Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Προσωρινό «πάγωμα» μετά την κατακραυγή

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Τελέθριο, το μοναδικό βουνό στην περιοχή της Ιστιαίας που διασώθηκε από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, η κυβέρνηση σπεύδει να «παγώσει» την απόφαση και να παραπέμψει τις αποφάσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή σε δεύτερο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι το αιολικό πάρκο που αδειοδότησε η ΡΑΕ θα περιελάμβανε 13 ανεμογεννήτριες, διαμέτρου πτερωτής 71 μ. και συνολικής ισχύος 29,9 MW και θα κατασκευαζόταν σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένης στο δίκτυο Natura, που γλίτωσε «οριακά» από τις φλόγες.

Η απόφαση προσωρινά «παγώνει» μετά από επείγουσα επιστολή που έστειλε στη ΡΑΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, όπου σημειώνεται ότι με κυβερνητική απόφαση συστάθηκε «Επιτροπή Ανασυγκρότησης» των καμένων εκτάσεων στην Εύβοια, η οποία το επόμενο διάστημα θα υποβάλει «ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους».

Επισημαίνεται ακόμη ότι το υπουργείο θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα αλλά και για την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας. Με λίγα λόγια, ο αρμόδιος υπουργός δίνει «σήμα» στη ΡΑΕ και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να κάνουν λίγη υπομονή εωσότου κατατεθεί το περιβόητο σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο στο επίκεντρο θα έχει τα κάθε λογής σχέδια του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ