Κυριακή 9 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Επενδυτικός οργασμός στα καμένα «φιλέτα»

Η λίμνη Καϊάφα, στόχος ξένων επενδυτικών ομίλων
Η λίμνη Καϊάφα, στόχος ξένων επενδυτικών ομίλων
Στην Πελοπόννησο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό κρεσέντο επενδυτικών προτάσεων για μεγάλες μπίζνες από ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, πολύ πριν η περιοχή τυλιχτεί στις φλόγες το περασμένο καλοκαίρι. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:

  • Το σχέδιο για την ανάπτυξη του Καϊάφα, του Κατάκολου και της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας. Οπως μάλιστα αποκάλυψε ο «Ρ» στις 23 και 24 Αυγούστου 2007, δύο μόλις μέρες πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές, εκπρόσωποι μεγάλου πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου είχαν επισκεφτεί το χώρο ύστερα από πρόσκληση του τοπικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Στα πλάνα τους περιλαμβάνουν την κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην Αρχαία Ολυμπία, γήπεδα γκολφ κ.ά. Τα σχέδια αυτά δεν αναπτύσσονται μόνο με τη συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ. Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλος με πρότασή του προέβλεπε την ανάπτυξη αντίστοιχου επενδυτικού σχεδίου στην περιοχή του Καϊάφα και σε περιοχή 1.250 στρεμμάτων...
  • Για την περιοχή της Μεσσηνίας υπάρχει το περιβόητο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) που επικύρωσαν στη Βουλή μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την 1η Μάρτη 2007 και προβλέπει επένδυση 325 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την κατασκευή 6 ξενοδοχείων 5 αστέρων, συνεδριακό κέντρο 1.500 θέσεων, κέντρο θαλασσοθεραπείας, αθλητικό κέντρο και δύο γήπεδα γκολφ.

Το ίδιο διάστημα στο χορό μπαίνει και η εταιρεία «Αγροτουριστική ΑΕ» η οποία εκπονεί προγράμματα αγροτουρισμού όχι μόνο στην Πελοπόννησο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, λειτουργώντας ως μοχλός και προπομπός για την εμπορευματοποίηση της γης.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στα νύχια των κερδοσκόπων δάση και εθνικοί δρυμοί

Eurokinissi

Σε μερικές μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην τελική του μορφή το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ενα σχέδιο που περιμένουν πώς και πώς ξένοι και ντόπιοι μεγάλοι επιχειρηματίες που επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν «σπέρνοντας» αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο «κομμένο και ραμμένο» για όλους αυτούς. Το έχει ομολογήσει ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, αναφέροντας επί λέξει ότι αποσκοπεί: «Στην απλοποίηση και συστηματοποίηση των προϋποθέσεων χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ, στην ενίσχυση της επενδυτικής ασφάλειας και στην άρση των εμποδίων και της γραφειοκρατίας. Στον περιορισμό των πεδίων συνδιαλλαγής, των συνεπαγόμενων τριβών μεταξύ διοίκησης, επενδυτών και τρίτων και στην επιτάχυνση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών». Ολα όσα χρειάζεται, δηλαδή, το μεγάλο κεφάλαιο, οι εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται σε αναμονή, μέχρι να δημιουργηθούν οι πλέον ευνοϊκές για τα κέρδη συνθήκες, ώστε να μπουν δυναμικά στην αγορά ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι την απελευθέρωσή της που συναποφάσισαν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ...

Με το Ειδικό Χωροταξικό τίθενται κάποιοι ελάχιστοι περιορισμοί (αποστάσεις από οικισμούς, δρόμους, μνημεία, κ.ά.), οι οποίοι δε θα ισχύσουν για όσους ήδη έχουν πάρει άδειες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τους πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα ...«κρίνεται κατά περίπτωση»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη ημερίδα του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) ο εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δε μάσησε τα λόγια του: «Αν πούμε ότι δε γίνεται εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις, πού θα εγκατασταθούν τότε; Τα αιολικά εγκαθίστανται εκεί που υπάρχει αέρας. Στα ψηλά σημεία. Είναι ουτοπικό να ζητάμε εξαίρεση των δασών»!

«Αν μπουν οι ανεμογεννήτριες στα δάση θα τα καταστρέψουν, απάντησε στην ίδια ημερίδα ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος. Εκτός από τους δρόμους και τα συνοδά έργα για την εγκατάσταση θα περάσουν και υψηλής τάσης καλώδια, που ενισχύουν τους κινδύνους πυρκαγιάς. Πρέπει να ανοιχτούν τεράστιες ζώνες πυροπροστασίας. Να γίνει αποψίλωση σε μεγάλες δασικές εκτάσεις».

Ως προς τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, το σχέδιο ακολουθεί κατά γράμμα τη βούληση των επενδυτών, δηλαδή ορίζει ως χώρους υποδοχής τις περιοχές για τις οποίες έχουν ήδη αυτοί εκδηλώσει ενδιαφέρον να τις κατασκευάσουν. Ετσι:

  • Για τα αιολικά πάρκα καθορίζονται τρεις περιοχές αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ), οι εξής: 1) Εβρος - Ροδόπη, 2) Καρδίτσα - Αιτωλοακαρνανία - Ευρυτανία - Φωκίδα - Φθιώτιδα - Βοιωτία - Εύβοια και 3) Λακωνία - Αρκαδία. Περιοχές, δηλαδή, όπως η Λακωνία, η Εύβοια, κλπ., που βρίσκονται ήδη στο «μάτι του κυκλώνα» και που κατά σύμπτωση και πάλι κάηκαν από τις φωτιές του καλοκαιριού... Βέβαια, κατάλληλες κρίνονται και άλλες περιοχές, ακόμη και της Αττικής, όπως αυτές της Πάστρας, του Πάνειου όρους, τμήμα του Λαυρεωτικού Ολύμπου και η περιοχή Μερέντας Μεσογείων...
  • Για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα προβλέπει ως κατάλληλα τα υδατικά διαμερίσματα Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής και Βόρειας Πελοποννήσου, όπου δηλαδή εκκρεμούν δεκάδες αιτήσεις επενδυτών...
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»
Εμπόριο γης με την ταμπέλα της ... ανάπτυξης

Δεκάδες επενδυτικά προγράμματα «τρέχουν» σε όλη τη χώρα, ενώ το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο «ανοίγει το δρόμο» για την εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής γης

Τμήμα του Κίσσαβου που κάηκε το καλοκαίρι. Τώρα έρχονται να το «κάψουν» και τα χωροταξικά και επιχειρηματικά σχέδια...
Τμήμα του Κίσσαβου που κάηκε το καλοκαίρι. Τώρα έρχονται να το «κάψουν» και τα χωροταξικά και επιχειρηματικά σχέδια...
«Ξενοδοχεία ακόμη και στον Ολυμπο»! Αυτός ήταν ο τίτλος του «Ρ», όταν το Μάη του 2007 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε και αρχίζει να επαληθεύεται απόλυτα. Πλέον ομολογείται από όλους ότι και το χωροταξικό αυτό σχέδιο δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να ανοίγει το δρόμο για την εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής γης της χώρας, προκειμένου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του για κερδοσκοπικές δραστηριότητες το ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο.

Στην κυριολεξία, με βάση όσα έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας, το χωροταξικό για τον Τουρισμό, ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για να αναπτυχθούν εναλλακτικές, παραδοσιακές ή και νέες μορφές τουρισμού τόσο σε νησιά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και σε μνημεία της φύσης, όπως ο Ολυμπος, η Βόρεια Πίνδος, η λίμνη Κερκίνη, οι Πρέσπες, οι βραχονησίδες, οι περιοχές «ΝΑΤΟΥΡΑ», οι πεδινές αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας. Κι όλα αυτά με την ταμπέλα των «αναπτυξιακών προγραμμάτων». Παντού «φωτογραφίζονται» επενδυτικά συμφέροντα, των οποίων ο χωροταξικός αυτός σχεδιασμός επιχειρεί να «λύσει τα χέρια», παρακάμπτοντας οποιοδήποτε εμπόδιο για την υλοποίησή τους, ακόμη και αυτά της προστασίας του περιβάλλοντος.

Γράμμος: Οι φωτιές άνοιξαν το δρόμο και για τον ...εναλλακτικό τουρισμό
Γράμμος: Οι φωτιές άνοιξαν το δρόμο και για τον ...εναλλακτικό τουρισμό
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες από τις «επενδύσεις» αυτές είναι επιλέξιμες και χρηματοδοτούνται αφειδώς από κονδύλια της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις γενικότερες κατευθύνσεις να ενταχθούν, πέρα από τον αιγιαλό και τις παραλίες και οι ορεινοί όγκοι της χώρας μας στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του χειμερινού και θερινού τουρισμού.

Ας δώσουμε, όμως, ορισμένα παραδείγματα:

Πρόγραμμα «Πίνδος»

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί το πρόγραμμα «Πίνδος», το οποίο καταρτίστηκε από το υπουργείο Οικονομίας το 2004 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ανοίγει το δρόμο στο κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της Πίνδου και να τον μετατρέψει σε εμπόρευμα. Συγκεκριμένα, αφορά το πώς όλοι οι ορεινοί όγκοι της οροσειράς της Πίνδου (Γράμμος, Σμόλικας, Τύμφη, Λύγκος, Βασιλίτσα) θα γίνουν ελκυστικά τουριστικοί.

Σε μια πρώτη φάση οι πραγματικές προθέσεις συγκαλύπτονται με μέτρα και έργα που ενισχύουν τη μικρή σε τοπικό επίπεδο επιχειρηματικότητα, ώστε στη συνέχεια να γίνει η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου χωρίς αντιδράσεις.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι ο Γράμμος υπέστη μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές. Την περίοδο που η φωτιά ακόμα κατέκαιγε ό,τι έβρισκε μπροστά της, στην Αρτα ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας, μαζί με πολλούς νομάρχες και άλλους αρμόδιους παράγοντες συνεδρίαζαν με αντικείμενο: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου». Εκείνη τη μέρα μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διατύπωση προτάσεων για τη διεύρυνση της περιοχής εφαρμογής του προγράμματος «Πίνδος» και σε περιοχές των νομών Κοζάνης και Θεσπρωτίας. Ας δούμε όμως ειδικά για το νομό Καστοριάς τι έργα προβλέπεται να γίνουν.

Μετατροπή Παλαιού Πέτρινου Σχολείου Νεστορίου σε ΙΕΚ Ορεινού και Φυσιολατρικού Τουρισμού, προϋπολογισμού 467.000 ευρώ. Μετατροπή παλαιού πέτρινου κτιρίου κοινότητας Γράμμου σε ξενώνα για σπουδαστές ΙΕΚ Νεστορίου, 120.000 ευρώ. Δεκάδες μελέτες για την κατασκευή δρόμων (Πεύκο - Μυροβλύτη - Πευκόφυτο - Χρυσή - Επταχώρι, Πεύκο - Λιανοτόπι, Λιανοτόπι - Γράμμος κ.ά.).

Τα συγκεκριμένα έργα έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό. Την επιχειρηματική τουριστική αξιοποίηση και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Στο ίδιο το ενημερωτικό υλικό του προγράμματος αναφέρεται: «Στόχος του προγράμματος δεν είναι τα έργα μεταφορικής υποδομής και πολιτισμού αλλά το αποτέλεσμα της επένδυσης σε έργα με προσδοκώμενα αποτελέσματα την ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα».

«Επέκταση του προγράμματος»

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την επέκταση του προγράμματος «Πίνδος» και σε νέες περιοχές. Ετσι αυτό πλέον επεκτείνεται από τους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας μέχρι Αρτας, Πρέβεζας, Γρεβενών, Τρικάλων, Λάρισας, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό έργα και μελέτες άνω των 126 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που αφορούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, διάνοιξη δεκάδων τουριστικών δρόμων μέσα στον εθνικό δρυμό της Πίνδου, αναπλάσεις χώρων, αποκαταστάσεις παλιών κτιρίων και γεφυριών, ανάδειξη οικισμών κ.ά. Το πρόγραμμα αυτό δένει και με το ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, που προβλέπει νέες μορφές τουρισμού (αγροτουρισμό κ.ά.), αλλά και την κατασκευή ποικίλων εγκαταστάσεων σε περίμετρο 500 μέτρων γύρω από παραδοσιακούς οικισμούς.

Στην ίδια λογική κινείται και το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανάπτυξης των ορεινών όγκων του Νομού Φωκίδας», με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίων και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που διαφήμισε προ ημερών περιοδεύοντας στην Αμφισσα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

Ο Ολυμπος κι ο... Κίσσαβος

Οσοι κατάγονται από τη Θεσσαλία ξέρουν σίγουρα το στίχο του δημοτικού τραγουδιού «ο Ολυμπος κι ο Κίσσαβος τα δυο βουνά μαλώνουν...». Τώρα πλέον τα δυο βουνά έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης πολυποίκιλων επιχειρηματικών συμφερόντων...

Πρόσφατα ο «Ρ» αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ξεπουλήματος του Ολύμπου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, παρότι έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημείο της φύσης. Ειδικότερα:

  • Εκταση 1.000 στρεμμάτων, κοντά στην κορυφή του Ολύμπου παραχωρείται στο ξένο κεφάλαιο για επιχειρηματική - τουριστική εκμετάλλευση. Εκεί και σε υψόμετρο 1.500 μέτρων στη θέση «Γελαδαριές», ρωσικός επιχειρηματικός όμιλος σχεδιάζει να χτίσει υπερπολυτελές παραθεριστικό κέντρο πολλαπλών δράσεων.
  • Ανάλογη «τουριστική αξιοποίηση» από άλλη εταιρεία προγραμματίζεται και σε άλλη πλευρά του βουνού, με την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου και άλλων «τουριστικών υποδομών», που θα εκτείνονται ακόμη και μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού!

Πάλι ο «Ρ» αποκάλυψε ότι στο «μάτι» διαφόρων «επενδυτών» έχει μπει και ο Κίσσαβος, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας, δηλαδή της προσαρμογής του φυσικού περιβάλλοντος στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η όλη συζήτηση μάλιστα για την «αξιοποίηση» του βουνού, λίγους μόλις μήνες μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που έκαψαν τμήμα του, γίνεται με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Λάρισας, που υπερθεματίζουν υπέρ των σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων!

Επισημαίνουμε με βάση το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού, στην κατηγορία του εναλλακτικού τουρισμού εντάσσεται μεγάλος αριθμός νησιών, αλλά και οι περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπως:

Δαδιά - Σουφλί, Βέροια - Καϊμακτσαλάν - Εδεσσα - Βέροια - Νάουσα, Καστοριά - Φλώρινα - Πρέσπες, περιοχή Βόρειας Πίνδου - Ζαγορίου - Τζουμέρκων - ορεινός όγκος Δυτικής Θεσσαλίας, Ολυμπος - Κίσσαβος - Μαυροβούνι, Ορεινός όγκος Στερεάς Ελλάδας, Ορεινός όγκος Δυτικής Πελοποννήσου, Ορεινός χώρος Κεντρικής και Δυτικής Κρήτης (Ιδη κ.ά.).

Κατά σύμπτωση, πρόκειται για τις περιοχές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι επενδυτές και κατά άλλη σύμπτωση, σε αρκετές από αυτές εκδηλώθηκαν μεγάλες φωτιές το περασμένο καλοκαίρι...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ