Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
«Αφιερωμένος» στο μεγάλο κεφάλαιο

Την ολοκλήρωση ενός χωροταξικού σχεδιασμού, που θα είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και των επιταγών της ΕΕ, ως τα μέσα του 2006, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

«Επιδίωξη του χωροταξικού σχεδιασμού - δήλωσε απερίφραστα ο Γ. Σουφλιάς - είναι να εξασφαλιστεί ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, να προσελκύσουμε επενδύσεις, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας. Δημιουργούμε κλίμα για επενδύσεις που σήμερα πλήττεται από αποφάσεις της Διοίκησης και έλλειψη χωροταξικών κανόνων». Ουσιαστικά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, παρότι στα λόγια το απέκλεισε, με σύνθημα «μπάτε σκύλοι αλέστε» ετοιμάζει το έδαφος, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο, εφορμώντας σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας «βάλει στο μάτι», στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία σε κανέναν, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, αλλά και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αδειοδοτήσει όλα τα επενδυτικά σχέδια, αρκεί να του υποβάλλουν αντίστοιχες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που όλοι ξέρουμε ότι συντάσσονται «στο πόδι», με ανάθεση από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και μόνο για τις ανάγκες νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε την ξενοδοχειακή μονάδα συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που θέλουν κάποιοι να κατασκευάσουν στην περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους Βάι Λασιθίου Κρήτης, αλλά και το Αιολικό Πάρκο τεραστίων διαστάσεων που θέλουν να κατασκευάσουν Ιάπωνες επιχειρηματίες στη Λακωνία.

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί για ψήφιση από τη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι θα γίνει νέα μελέτη, ομολογώντας ότι αυτή θα συνδεθεί «και με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το υπό εκπόνηση Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2007 - 2013», που ως γνωστόν θα καταρτιστεί με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά «και με τα νέα δεδομένα και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ». Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό θα ανατεθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη, θα έχει ολοκληρωθεί έως το Φλεβάρη του 2006 και θα έχει νομοθετηθεί το Μάη του ίδιου χρόνου.

Οσον αφορά στις μελέτες για τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο υπουργός, θα συμβεί το εξής παράδοξο: Τα περισσότερα από αυτά θα ολοκληρωθούν πριν ψηφιστεί το εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και επομένως ουσιαστικά θα το κατευθύνουν, αν δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ