Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Φόροι, πρόστιμα και έργα βιτρίνας
  • Υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη έχει επιβάλει η διοίκηση του δήμου από το 2002, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Συγκέντρωση - συζήτηση πραγματοποιεί αύριο το ΚΚΕ, στο δημαρχείο της πόλης, για την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

2,47 ευρώ για κατανάλωση ρεύματος, 144,53 ευρώ τα δημοτικά τέλη και οι φόροι!
2,47 ευρώ για κατανάλωση ρεύματος, 144,53 ευρώ τα δημοτικά τέλη και οι φόροι!
Υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, αλόγιστοι δανεισμοί, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση του δήμου, και έργα βιτρίνας, είναι τα κύρια στοιχεία της πολιτικής που ασκεί η διοίκηση του Δήμου Χολαργού, η οποία στηρίζεται από τη ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη του 2002, που ανέλαβε η νέα διοίκηση του δήμου, τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 27%, τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ ο δήμος έχει δανειστεί πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ!

Την ίδια στιγμή τα κύρια «έργα» που έχει να επιδείξει η διοίκηση είναι οι αναπλάσεις των οδών Περικλέους και 17ης Νοεμβρίου, οι οποίες - όπως επισημαίνουν στο «Ρ» στελέχη της παράταξης «Δημοτική Ενότητα Χολαργού» - είναι αμφίβολης λειτουργικότητας.

Από την πλευρά της, η παράταξη που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ συναινεί επί της ουσίας στα κεντρικά ζητήματα με τη διοίκηση, με κύριο σημείο «διαφωνίας» την «κακοδιαχείριση» του δήμου. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούν αυταπάτες στους δημότες ότι με μια άλλη διαχειριστική λογική ο δήμος θα γίνει ...φιλολαϊκός.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ πραγματοποιεί, αύριο, Τετάρτη 1 του Ιούνη και ώρα 7.30 μ.μ., συγκέντρωση - συζήτηση στο δημαρχείο της πόλης με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ».

«Χαράτσια»...

«Η διοίκηση του Δήμου Χολαργού ακολουθεί πιστά τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), οι οποίες την έχουν μετατρέψει σε φοροεισπρακτικό, φορομπηχτικό μηχανισμό», τονίζει στο «Ρ» ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας», Νίκος Ζαχάρος.

Οπως μας λέει, οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη είναι δυσβάσταχτες για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους ελεύθερους μικροεπαγγελματίες. Ετσι:

  • Το 2003, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι 1,37 ευρώ ανά τ.μ. για τα σπίτια και 3,85 ευρώ ανά τ.μ. για τα καταστήματα
  • Ο δημοτικός φόρος - που επίσης εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - είναι 0,14 ευρώ το τ.μ.
  • Σήμερα, και δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, τα τέλη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα: 1,66 ευρώ το τ.μ. για τα σπίτια και 4,67 ευρώ το τ.μ. για τα καταστήματα (συνολική αύξηση 27%)
  • Ο δημοτικός φόρος έχει ανέλθει σε 0,17 ευρώ το τ.μ. (αύξηση 21%!)

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ένας επαγγελματίας, για ένα κατάστημα 80 τ.μ., πλήρωσε το τελευταίο δίμηνο 144,53 ευρώ για το δήμο και μόλις 2,5 ευρώ για το ρεύμα, σε σύνολο λογαριασμού της ΔΕΗ 147 ευρώ (βλ. φωτό)!

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του δήμου προχωρά σε υπερδιπλάσιες αυξήσεις στα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών. «Σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων», λέει στο «Ρ» ο Ν. Ζαχάρος, «οι αυξήσεις είναι ακόμη και τριπλάσιες»! Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ οι γονείς πλήρωναν 40 ευρώ για κάθε παιδί το μήνα κατά την περίοδο 2003-2004 και φέτος πληρώνουν ...75!

...και πρόστιμα

Η διοίκηση του δήμου - σε αγαστή συνεργασία με την παράταξη που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ - πρόκειται να αποφασίσει, σε ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, και επιβολή προστίμων για όσους ...«ρυπαίνουν την πόλη», σε μια προσπάθεια να μιμηθεί τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη.

Ετσι, η Δημαρχιακή Επιτροπή του δήμου, σε συνεδρίασή της, στις 16 του Μάη, αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλει πρόστιμα, που ξεκινούν από 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 5.000 ευρώ (!) για όσους ...ρυπαίνουν. Παράλληλα, η διοίκηση για να καλύψει τις ανάγκες της πραγματοποιεί και υπέρογκους δανεισμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της «Δημοτικής Ενότητας», έχει δανειστεί τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ! Φυσικά, για τη διεκδίκηση των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων του δήμου από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα τελευταία 15 χρόνια, δε γίνεται κουβέντα από τη διοίκηση.

Η διοίκηση δεν απαιτεί την ανάληψη των δαπανών από την κυβέρνηση για τις δραστηριότητες που έχουν εκχωρηθεί στους δήμους. Τέτοιες είναι οι δαπάνες των σχολείων, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα ΚΑΠΗ και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Το αποτέλεσμα είναι η λεγόμενη κοινωνική πολιτική να περνάει από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να αρχίσουν οι δημότες να πληρώνουν για υπηρεσίες που θα έπρεπε να εξασφαλίζονται δωρεάν, με τις μεθοδεύσεις και της ίδιας της διοίκησης του δήμου, η οποία ουδέποτε διεκδίκησε τα κονδύλια από το κράτος.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η διοίκηση του δήμου Χολαργού είναι μπροστάρης και στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. Ετσι, σε σύνολο 244 εργαζομένων στο Δήμο Χολαργού, οι 65 είναι συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι (ποσοστό 26,6%).

Σε αυτή την κατάσταση η διοίκηση του δήμου έχει τη στήριξη, στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, της παράταξης που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, καθώς και του δημοτικού συμβούλου Χρ. Δασκαλόπουλου. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας συμφωνούν στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οι όποιες διαφωνίες αφορούν απλά και μόνο ...σε ζητήματα διαχείρισης αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ