Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Τεράστιες καταστροφές από χαλάζι

Τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε χαλάζι που έπεφτε για αρκετή ώρα, προχτές Κυριακή, σε πολλές περιοχές της Ηλείας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς καλλιέργειες όπως το καρπούζι και αρκετά κηπευτικά ήταν σχεδόν έτοιμες για να μαζευτούν και να διοχετευτούν στην αγορά.

Οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν στα χωριά των Δήμων Ιάρδανου και Πύργου, ενώ επλήγησαν κι αρκετά χωριά στο Δήμο Αμαλιάδας. Το χαλάζι, που είχε μέγεθος μικρού καρυδιού, κατέστρεψε εσπεριδοειδή, καρπούζια, σταφίδα, αμπέλια, ελιές, βιομηχανική ντομάτα, κηπευτικά, καλαμπόκι. Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλες καλλιέργειες καρπουζιού έχουν γίνει σουρωτήρι και έχουν ανοίξει από τη σφοδρότητα και τη διάρκεια με την οποία έπεφτε το χαλάζι, ενώ αποστραγγιστικά φρεάτια της περιοχής είχαν βουλώσει από τον μεγάλο όγκο του χαλαζιού. Ο κόπος και τα έξοδα εκατοντάδων αγροτών μέσα σε λίγα λεπτά κυριολεκτικά έγιναν στάχτη.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, κλιμάκιο της οποίας περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρήστο Γιαννόπουλο, απαιτεί από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, την άμεση και δίκαιη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στο φυτικό κεφάλαιο, τις εγκαταστάσεις και το σύνολο της ηρτημένης παραγωγής, χωρίς διαχωρισμούς ανά προϊόν και με εξατομίκευση των ελέγχων, καθώς και την έγκαιρη καταβολή του συνόλου της δαπάνης των καλλιεργειών και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ