή", "όχι στη βία". Και κάναμε μια μεγάλη διαδήλωση στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Χάιφα, χιλιάδες γυναίκες, για να διαδηλώσουμε κατά της βίας».

«Αρκεί πια! Τέρμα η κατοχή»!

«Σε κάποια φάση σκέφτηκα: Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε εδώ μετά από τόσο θάνατο. Ομως, από την άλλη, σκέφθηκα "είναι γιορτή", γιατί κατάλαβα ότι δεν είμαστε μόνες μας, ένιωσα την αλληλεγγύη σας. Σαν γυναίκες μπορούμε να κάνουμε πολλά, για να σταματήσει πια αυτή η κατοχή. Γιατί κατοχή σημαίνει καταπίεση. Και κατανοούμε απόλυτα και τη θέση των Παλαιστινίων γυναικών, που αγωνίζονται μέσα στο χαμό για τα παιδιά τους, αλλά και να συνεχίσουν τον αγώνα τους...

Δεν είναι μόνο για τους Παλαιστίνιους, είναι και για το δικό μας συμφέρον. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μένει αδιάφορος μπροστά σ' αυτά που κάνουν η κυβέρνηση, οι πολιτικοί μας. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς δέχονται όλο αυτόν τον πόνο - όχι μόνο των Παλαιστινίων, αλλά και το δικό μας! Γιατί, ξέρετε, κι εμείς χάνουμε τη ζωή μας.... ξεκληρίζονται ολόκληρες οικογένειες.... Πρέπει να σταματήσει η κατοχή... Γι' αυτό δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα, θέλουμε τη βοήθειά σας. Να ασκήσετε πιέσεις στην κυβέρνησή μας. Να καταλάβει ότι δεν μπορεί όλα τα προβλήματα να τα λύνει με βία, με ακόμη περισσότερη βία και μετά με όλο περισσότερη βία!

Αντιπροσωπείες από 45 διαφορετικές γυναικείες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση της οποίας είμαι μέλος, στην προσπάθειά τους να ασκήσει το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση, έκαναν ένα ψήφισμα, το οποίο μοιράστηκε σε ισραηλινές πρεσβείες σε πενήντα χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο για να λήξει η κατοχή προς όφελος όλων μας...».

Κοινός λοιπόν ο αγώνας των δύο λαών ενάντια στον πόλεμο και στις δυνάμεις που τον διεξάγουν. Ναι, οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και αδερφωμένα, όταν εξαλείψουν τις αιτίες που δημιουργούν τον πόλεμο, όταν εναντιωθούν στην επεκτατική ιμπεριαλιστική πολιτική, όταν την ξεριζώσουν. Μόνο η δική τους δύναμη, η δική τους πάλη σε κάθε χώρα, σε συνδυασμό με τον κοινό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, μπορεί να το καταφέρει. Μπροστά στον ολοκληρωτικό πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστινίους, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών, μπορούμε και πρέπει να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας που ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται πολύμορφα στο λαό της Παλαιστίνης. Είναι η δική μας συμβολή για να σταματήσει το έγκλημα.


Α. Ξ. - Β.

Μέχρι και ανασφάλιστοι...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ποικιλομορφίας εργασιακών σχέσεων είναι η περίπτωση του Δήμου Ανω Λιοσίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο το 10% του προσωπικού των δημοτικών επιχειρήσεων είναι μόνιμο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων των Δήμων Ανω Λιοσίων - Πετρούπολης - Καματερού - Φυλής και Θρακομακεδόνων, Γιάννης Παπαπαναής, στο δήμο υπάρχουν τρεις δημοτικές επιχειρήσεις (ραδιοφωνίας, ανάπτυξης και κατασκευαστική), οι οποίες «ζουν» κυρίως από τα αντισταθμιστικά οφέλη που λαμβάνει ο δήμος για τη λειτουργία της χωματερής. Υπολογίζεται ότι εργάζονται περίπου 2.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων μόλις οι 200 είναι μόνιμοι. «Αυτοί φαίνονται, γιατί υπάρχουν και εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, κλπ. που δεν είναι καταγεγραμμένοι πουθενά. Πολλοί προσφέρουν εργασία σε οργανωμένες υπηρεσίες του δήμου, χωρίς να αντιμετωπίζονται το ίδιο. Εξάλλου είναι γνωστή η θέση του δημάρχου, Ν. Παπαδήμα, ότι δε θέλει μόνιμο προσωπικό, οπότε πετυχαίνει εμμέσως ιδιωτικοποίηση του δήμου».

Σαν παράδειγμα ο Γ. Παπαπαναής αναφέρει την εντολή της ΕΕ και την απόφαση της διοίκησης του δημάρχου να δημιουργήσει δημοτική επιχείρηση για τη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται για τα πρώτα χρόνια και μετά θα πρέπει να το αναλάβει μόνος του ο δήμος. «Ετσι, λοιπόν, "πετυχαίνει" μια δημοτική επιχείρηση που δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό. Πληρώνουν οι δημότες και κερδίζει έδαφος ο ιδιωτικός τομέας σε βάρος του δημοσίου», μας λέει ο Γ. Παπαπαναής.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως ο Σύλλογος έχει πολλές φορές απευθυνθεί προς τον δήμαρχο, ώστε να γίνει ένας προγραμματισμός των προσλήψεων και να προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό για τις πάγιες ανάγκες. Τέλος, αναφερόμενος στην κυβερνητική ρύθμιση για μοριοδότηση των συμβασιούχων, τονίζει ότι «αποτελεί πολιτική απάτη. Πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Πολύμορφες εργασιακές σχέσεις συνθέτουν το παζλ της ομηρίας

Σε πολιτική ομηρία για 3 και 60... οι συμβασιούχοι των δήμων
Σε πολιτική ομηρία για 3 και 60... οι συμβασιούχοι των δήμων
Σ' έναν κυκεώνα πολύμορφων εργασιακών σχέσεων βρίσκονται για αρκετά χρόνια οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) αλλά και γενικότερα. Μόνιμοι (οι υποτιθέμενοι τυχεροί της υπόθεσης), με σύμβαση έργου, 8μηνίτες, με σύμβαση αορίστου χρόνου, κλπ. συνθέτουν το παζλ ενός εργασιακού καθεστώτος που από τη μια μεριά κρατά τους εργαζόμενους ομήρους κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών και από την άλλη συντελεί στην καταπάτηση κεκτημένων και δικαιωμάτων αλλά και στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. Για τους λόγους αυτούς, πρωτεύον αίτημα των εργαζομένων είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την εργασιακή ομηρία.

Οι πράξεις

Συγκεκριμένα:

  • Οι προσλήψεις εγκρίνονται από την Τριμελή Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών με εξαιρετική φειδώ για το μόνιμο προσωπικό και με χρονοβόρες διαδικασίες.
  • Διατηρείται και ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν δημοτικές υπηρεσίες ή αρμοδιότητες σε δημοτικές επιχειρήσεις ή απευθείας σε ιδιώτες.
  • Μεταφέρονται στους δήμους αρμοδιότητες που καλούνται να ασκήσουν μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), τα οποία μαζί με τα χρήματα (για περιορισμένο χρονικό διάστημα) που «κουβαλούν», φέρουν και την ετικέτα της απασχολησιμότητας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προγράμματος φύλαξη στα σχολεία, στο οποίο οι εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι και δουλεύουν για 125.000 δραχμές το μήνα. Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στους δήμους τη σύσταση ή συμμετοχή σε ιδιωτικές, αναπτυξιακές και άλλες εταιρίες για τη διαχείριση δημοτικών αρμοδιοτήτων και την προώθηση τοπικών έργων, οι οποίες επιβάλλουν τους δικούς τους εργασιακούς όρους.
  • Διατηρείται η πενιχρή κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους (με την προοπτική της κατάργησης και υποκατάστασή της από φόρους που θα επιβάλλουν και θα εισπράττουν οι δημοτικές αρχές), εξωθώντας τους οικονομικά αδύναμους αλλά και τις πρόθυμες δημοτικές αρχές σε ιδιωτικοποιήσεις.
Ο εμπαιγμός

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, ενόψει και εκλογών, εμπαίζει τις στρατιές των συμβασιούχων που η μικροκομματική ρουσφετολογική πολιτική της δημιούργησε: Χαρακτηριστικά σημειώνουμε:

  • Υπόσχεται μονιμοποίηση των συμβασιούχων με... πριμοδότηση σε νέες εξετάσεις του ΑΣΕΠ.
  • Διατυμπανίζει το δήθεν ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που πρέπει να αναλαμβάνουν οι δημοτικές επιχειρήσεις, χωρίς να έχει καν καταγράψει τον αριθμό τους ανά την Ελλάδα, τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται και τα οικονομικά τους κέρδη ή ζημίες. Στο ίδιο μοτίβο δηλώνεται η αναγκαιότητα για την, επιτέλους, καταγραφή των συμβασιούχων και γενικά των διαφόρων εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στην ΤΑ, όταν η πολιτική ηγεσία του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών, λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες περί δήθεν μονιμοποίησης των συμβασιούχων, δήλωνε ότι δεν έχει ιδέα για πόσους μιλάμε.
Οι προσανατολισμοί...

Σε εξέλιξη δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου ότι βρίσκεται η δημιουργία μητρώου των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών, όπως προβλέπεται στο νόμο 2839/2000 και στην υπουργική απόφαση που πάρθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο... Για το θέμα υπογράφτηκε σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ και την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία βάσης δεδομένων σχετικά με το προσωπικό που υπηρετεί στην ΤΑ, το οποίο θα είναι στη διάθεση όλων των συμβαλλόμενων μερών. Το μητρώο πέρα από τις θέσεις, την ειδικότητα, τον κλάδο, κλπ. περιλαμβάνει και τις δαπάνες μισθοδοσίας τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το μητρώο δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο αρμοδιοτήτων. Αυτές αναμένεται να είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες (όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, κλπ.), ο αθλητισμός και ο πολιτισμός και τέλος η πολιτική προστασία.

Το «μπάχαλο» που υπάρχει στις εργασιακές σχέσεις στην ΤΑ παραδέχεται και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου. «Σύγχυση» όμως φαίνεται ότι επικρατεί και στις δικές της προθέσεις αφού ακόμα δεν έχει προσδιορίσει το ακριβές περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει και με βάση την οποία πριμοδοτούνται στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ οι έκτακτοι. Συγκεκριμένα, δεν είναι καθαρό αν οι προκηρύξεις θα γίνουν με βάση τις οργανικές θέσεις κάθε φορέα ή με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του.

Προσλήψεις μονίμων με το σταγονόμετρο...

Στο μεταξύ, με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται η απαλλαγή των δήμων από την έγκριση του ΑΣΕΠ (το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο) και του προσωπικού όλων των άλλων (εκτός από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που ισχύει) κατηγοριών και κλάδων «πλην των κατηγοριών ΠΕ Διοικητικού και ΠΕ Οικονομικού, ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού και ΔΕ Διοικητικού - γραμματέων».

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους δήμους να προχωρήσουν σε τριετή προγραμματισμό των προσλήψεων, με την επισήμανση «τα αιτήματά τους για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου να επικεντρώνονται στην κάλυψη παροδικών και όχι πάγιων αναγκών». Την τελική έγκριση των αιτημάτων των δήμων έχει το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από εισηγητική έκθεση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, ο οποίος μπορεί «να εισηγείται περικοπή των αιτούμενων ατόμων». Σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου επισημαίνεται χαρακτηριστικά «η ανάγκη φειδούς στην υποβολή αιτημάτων καθώς και της επαρκούς και συγκεκριμένης τεκμηρίωσης της επικαλούμενης ανάγκης για κατ' εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού». Είναι σαφές ότι οι δήμοι εξακολουθούν να στερούνται αυτονομίας στην πρόσληψη προσωπικού, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί πιο εύκολα στις γνωστές επιλογές ιδιωτικοποίησης.

ΣΑΓΙΑΔΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ενάντια στην εγκατάσταση ρυπογόνας βιομηχανίας

Οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας «Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΒΕΕ» θα καταστρέψουν το θαλάσσιο περιβάλλον, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή
Οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας «Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΒΕΕ» θα καταστρέψουν το θαλάσσιο περιβάλλον, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή
Η λαϊκή κατακραυγή που εκφράστηκε απέναντι στα σχέδια της εταιρίας «ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ», για εγκατάσταση μονάδας στην περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, αναχαίτισε τον κίνδυνο καταστροφής της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στη Θεσπρωτία και την Κέρκυρα, που θα είχε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων και την οικονομία της περιοχής. Ομως η εγκατάσταση της βιομηχανίας στο συγκεκριμένο σημείο αποτελεί τον ένα κίνδυνο και άμεσα θα πλήξει τις ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες και τον τουρισμό. Ο άλλος προέρχεται από την επικείμενη εφαρμογή του προγράμματος «Νατούρα 2000» που προβλέπει την αποψίλωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων με οπωροφόρα δέντρα (πορτοκάλια και μανταρίνια) και τον περιορισμό των βοσκοτόπων.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού για το νομό, ώστε να πάψει η χαώδης κατάσταση που επικρατεί σήμερα: Από τη μια, έχει δοθεί άδεια εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών και, από την άλλη, σχεδόν στον ίδιο χώρο παραχωρείται έκταση για την εγκατάσταση ρυπογόνας βιομηχανίας.

Ειδικότερα για την προσπάθεια που γίνεται να προχωρήσει η εγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου, μαζούτ και ασφαλτικών γαλακτωμάτων, στη θέση «Μαντήλα» στη Σαγιάδα, ξεκίνησε μέσα στο 2001 και αρχικά είχε τη στήριξη του νομάρχη Θεσπρωτίας και του περιφερειάρχη Ηπείρου. Εξαρχής, όμως, βρήκε αντιμέτωπους όλους τους υπόλοιπους φορείς του νομού και πολλούς της ευρύτερης περιοχής. Ορισμένοι μάλιστα, ανεπίσημα, αφήνουν να εννοηθεί πως η εγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων αποτελεί το πρώτο βήμα, μιας προσπάθειας δημιουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων για την αξιοποίηση πρώτων υλών από τη γείτονα χώρα.


Το θέμα συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας, το οποίο ομόφωνα εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που κατέθεσε η εταιρία. Δεν απέρριψε, όμως, την αίτηση εγκατάστασης της μονάδας. Αφήνει, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο στην εταιρία να επανέλθει με νέα ΜΠΕ, ενώ γνωρίζει πως η θέση των φορέων είναι κάθετα αντίθετη.

Η αρχική έγκριση για την εγκατάσταση της μονάδας δόθηκε από τον πρώην περιφερειάρχη Ηπείρου Η. Λιακόπουλο, παρά την αρνητική εισήγηση του αρμόδιου Τμήματος της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας εισηγήθηκε την «απόρριψη προέγκρισης χωροθέτησης εγκαταστάσεων» της Βιομηχανίας Ασφαλτικών.

Οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν τη στάση ορισμένων υπηρεσιών, όπως της Διεύθυνσης Γεωργίας, που προχώρησε στην παραχώρηση έκτασης για την εγκατάσταση της μονάδας, αλλά και του υπουργείου Υγείας, που αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο δε θα προκαλέσει προβλήματα που θα σχετίζονται με την υγεία...

Γιατί αντιδρούν οι φορείς

Κάτοικοι και φορείς της Θεσπρωτίας, αλλά και της Κέρκυρας, εκτιμούν ότι αν εγκατασταθεί η βιομηχανία ασφαλτικών στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας είναι πολύ πιθανόν έως σίγουρο ότι θα καταστραφεί η περιοχή, τόσο από οικολογικής απόψεως, όσο και από οικονομικής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας και σε μικρή απόσταση από τις ακτές είναι εγκαταστημένες και λειτουργούν 12 μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών και ένας Ιχθυογεννητικός Σταθμός.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται για τα θετικά αποτελέσματα του έργου, θα δημιουργηθούν 15 έως 20 θέσεις εργασίας. Ομως, την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι το έργο αυτό θα καταργήσει πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας από το πλήγμα που θα υποστούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών. Μια δραστηριότητα που έχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και, άρα, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας - Πρεβέζης σημειώνει ότι «ουσιαστικά - άτυπα ίσως - η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, δεδομένης της έλλειψης ενός ευρύτερου Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού σε επίπεδο Νομού, έχει χωροθετηθεί, ως Πάρκο Ιχθυοκαλλιεργειών. Οι μονάδες αυτές απασχολούν πολλές δεκάδες άτομα, είναι δυναμικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα, που επιφέρουν ένα μεγάλο εισόδημα στο νομό, ενώ πέριξ αυτών έχει αναπτυχθεί ένας κύκλος εργασιών που αγκαλιάζει και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες».

Κίνδυνος ρύπανσης

Εξάλλου, ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών προειδοποιεί πως η μονάδα «Εγκαταστάσεις Αποθηκευτικών Χώρων πετρελαίων - μαζούτ κλπ.» της εταιρίας «Ασφαλτικά Ελλάδας ΑΒΕΕ», όπως προκύπτει, θα διακινεί προϊόντα, τα οποία, αν διαρρεύσουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, θα προκαλέσουν καταστροφή ανυπολόγιστου μεγέθους. Εξάλλου, είναι γνωστό και από άλλες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα και τον κόσμο ότι, ουσιαστικά, οι μέθοδοι και τα μέτρα αντιμετώπισης που έχουν αναπτυχθεί «δεν είναι ολοκληρωτικά αποτελεσματικές» και «δεν επιτυγχάνεται πλήρης καθαρισμός». Το παραδέχεται, άλλωστε, και η ίδια η ΜΠΕ της εταιρίας στην αναφορά που παραθέτει για τη «μαγνητική μέθοδο περισυλλογής πετρελαϊκών ρύπων από τη θάλασσα». Στην ίδια τη μελέτη, δεν αποκλείονται τέτοια ενδεχόμενα πετρελαιοκηλίδων, αν και δεν αναφέρεται ή υποβαθμίζεται εντελώς η περίπτωση του μεγάλου ατυχήματος διαρροής πετρελαιοειδών από τα τάνκερ, πράγμα που θα έπρεπε να εξεταστεί και σε σχέση με την οδηγία Σεβέζο.

Δε θα υποχωρήσουμε

Την πρόθεσή τους να εμποδίσουν οποιαδήποτε νέα προσπάθεια για την εγκατάσταση και λειτουργία της βιομηχανίας ασφαλτικών, δηλώνουν οι φορείς, που, ήδη, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όπως ο Δήμος Σαγιάδας, ο Δήμος Κέρκυρας, οι ΕΒΕ, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, οι Αγροτικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής και οι επιστήμονες.

«Επιχειρείται να γίνει μία ρυπογόνα επένδυση ανάμεσα σε δύο χώρους, που χαρακτηρίζονται ότι χρήζουν περιβαλλοντικής προστασίας», δήλωσε στο «Ρ» ο Δώρης Δήμας, πρόεδρος των ΕΒΕ Ηγουμενίτσας. Και πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι ποιος κερδίζει από όλη αυτήν την υπόθεση. Σίγουρα όχι ο λαός της Θεσπρωτίας».

Ο δήμαρχος της Κέρκυρας, Χρύσανθος Σαρλής, εκφράζοντας τη θέση του Δήμου που θεωρεί ότι θίγεται άμεσα, δήλωσε αντίθετος στην εγκατάσταση της βιομηχανίας. Με τη συγκεκριμένη κατασκευή, σχολίασε, θα αλλάξει το τοπίο ριζικά, ενώ σοβαρός είναι ο κίνδυνος ατυχήματος από διαρροή ή βλάβη, συν το ότι αυτό το θαλάσσιο σημείο είναι στενό και εκεί υπάρχει ένας ύφαλος που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος. Επίσης, είπε ότι «η προσπάθεια να γίνει η βιομηχανία προωθείται από την κυβέρνηση και τα υπουργεία, παρά την αντίδραση όλων των τοπικών παραγόντων. Πάντως, εάν δρομολογηθεί συνέχεια σ' αυτήν την υπόθεση, ο Δήμος της Κέρκυρας είναι αποφασισμένος να προβεί σε κινητοποιήσεις για να τη σταματήσει».

Το ΚΚΕ στο πλευρό των φορέων

Στη Βουλή έφεραν το θέμα, με αναφορά, προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Α. Τζέκης, καταθέτοντας τα υπομνήματα των φορέων. Απάντηση έδωσαν το υπουργείο Εσωτερικών παραπέμποντας στην αρνητική τοποθέτηση του Νομαρχιακού Συμβουλιου και το ΥΠΕΧΩΔΕ που επίσης παραπέμπει στην απόφαση της Περιφέρειας. Το πρόβλημα όμως παραμένει.

Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, Γιάννης Παπαθεοδώρου, ανέφερε: «Το ΚΚΕ παραβρέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και το προκάλεσε, γενικεύοντας το πρόβλημα, να καθορίσει τη θέση του για το χωροταξικό σχεδιασμό, που, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει». Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, να μην υπάρχει βάση για συζήτηση στο τι γίνεται, πώς γίνεται και γιατί, αλλά και να επικρατεί μία χαώδης κατάσταση στο νομό. «Το πρόβλημα το είχε επισημάνει και το ίδιο το ΝΣ σε παλαιότερες συνεδριάσεις. Για παράδειγμα, γνωμοδότησε θετικά υπέρ της ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών, που ήδη έχουν εγκατασταθεί, ενώ σε απόσταση 10 με 20 χλμ. υιοθέτησε σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το "Νατούρα 2000". Την ίδια ώρα, η περιοχή αναπτύσσεται τουριστικά και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα παράλια της Κέρκυρας, με έντονη τουριστική ανάπτυξη. Γι' αυτό το ΚΚΕ πρότεινε στο ΝΣ να απορρίψει την αίτηση εγκατάστασης της μονάδας στο συγκεκριμένο σημείο. Να προχωρήσει σε χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος να προβλέπει και τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής».


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ