Κυριακή 9 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Σκληρά «δαγκώματα»...

Στα όρια ρεπορτάζ και λογοτεχνίας, το βιβλίο «Η Αθήνα δαγκώνει», της Ειρήνης Χειρδάρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΠΥΛΗ», περιέχει κομμάτια για κάποιους κατοίκους αυτής της πόλης. Εκείνους που ζουν δίπλα μας και ποτέ δεν τους βλέπουμε - όχι πραγματικά.

Ανθρωποι που περιπλανιούνται χαμένοι στο κέντρο της πόλης, αφηγούνται ένας ένας τη ζωή τους στη ρεπόρτερ. Μια ντίλερ χαπιών έκσταση. Κορίτσια απ' το ανατολικό μπλοκ που ήρθαν για να δουλέψουν σε βιοτεχνίες και κατέληξαν σε στριπτιτζάδικα ή πορνεία. Παιδιά που πουλούν λουλούδια στα φανάρια. Πόρνες για λίγα ευρώ. Τα «τζάνκια» της Ομόνοιας. Μετανάστες. Ενα αγόρι που πηγαίνει εκείνο σε προγράμματα απεξάρτησης, από τότε που η αδελφή του έπεσε με τα μούτρα στην ηρωίνη...

Πρόκειται για άμεσες και έμμεσες καταγραφές, λογοτεχνικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα που δείχνουν τις ρωγμές που συνεχώς δημιουργεί η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία της παγκοσμιοποίησης και την ανάγκη να κλείνουμε αυτές τις ρωγμές δημιουργώντας αντίστοιχα μια σειρά από «γέφυρες» επικοινωνίας. Ρεπορτάζ που σηματοδοτούν μια εποχή που η Αθήνα άλλαζε και γινόταν μια σκληρή κι αφιλόξενη πόλη. Στην είσοδό της, θα έπρεπε να είχαν βάλει μια ταμπέλα να προειδοποιεί τους νεοφερμένους: «Προσοχή, η Αθήνα δαγκώνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ