Κυριακή 9 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στα νύχια των κερδοσκόπων δάση και εθνικοί δρυμοί

Eurokinissi

Σε μερικές μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην τελική του μορφή το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ενα σχέδιο που περιμένουν πώς και πώς ξένοι και ντόπιοι μεγάλοι επιχειρηματίες που επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν «σπέρνοντας» αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο «κομμένο και ραμμένο» για όλους αυτούς. Το έχει ομολογήσει ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, αναφέροντας επί λέξει ότι αποσκοπεί: «Στην απλοποίηση και συστηματοποίηση των προϋποθέσεων χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ, στην ενίσχυση της επενδυτικής ασφάλειας και στην άρση των εμποδίων και της γραφειοκρατίας. Στον περιορισμό των πεδίων συνδιαλλαγής, των συνεπαγόμενων τριβών μεταξύ διοίκησης, επενδυτών και τρίτων και στην επιτάχυνση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών». Ολα όσα χρειάζεται, δηλαδή, το μεγάλο κεφάλαιο, οι εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται σε αναμονή, μέχρι να δημιουργηθούν οι πλέον ευνοϊκές για τα κέρδη συνθήκες, ώστε να μπουν δυναμικά στην αγορά ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι την απελευθέρωσή της που συναποφάσισαν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ...

Με το Ειδικό Χωροταξικό τίθενται κάποιοι ελάχιστοι περιορισμοί (αποστάσεις από οικισμούς, δρόμους, μνημεία, κ.ά.), οι οποίοι δε θα ισχύσουν για όσους ήδη έχουν πάρει άδειες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τους πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα ...«κρίνεται κατά περίπτωση»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη ημερίδα του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) ο εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δε μάσησε τα λόγια του: «Αν πούμε ότι δε γίνεται εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις, πού θα εγκατασταθούν τότε; Τα αιολικά εγκαθίστανται εκεί που υπάρχει αέρας. Στα ψηλά σημεία. Είναι ουτοπικό να ζητάμε εξαίρεση των δασών»!

«Αν μπουν οι ανεμογεννήτριες στα δάση θα τα καταστρέψουν, απάντησε στην ίδια ημερίδα ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος. Εκτός από τους δρόμους και τα συνοδά έργα για την εγκατάσταση θα περάσουν και υψηλής τάσης καλώδια, που ενισχύουν τους κινδύνους πυρκαγιάς. Πρέπει να ανοιχτούν τεράστιες ζώνες πυροπροστασίας. Να γίνει αποψίλωση σε μεγάλες δασικές εκτάσεις».

Ως προς τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, το σχέδιο ακολουθεί κατά γράμμα τη βούληση των επενδυτών, δηλαδή ορίζει ως χώρους υποδοχής τις περιοχές για τις οποίες έχουν ήδη αυτοί εκδηλώσει ενδιαφέρον να τις κατασκευάσουν. Ετσι:

  • Για τα αιολικά πάρκα καθορίζονται τρεις περιοχές αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ), οι εξής: 1) Εβρος - Ροδόπη, 2) Καρδίτσα - Αιτωλοακαρνανία - Ευρυτανία - Φωκίδα - Φθιώτιδα - Βοιωτία - Εύβοια και 3) Λακωνία - Αρκαδία. Περιοχές, δηλαδή, όπως η Λακωνία, η Εύβοια, κλπ., που βρίσκονται ήδη στο «μάτι του κυκλώνα» και που κατά σύμπτωση και πάλι κάηκαν από τις φωτιές του καλοκαιριού... Βέβαια, κατάλληλες κρίνονται και άλλες περιοχές, ακόμη και της Αττικής, όπως αυτές της Πάστρας, του Πάνειου όρους, τμήμα του Λαυρεωτικού Ολύμπου και η περιοχή Μερέντας Μεσογείων...
  • Για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα προβλέπει ως κατάλληλα τα υδατικά διαμερίσματα Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής και Βόρειας Πελοποννήσου, όπου δηλαδή εκκρεμούν δεκάδες αιτήσεις επενδυτών...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινό «πάγωμα» μετά την κατακραυγή(2021-09-28 00:00:00.0)
...κι αλάργα(2020-07-08 00:00:00.0)
Ανεμογεννήτριες σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττό(2009-07-05 00:00:00.0)
«Ανοίγει» χώρο για το μεγάλο κεφάλαιο(2008-03-02 00:00:00.0)
«Αφιερωμένο» στο μεγάλο κεφάλαιο(2007-08-01 00:00:00.0)
«Αφιερωμένος» στο μεγάλο κεφάλαιο(2005-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ